Дропшипинг в България - споделете впечатления

Дискусията в 'Дропшипинг' стартирана от Станко Йорданов, Ноем 23, 2016.

Тагове:
 1. Станко Йорданов

  Станко Йорданов Member

  Рег.:
  Окт 12, 2016
  Съобщения:
  33
  Харесвания:
  39
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Здравейте, виждам че секцията "Дропшипинг" във форума се е превърнала повече в "Trade" платформа за търсене на партньори, отколкото да е класически форум за обсъждане на практиките в тази сфера.
  Затова може малко off-topic да ви прозвучи моя въпрос, но смятам, че мненията по него ще са полезни за всички.

  Какви впечатления, поуки, разочарования натрупахте, работейки по модела на дроп-шипинг в България? За първи път в този форум се е говорило за него преди 9-10 години, съдейки по публикациите. Редицата теми и коментари на заинтересовани под тях издават, че са били създадени много на брой партньорства.
  Съвсем наскоро, обаче, се появи едно мнение на дропшипър (магазин, който ползва дропшипинг доставчици на обувки), който определя работата си с тях като трудна, съпътствана от забравени поръчки, опит за отнемане на клиенти и прочие неудобни и дори нелоялни практики. Друг потребител, доставчик на стоки по модела на дроп-шипинг, пък ми се оплака, че дропшипърите трудно се доверяват един на друг.

  Къде е истината, кои са плюсовете и минусите на тази дейност, проблемите и предизвиктелствата?

  Моля, ви нека направим заключения от натрупания опит.

  Няма да крия, че интересът ми към темата е свързан и с конкретна дискусия, която предстои да се случи тази събота на събитието eCommerceWorkshop, посветена на дропшипинга и възможностите в България да се развива малък и надомен онлайнн бизнес. Коментарите тук ще бъдат използвани и за формиране на въпроси към лекторите.
   
 2. Mladtehnik

  Mladtehnik Member

  Рег.:
  Май 22, 2016
  Съобщения:
  191
  Харесвания:
  12
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Стара Загора
  Здрасти Станко,

  Моето мнение е че българските дропшипъри не се доверяват на българските търговци, но все още немога да разбера причината каква е ( цена , качество , коректност или др. ? )
  Както говорихме и на семинара този метод се практикува от америка за америка или друга държава , но не и от България за чужбина.
  Много би ми се искало , ние да продаваме БЪЛГАРСКА стока на международните пазари.
  Смея да твърдя че българските стоки които продавам аз са много по-качествени от китайските и също са на достъпни цени ( спрямо цените в европа или америка са нищожно ниски )
  Аз лично досега не съм намерил дропшипър, който да е имал интерес към стоката ми ( която към момента в онлайн магазина ми е около 2000 продукта ) , да иска да я продава извън България.
  Ако се намери такъв с радост бих говорил с него и да работим заедно.
   
 3. Станко Йорданов

  Станко Йорданов Member

  Рег.:
  Окт 12, 2016
  Съобщения:
  33
  Харесвания:
  39
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Аз мисля, че така както китайците си имат Alibaba.com, така ние можем с дропшипинг да по раздвижим износа на страната. Даже си представям, че дропшипинга е само част от един по-силен процес на акселерация. Примерно, някой дропшипър, който продава в немския ebay листва твой продукт за проба и се оказва че продажбите вървят. Тогава се пристъпва към търсене на търговци на едро и стоките да се изнасят като по-сериозен бизнес.

  Иначе по темата защо не става имам известно съгласие с това, което каза Николай Чакъров на семинара в неделя. Дропшипинг доставчикът е производител или вносител. Може да има дори само една стока. Ти, обаче, говориш за друг дропшипинг, този при който на някой стартиращ сайт му предлагаш допълвително развитие. За да се хване, трябва твоите продукти да са много "секси". А те като не са, човекът си има ред други алтернативи преди теб.
   
 4. lqllqlq

  lqllqlq Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 16, 2009
  Съобщения:
  1,922
  Харесвания:
  237
  Точки:
  63
  Място:
  Plovdiv
  Причини много. Без да се замисля ще ти дам няколко:
  1. Дропшипъра иска да е такъв без фирма.
  2. Ако е точка 1, отказва да приема комисион с граждански договор. С други думи не иска да плаща данъци, но иска да изкара много и бързо. Ако може веднага.
  3. Представя си комисиони по 20-30%, а той само да гледа как се трупат печалби. Чисти и без какъвто и да е разход
  4. Смята, че не той трябва да търси доставчик, а доставчика да го намери и да му предлага
  5. И да търси не намира, защото всеки гледа да изцеди макса от стоката и не му се "дели" с друг

  Лично аз работя от повече от година с едно момче по модел максимално близък до дропшипинга. Няма фирма, но сме се уговорили за справедливи комисиони, от които аз удържам всички данъци, които се дължат преди да му ги платя. Той има ангажимент само да поддържа актуални цени и продукти в магазина си. Аз да му пращам регулярно нови цени, да обработвам поръчките на време.
   
  Станко Йорданов харесва това.
 5. arcsales

  arcsales Active Member

  Рег.:
  Дек 2, 2015
  Съобщения:
  288
  Харесвания:
  33
  Точки:
  28
  Проблемите, с които съм се сблъсквал като дропшипър в България:
  1. Стоки без наличност. Получавам поръчки, които трябва да откажа, защото партньора ми ги е продал и не си прави труда да драсне едно съощение.
  2. Производителите, вносителите или предлагащите стоки са силно ограничени от към знания за обработка на информация и предлагат стоката си в апсурден вид, който е крайно неудобен за работа. В повечето случай се налага да отказвам партньорства заради точно това. Последния партньор ми прати снимки преименувани по наузнаваем начин с различни разширения, списък с продукти без почти никакво описание и каза за допълнителна информация да погледна сайта му... Нали се сещате, че при продукти със сходни характеристики ми отнема по около 30минути да разбера, кое описание за кои снимки и съответно на кой негов продукт от сайта му съответстват, тъй като продуктите в сайта му са с различни описания и заглавия....общо взето за 50 продукта ми отне 1 ден да разбера кой, кой е.
  3. Липса на връзка с партньорите. Ами някой хора просто са трудни за откриване... как се очаква да направиш поръчка в определените срокове ако не можеш да откриеш доставчика си.
  4. Липса на информация за продуктите им: характеристики, снимки, документация, материали и т.н.

  Имах едно партньорство, където доставчика ми изпращаше архиви със снимки чийто имена съдържат описанието на продукта и цената.
  До тук добре, но на всеки 2-3 седмици получавам нов архив с актуалната стока за месеца и от мен се очаква да проверя кои продукти са налични и кои не. Кои продукти имат разлика в цената и кои не и т.н. Нали се сещате, че в личния ми профил продавам над 2000 продукта от различни доставчици, а във фирмения още толкова.
  Когато предложих да създам файл онлайн, в който да се описват продуктите и наличностите, за да може същия доставчик да оеднаквява информацията за мен и всички други, с които работи получих отказ, защото на него му било по-лесно да изпраща архиви. Е да ама аз спрях да продавам стоката му, защото пък на мен въобще не ми е лесно. Не знам как хората си представят работа онлайн, но определено не знаят каква е цената на времето прекарано в обработка на един продукт. Продажбата онлайн съвсем не е като на пазара или в някой локален магазин. Ако някой си мисли, че да продаваш онлайн е лесно то той е глупак или наивник.

  Продажбата онлайн не се ограничава в това да имаш фейсбук страничка и онлайн магазин.
  Опита ми в продажбите в ибей и амазон доказва, че за да си добър продавач онлайн съвсем не е необходимо да имаш страничка или уебсайт, а по-скоро умения, които се придобиват с много четене и провали, които отнемат доста време, а времето обикновенно струва пари.

  Това е от моята гледна точка. Ако някой от другата страна добави още неща, на които пък ние дропшипърите бихме могли да наблегнем ще е от голяма полза за всички.
   
  smith и Станко Йорданов харесват това.
 6. isilona

  isilona Member

  Рег.:
  Юли 11, 2016
  Съобщения:
  62
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  За точките разбирам, но четейки за последния случай се чудя какъв е бил проблема да се реализира някакво автоматизирано решение. Четене и парсване на имена на файлове не ми се струва работа за повече от ден
   
 7. arcsales

  arcsales Active Member

  Рег.:
  Дек 2, 2015
  Съобщения:
  288
  Харесвания:
  33
  Точки:
  28
  Нали се сещаш, че именуването на файловете се прави ръчно и понякога нещата загрубяват или губят всякакъв смисъл. Освен това аз не съм програмист, а по-скоро човек, който се е научил да прави необходимото с наличното. Естествено, не спирам и да научавам нови неща всекидневно, но там всичко беше пратив мен.

  Автоматизирането в този случай е извън възможните опции. И аз обикновенно първото, което търся е начин за улеснение, но тук просто не става.
   
  Станко Йорданов харесва това.
 8. Станко Йорданов

  Станко Йорданов Member

  Рег.:
  Окт 12, 2016
  Съобщения:
  33
  Харесвания:
  39
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Последните няколко коментара са много полезни. Браво! Така ще вървим напред.

  Аз ще добавя, че мен дропшипинга ме интересува главно като бизнес възможност за моя бизнес - фулфилмънт. И сега, когато съм малко по-наясно защо в България не става, съм още по нахъсан, да направя един склад и платформа само за дропшипинг доставчици. Дава стоката при нас, всичко останало правим ние на cost per item и cost per shiping. В трите посоки - контент - снимки, описания, видеа; окомплектоване на пратки, товарителници и изпращане; и обслужване на клиентите, клиентска телефонна линия. Като трета страна ще гарантираме конфиденциалност и пратките ще изглеждат така сякаш дрпопшипъра сам си ги е правил. Дропшипинг доставчикът ще получава цена за фулфилмънт, контент и customer service, а дропшипърът ще получи крайна цена, на която той ще купува, както и ясни договорни условия до колко време след поръчка пратката е експедирана.
   
  arcsales харесва това.
 9. Mladtehnik

  Mladtehnik Member

  Рег.:
  Май 22, 2016
  Съобщения:
  191
  Харесвания:
  12
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Стара Загора
  Добре казано , но са малцина според мен които ще си оставят " стоката " на 3ти лица ...
  Това е като консигнация , но с посредник който гарантира че няма да има проблеми.
   
 10. lqllqlq

  lqllqlq Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 16, 2009
  Съобщения:
  1,922
  Харесвания:
  237
  Точки:
  63
  Място:
  Plovdiv
  Това с оставянето на стока няма да се понрави на никой. Казвам ти го от сега. Това са затворени пари.
   
 11. Станко Йорданов

  Станко Йорданов Member

  Рег.:
  Окт 12, 2016
  Съобщения:
  33
  Харесвания:
  39
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Все тая е къде ще стоят на склад стоките. Те са еднакво затворени пари, ако си стоят и при производителя и също прави дропшипинг. Няма да са затворени, ако се продават добре, ако помагам да се продават добре, всички ще са доволни.
   
 12. lqllqlq

  lqllqlq Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 16, 2009
  Съобщения:
  1,922
  Харесвания:
  237
  Точки:
  63
  Място:
  Plovdiv
  Ами ако е на къси позиции? По-малки вносове, по-гъвкав на пазара спрямо промените, по-бърза логистика поради по-малкото количество?
   
 13. Станко Йорданов

  Станко Йорданов Member

  Рег.:
  Окт 12, 2016
  Съобщения:
  33
  Харесвания:
  39
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Най-лошият сценарий при складирането е, когато имаш много голям асортимент и много малки продажби спрямо него. Защото ако искаш да си ок с клиентите, трябва да имаш от всичко на склад, включително продукти с много ниска обръщаемост.
  Ние работим като разделяме склада на бърз и бавен. Бавния е този на вносителя, производителя, там стоката е на палета. Бързия е при нас и това са поръчките примерно за седмица напред, бестселъри в запас. Но това е, когато асортимента е голям.
  По-горе като услуга за дропшипинг, насочена към производители и вносители, визирах преди всичко такива с по-малък асортимент. Обикновено няма производители с по 2000 продукта в асортимент, обикновено са десетки. Освен това складът не е същинската ни услуга. Тя започва от интегрирането в кошницата на софтуер за подготвяне на пратки и изготвяне на товарителници, минава през консолидация на пратки за по-ниски цени към куриерските фирми и накрая пълната услуга е физическия фулфилмънт. Без да ни дава стоките си при нас, също можем да улесним дропшипинг доставчика много. Но тогава се губи наличието на трета страна в процеса. Горе в поста цитирах едно мнение на човек, на който доставчикът се е опитвал да отнеме клиенти - българско разбиране за партньорство.
   
 14. denis.mustafov

  denis.mustafov Member

  Рег.:
  Окт 22, 2009
  Съобщения:
  132
  Харесвания:
  19
  Точки:
  18
  Доста сериозно начинание бих казал за БГ. Аз използвам Амазон ФБА по ред причини. Първо ми е по-евтино една доставка ми излиза с 10-30% по-малко отколкото аз да я пращам. Второ не се занимавам с опаковане и ходене до куриера. Трето риска не е мой ако се загуби или клиента просто каже че не е доставен колета. Четвърто плащаш за склад само толкова колкото си използвал, иначе се прескачаме в къщи от време на време. Дано предприемачите се престрашат на такъв модел бизнес.
   
 15. denis.mustafov

  denis.mustafov Member

  Рег.:
  Окт 22, 2009
  Съобщения:
  132
  Харесвания:
  19
  Точки:
  18
  Интересно ми е как ги търсиш в чужбина?
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice