Едновременно вносител и търговец...?

genesis2202

New Member
Здравейте.

Дали някой знае дали може да съществува фирма(независимо ЕТ,ЕООД,ООД и т.н.), който едновременно да внася стоки от чужбина и да ги продава в страната. Всички сте виждали как върху опаковките на продуктите по магазините има малки бели етикетчета, където пише от къде произхожда продукта и коя фирма го е внесъл в страната. Идеята ми е да имам фирма "пример" ЕООД, но сам да си внасям продуктите, които ще продавам - тоест искам да избегна дистрибуторите и техните надценки. Така ще мога да предлагам продуктите на по-ниски цени, защото на продукта само един път ще се сложи надценка. Трябват ли разрешителни за внос или нещо подобно? Въпроса е ясен и очаквам Вашите отговори. :)
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Разбира се, че може. Но варианта с две фирми е значително по-добър. За да си вносител особено от ЕС задължително трябва да си регистриран по ДДС и да речем ако си внесла стока (т.е. ти не си реален вносител а дистрибутор тъй като се води вътрешно търговски обмен, но както и да е....) за 10 000лв. и я продадеш с надценка минимум 50% това прави 15000лв. на тези хиляди левове трябва да платиш ДДС 20%, плосък данък 10% и за да си видиш пари трябва да платиш още 5%. И така гледаме от 15 000лв вадим 20% остават ти 12000лв. това са 2000лв. печалба от там дърпаме 10% плосък ако не ме лъжи това са още 200лв . Остават ти 1800лв. в края на годината за да ги изтеглиш от фирмата плащаш още 5% и тука не съм включил такси за счетоводител защото когато си по ДДС на месец ти е нужно да плащаш мин. по 150лв взимат ...

Много по-елегантен е метода с две фирми една по ДДС и една която не е регната по ДДС. Спестяваш тези 2000лв. Цаката е че стоката от 10000лв се препродава на другата фирма с минимална надценка да речем 2-3 стотинки . Така реално може да се наложи да платиш ДДС на 10100лв. Които са 1000 и няколко лева. Останалите сметки са същите ;)
..
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

То аз още една фирма не съм отворил, пък да се заема с цели две фирми става много сложно. Имах предвид да си работя само с една фирма. Фирмата ще ми служи само за да съм редовен с онлайн магазина. Стоките(битови джаджи, бижута) се внасят от Китай, като направо ги поръчвам от китайските сайтове и по БГ пощи пристигат. Обаче проблема е, че китайците не издават фактури и единствено в ръката ми остава фактурата за транзакцията от пейпал, а това е крайно недостатъчно за да се докаже произход и качество. И така при евентуална проверка данъчните могат да ме набарат, защото нямам фактури за произхода на предлаганите продукти. Айде инструкциите за ползване на български са детска работа, но останалото....
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Няма никакъв проблем сам да си внасяш стоките и да си ги продаваш, щом не ти допада вариантът на alabam4eto, просто гледай да имаш читав счетоводител, който да ти води добре документацията
 
Защо да не може? Това е идеята, просто при регистрация се описва и добре дейността й, като включи и "и всяка друга дейност, която не е забранена със закон". Това ще ти гарантира и вноса и износа, но като споменеш, че се занимава с търговия, това би могло да се тълкува както износ, така и внос.

Можеш да оперираш, а реално това което е на етикетите от рода на:

Произведено в ХХХХ от YYYY, дистрибутор ZZZZ

е в случай, когато търговеца е подписал изключителни права за дистрибуция на дадената стока на територията на България.

А за разрешително - зависи от стоката, за храни и медикаменти, както и други регулирани стоки се изисква разрешителни. За всичко друго, трябва да попиташ или тук отново или в специалната за случая агенция. А за изключителен дистрибутор, това се урежда вече със самия доставчик, от който ще взимаш стоката, като за екслузивност се говори само при гарантирани продажби, които той е поставил като цел. Обикновено на годишна база. Договорите са много пипкави и обвързващи, но това е с цел защита на интереси.
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Както казах ще се продават безвредни битови джаджи,бижута, аксесоари и т.н. на които мисля, че няма да им трябват разрешителни и поне там съм спокоен. Просто ще продавам чрез онлайн магазин и просто искам всичко да ми е изрядно. Имам си читава счетоводителка и там ми е добре. Единствено остана проблема с фактурите онлайн, понеже поръчвам като физическо лице и стоките няма да минават през митница, а директно ще идват в местната пощенска станция. Знам, че това е амбулантна търговия, обаче ако не е така няма да успея да оцелея сред тези хищници...
 
Последно редактирано:
От: Едновременно вносител и търговец...?

Въртиш и пак с някаква схема изкачаш.
Хем да си редовен, хем да вкарваш като физ. лице,а накрая китаеца виновен...Как да стане?
Иначе отговора е ДА, но не и по тези схеми, които мислиш.
Ние със съдружника ми сме ООД, не сме по ДДС, внасяме и си продаваме. НО! Всичко си минава на митница, плащанията са през фирмената сметка, ИМАМЕ ф-ри от китайците, плащаме си ДДС на митници и спим спокойно. Просто е.
Всичко ще е така до достигане на 50 000лв, когато ще пререгистрираме по ДДС (така е по закон), а след това пак по същата схема...
И не, не са хищници, просто всеки 2ри мисли схеми като теб как да не плати едно или друго, което подбива цените. Убеден съм, че няма да го повярваш, но като човек, който продава и само с продажби се занимава от 10 години ще го напиша отново - цената не е единственият и най-важен фактор. А в онлайн търговията е същото. Знам, че много ще поспорят, но ако съм продавал качествено, т.е не само продукт/цена, но и услуга/отношение/себе си, то няма значение дали след краставиците ще продавам дрехи - клиентите те следват, защото си ти.
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Много смислено мнение. Браво!

И последен въпрос да те попитам - колко лева пращаш отгоре, ако правиш всичко по законовия ред - пратките да минават през митница, обмитяване, ддс, митнически такси. Примерно за пратка от 1000лв. колко се наслагва отгоре като включим изброените неща(може и да съм пропуснал нещо)
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Нали каза, че имаш счетоводител, питай нея. За всяка стока митническата ставка е различна. ДДС в България е 20% върху стоките. Мито и ДДС се начисляват и върху доставната цена. 10-20 лв сигурно ще ти вземат и за обработка на документите.

Няма проблем хем да внасяш, хем да продаваш на дребно стига всичко законово да ти е уредено. От ЕС дефакто не се води внос. Кое доколко е безобидно определя закона. Нещата ти в един момомент ще минават митница и да искаш и да не искаш. Сигурно за момента са на малки суми. И да, ако искаш всичко да е изрядно всички плащания трябва да са си от фирмената сметка. Би трябвало да може и нея да я регистрираш към пейпал. Всяка фактура трябва да е преведена от легализиран преводач.

Купувайки от ЕС не е задължително да си регистриран по ДДС. Там се води вътрешнообщностна търговия и мисля прага за регистрация по ДДС е оборот през последните 12 месеца от 20 000 лв. Иначе както ще внасяш от Китай, там прага е 50 000 лв.

Схемата в началото с ддс-то не ми стана много ясна. ДДС което плащаш, ще е разликата между платено ддс за покупката и ддс върху продажбите. Фактически от примерните 10 000 лв. без ДДС стават 8333 лв. Счетоводството на фирма по ДДС е по-скъпо, а и още едни осигуровки трябва да се плащат и за малки обороти подобни схеми не си струват. Незнам дори доколко са законни. А в един момент като минеш горните прагове всичко се обезмисля. Номера да се регват всеки път нова фирма според мен не е оферта. Правиш ли оборот от 50 000 на година значи, ще може да покриеш разходите за ДДС.

Да не навслизам още по навътре в сметките, че нито се занимавам с това, нито има смисъл, тъй като говорим за внос от Китай. Докато си нерегистриран по ДДС ти прибираш ДДС в размер на 20% от клиентите. Като се регнеш по ДДС внасяш на държавата разликата между платеното ДДС при вноса и събраното ДДС от клиентите.

И пак, нали си имаш счетоводител, питай нея. Ако не може да ти отговори на тея въпроси... си намери нов счетоводител.
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Определено това са въпроси за счетоводител, и един счетоводител трябва да може да отговори на тях.
Фирмата ти може да е вносител и търговец, лично моето мнение е, че колкото по- коректно е всичко, толкова по-лесно ще търгуваш.
Със сигурност ще ти трябва документ от китайците- инвойс за твоята фирма. Като си направиш регистрация по ДДС ще си го внесеш на митницата, но след това се приспада като данъчен кредит.
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Купувайки от ЕС не е задължително да си регистриран по ДДС. Там се води вътрешнообщностна търговия и мисля прага за регистрация по ДДС е оборот през последните 12 месеца от 20 000 лв. Иначе както ще внасяш от Китай, там прага е 50 000 лв.

Ако купуваш стока от ЕС задължително трябва да си регистриран по ДДС. Стоката която закупуваш ти се продава без да се начислява на нея ДДС, а след като я продадеш в България се начислява 20% ДДС.

Но това не е от значение пича се е спрял на вноса на стоки от китай. Бъди внимателен какво внасяш, дори и билки да внасяш си длъжен да ги изследваш за безопасност в България, за електро уредите също си има изискания, а като вносител имаш отговорност към продуктите излезли от употреба! Добре е преди да се хвърлиш в дълбокото да прочетеш някой друг закон или да потърсиш консултация в някоя консултантска фирма. 50лв дадени за консултация могат да ти спасят глоби за стотици ....
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

към всичко това не забравяйте и таксите за опаковки, за които си има съответните фирми. Определено трябва да се мине през някои инстанции.
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Мислих и за това, мисля че трябва да минат някакви проверки за безопасност, но май и това се заплаща по отделно. Не разбирам какво може да бъде опасното на един часовник примерно...
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

И то аз като направих една ревизия и какво излиза - то по-добре да си работя нелегално, отколкото всичко да ми е редовно, но да не печеля нищо. Не бяха те разходи за сертификати за безопасност, митнически такси, мита, ддс, касов апарат, данъци, счетоводство, създаване на онлайн магазин, хостинг, домейн и още куп други работи... Сега напълно разбирам защо всеки вика, че държавата убива малкия бизнес....
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Не съм казал, че Вие пасете трева, обаче този вариант да внасям и да продавам става много скъп. Сега ще сменя тактиката и ще търся дистрибутори на целевите продукти и така поне ще си спестя половината работя, въпреки, че ще слагам двойно по-ниски надценки...
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Много смислено мнение. Браво!

И последен въпрос да те попитам - колко лева пращаш отгоре, ако правиш всичко по законовия ред - пратките да минават през митница, обмитяване, ддс, митнически такси. Примерно за пратка от 1000лв. колко се наслагва отгоре като включим изброените неща(може и да съм пропуснал нещо)

Не можах много да те разбера какво ме питаш.
Схемата е следната - част от продуктите внасям, други купувам от вносители от БГ. Ето ти прост пример с някакви цифри:
Поръчвам от Китай за 1000$. Транспорт 200$. Искам си проформа, правя превода. Зависи от банката - имаш такса по превода 30-50лв.
Идва стоката на митница. До тогава ти трябва да имаш еори код (не знам колко струва) на мен ми беше без пари и стана за 10 мин. Вади се на митница, а ти го прави някоя агенция.
За да си вземеш стока се подковаваш за пред митници с проформа, някаква ценова от кореспонденция с продавача, извлечение за плащането. Причина? Да не може на митница да ти кажат, че ти е занижена ф-рата.
На сумата за стоката слагат мито, ако има, след това добавят транспорта и на всичко ти пишат и +20% ДДС. Това е.
Едва ли вкарваш контейнери, но ако започнеш тогава можеш да мислиш за схеми, които обаче едва ли някой ще ти опише тук :) До тогава свикваш, че живееш в БГ където всеки, включително и ти, мисли схема какво и как да не плати, какво да извърти, къде да спести и как да бухне възможно най-висока надценка на купувача. И да големите го правят, но когато и ти завъртиш 30-50к в стока с контейнер или два и ти ще можеш. До тогава мислиш как да представиш продукта така, че да продаваш повече, макар с по-ниска печалба, но за по-голям оборот...
Въпроса, които е правилен е: Искам бърза печалба, защото мисля, че всички печелят много и лесно или искам макар и с малко да се наложат на пазара в дългосрочен план? От теб зависи.
 
Последно редактирано:
От: Едновременно вносител и търговец...?

Както казах ще се продават безвредни битови джаджи,бижута, аксесоари и т.н. на които мисля, че няма да им трябват разрешителни и поне там съм спокоен. Просто ще продавам чрез онлайн магазин и просто искам всичко да ми е изрядно. Имам си читава счетоводителка и там ми е добре. Единствено остана проблема с фактурите онлайн, понеже поръчвам като физическо лице и стоките няма да минават през митница, а директно ще идват в местната пощенска станция. Знам, че това е амбулантна търговия, обаче ако не е така няма да успея да оцелея сред тези хищници...

И как става така, че фирмата продава стоки, които не е купила и никога няма да купи? Ще купуваш фактури ли? Имай предвид, че продавачите на фактури се знаят от НАП, имат списъци с такива продавачи (от който липсват "недосегаемите" продавачи). И ако случиш продавачът на фактури да не членува в организираната престъпна група (да, тази същата, която се е сляла с държавата) ще имаш проблеми (а дори и да членува пак не ти е гарантирана липса на проблеми).
 
От: От: Едновременно вносител и търговец...?

Здравейте,
Имам запитване.Искам да внасям био козметика от Франция и да ги продавам в интернет сайт,един вид да съм техен представител за България,но въобще не съм наясно със системата.Ясно е,че трябва да имам фирма,след това трябва ли да я регистрирам по ДДС,в началото докато наложа продуктите оборота няма да е голям.Трябва ли да подпиша някакъв договор с френската фирма.Може ли някой,който е минал по този път да ми разясни какво ме чака.
 
От: Едновременно вносител и търговец...?

Не е нужно да се регистрираш, ако ще продаваш на крайни клиенти. Ако мислиш да продаваш на едро ще е хубаво да се регистрираш, защото контрагентите ти ще искат фРактури с ДДС.

Това дали ще подпишеш договор с френската фирма зависи изцяло от теб, защото ако искаш да си "представител" (квото и да значи това) и те евентуално да препращат бъдещ интерес към техните продукти към теб ще трябва да правиш и големи обеми.

Чака те работа, работа и работа... тва е...
 

Горе