Е не може така стига с това SEO

ilianskim

New Member
Няма да споменавам имена и сайтове, но днес за пореден път се видях в чудо с оптимизатори и пишман SEO експерти :)
Това, че имат цена 150 лв. и следните "екстри" при seo услугата не ме дразни вече, но разгледах 10 сайта поне от портфолиото им и бях поразен как може да не се осъзнае едно уеб студио какъв шит продава. Целите сайтове са само с JS без един нормален линк. До тук нищо необичайно, но това за което ме е яд е, че хората са страшно талантливи в уеб дизайнерството, страшни дизайни, страшни сайтове, но така направени в гугъл ще са като 1 до 10 страници дори и със сайтмап. Ще се свържа утре с тях и ще им предложа съвместна работа.
Няма едно уеб студио да не предлага и SEO, няма един дизайнер да не предлага и SEO.
Правете го, но попрочетете малко, тествайте и тогава го предлагайте за 1 лв ако искате :)
Ето казах си мъката :)
 
От: Е не може така стига с това SEO

1. Истината е, че SEO е модерен термин.
2. Истина е, че в България битува принципът "колкото по-непонятен - толкова по-търсен". Батето Славков го бе казал още преди да има интернет.
3. Истина е, че със seo-баламосване в момента лесно се правят пари. По същия начин както преди 20 години товареха кинти чрез сложни термини покрай mlm, пирамидите и писмата.
4. Истина е, че в България я има, я няма десетина оптимизатори, които наистина разбират за какво става въпрос (поне на ниво средностатистически руски или германски чайник, индийците в ДП не ги броя), но това не им помага изобщо, тъй като сега е времето на клиентите да се опарят. След 5 години, ОК, парен каша духа и тяхното време ще дойде, но засега се крепят с двама-трима, които им имат доверие, и чакат.
5. Истина е, че офертите за "seo", "вкарване в "google", флудене чрез румери, аллсъбмитери и дори ръчно себераздаване ще се множат. Ще никнат wp-блогове с "уникален дизайн", които дори и да имат късмета да намажат трафик покрай ценна идея на клиента, ще увяхнат при първото му искане за допълнителни плъгини. Сеоджиите ще повторят подвига на първите блогъри, които не само че не разбраха, че 99% от тях са си обикновени графомани, но и продължават да мислят че имат някакъв обществен статут покрай заигравките с неграмотни властници. Тоест ще се влиза във Фейсбук, Туитъри, шитъри и какво ли не с цел не да създадеш общественополезен продукт, а да споделиш сутрешната си нужда чрез модерни визии.
6. Истина е, че цялата тази плява ще се възприема за бизнесмени, предприемачи, строители на съвременния капитализъм и тем подобни лешникотрошачки. Докато пазарът все някога ще каже тежката си дума. И това е неизбежно също като данъците. Но някога, а не сега.
 
аз сматам че няма проблем българите които разбират да се пробват да изкарват пари навън не ни е отрязън достъпа до амарикански фирми виртуални офиси в сащ... както казах там поне парите си заслужават а повечко фирми които се подкремят помогнст по лесно да се яде пазарен дял
 
От: Е не може така стига с това SEO

То почти няма бизнес в България, вие искате SEO да правите. :)
Ако има много фирми предлагащи продукти и услуги, ще има и много повече търсене на SEO специалисти. Не знам какви са цените на запад, но ако се занимавах със SEO със сигурност щях да предлагам услугите си и на чуждестранни фирми. :twisted:
 
От: Е не може така стига с това SEO

ilianskim
нямаш си идея бате заради такива "експерти" колко фирми са се опарили и тук при нас в джърманито и не искат и да чуят повече за seo, оттам иди ги убеждавай, че разходи за seo са по-добрият вариант от тези за реклама... А пък при тази конкуренция тук не е толкова лесно да прилапаш някой голям играч.
 
От: Е не може така стига с това SEO

В момента всеки втори предлага SEO и уеб дизайн... аз не искам да участвам в тази помия. Заради това и спрях да се мъча да се бутам на този пазар. В момента работя мои проекти или само с приятели и доверени познати. Аз поне не виждам голям смисъл от цялата врътка... бях се превърнал в учител. Отделях по 1-2 часа на ден в обясняване какво ще се прави на клиентите. С обяснения защо това струва толкова... Ако пазара се нормализира може и пак да се върна, ама до тогава.. съмнява ме.

Уеб дизайн + SEO вълната е същата както при имотите преди 3 години. Куцо кьораво сакато се бута там, само дето "търговците" са по-млади.
 
От: Е не може така стига с това SEO

Много дръзко изказване за предлагането на уеб дизайн и SEO
magstudio.bg/bg/services/view/7

Мага пумия ли са според теб? Поздрави на Лили :p
 
От: Е не може така стига с това SEO

И Гугъл това викат "Е не може така стига с това SEO". Затова си променят алгоритмите и се опитват да насочат уебмастърите към правенето на сайтове, които са приятелски настроени към хората, а не към Гугъл. Дано скоро се обезсмисли целия бизнес SEO за да се насочат усилията към качественото съдържание, а не към невидимите магии водещи нагоре в серпа.
 
3-4-5... бг фирми ако излязът за чуждия пазар и се покрепят да градят добро име със сигурност ще пробият и ще си отхапат дял а при оджина бях виждал едни данни ама не мога да му се оправя с търсчката да го намеря и вгугъл само орязана версия :)

та пазара през тези 5 години и ще стигне към 4 милиара мисля че не мога да го анмеря с цифри в световен мащаб ще има много кеш :)


иначе огин и клокси и мастъра са писали за пазара в българия

Има ли смисъл от SEO в България

http://oggin.net/work/seo/

http://www.toshkov.info/bulgarian-seo/
 

Прикачени файлове

  • seo_growth.png
    seo_growth.png
    69.1 KB · Преглеждания: 22
Последно редактирано от модератор:
От: Е не може така стига с това SEO

Как виждаш БГ фирми да се подкрепят... Аз не мога да го проумея как ще се случи, при нас всеки дърпа яко кокала за себе си, нищо, че най-често и той самият не може да го изяде. Малко такъв ни е манталитета.

Аз едно нещо научих за последните няколко години... Като правя нещо, то е за чуждия пазар и гледам да не се показвам тук на хората в БГ, щото само завиждат и пречат...
 
От: Е не може така стига с това SEO

Аз пък точно обратното започвам да забелязвам постепенно :)
не можеш да отречеш че всичко е така с дърпане на кокали
 
От: Е не може така стига с това SEO

Не говоря за фирмите,че който предлага уеб дизайн не може да има и SEO услуги.
За Магстудио знам кой работи там (Ако не си забелязъл notebook.bg го повериха на magstudio, но под наши изисквания откъм сео и т.н.)
Тук се говори за малки фирмички от по 1-2 дизайнери и кодери, които нямат никаква подготовка за SEO и предлагат "SEO" на цена 200,300,500 лв. Ако правят добре всичко или поне се опитват - нямам нищо против. Проблемът е, че лъжат един вид клиента. Клиента не е длъжен да знае какво е сео изоснови.
В Германия знам ситуацията Ицка - има фирми предлагащи и тук фалшиво СЕО за 2500 евро примерно взимат парите подписваш един договор и после не получаваш нищо и ако искаш нещо да кажеш - не може всичко в договора така е написано, че нямаш никакви права. А тия са си наели 5 яки адвоката и само нещо да почнеш да ги плюеш и съдят всичко наред.

Нямам проблем с българсият пазар просто е нечестно да се предлага продукт, който е толкова обширен като СЕО с изказвания - анализ на конкуренцията, избор на мета ТАГОВЕ ????? и "скланяне на сходни сайтове да сложат линк към вас" :)
 
Re: От: Е не може така стига с това SEO

Как виждаш БГ фирми да се подкрепят... Аз не мога да го проумея как ще се случи, при нас всеки дърпа яко кокала за себе си, нищо, че най-често и той самият не може да го изяде. Малко такъв ни е манталитета.

Аз едно нещо научих за последните няколко години... Като правя нещо, то е за чуждия пазар и гледам да не се показвам тук на хората в БГ, щото само завиждат и пречат...


хъм ще е сложно.... иначе така набързо за едно нещо ми хрумва в брандирането може да си помогнат.... без показване на световно изложение няма да стане някои да повери на неизвестна фирма Х намерена по интернет и собвеност на "тъмни балкански субекти" голям договор без да ги е виждала някъде например на официално сърч експо (поне на снимки и видео от там).... сама фирма на SMX едва ли ще си позволи нещо повече от малък щанд забит в ъглите щото почват от две евра нагоре.... няколко бг сео фирми решили да играят на чуждия пазар поотделно могат да стоят поотделно на малките си щандове в ъглите или да си вземат един от големите централни на партия точно до този на Брус Клей :)
 
От: Е не може така стига с това SEO

Някой като ми говори за българските SEO-та и как можем да се обединим и се сещам seocontest2008... к'во стана тогава?

Регнах се аз за участие и поканих всички в БГ да ударят едно рамо. Една група от сериозни хора, веднага се включиха и няколко случайни хора. Огина обаче почна да мърморясва как видиш ли можело да има отбор и тн. Аз казах, че не ме ебе, да правят отбор, ще се включа. Събрахме се пак едно ядро, направихме супер силна първоначална оптимизация сайта изкочи. Вкарахме яко ресурси. Огина започна да врънка хората и по форумите и блоговете чета: "Да подкрепим Огин за..." до тук добре. Не ми дреме някой ако иска да обира славата, аз си правя кефа, хиляди пъти съм го казвал и показвал. Обаче накрая изместват ни и Огина почва да обвинява първоначалното ядро и да хвали там 5 човека дето сложили по един линк накрая...

Ако някой каже, че преувеличавам, нека да види коментарите в блога ми и по webmasterbg.org... Голям екип бяхме, признавам си... само ми дигнаха кръвното с глупости. От тогава съм си казвал НЕ!!!
 
От: Е не може така стига с това SEO

Решавам да участвам и почва мрънкането. Ясно се вижда и кой безкористно и ей така за спорта решава да подкрепи идеята:
http://lanix.org/blog/comments.php?m=02&y=08&entry=entry080209-125717
http://www.webmasterbg.org/showthread.php?t=1204

Събираме се БГ отбор-а
http://lanix.org/blog/comments.php?m=02&y=08&entry=entry080210-161022
http://www.webmasterbg.org/showthread.php?t=1209 - Обърни внимание на последни 5-6 страници да видиш за какво иде реч... Всеки само обвинява някой.


Ето това е какво става когато българските SEO-та работим заедно. Ефекта е видим. Аз в такава порнография повече не бих участвал. И нека някои хора да не си мислят, че всички сме забравили. Това какво, от кого и за кого съм чул по icq и skype обаче ще си го запазя за мен... повярвайте ми там нещата бяха още по-гнусни, но все пак говорим за лична кореспонденция...

Може би приятелката ми е права, че съм супер злопаметен...
 
От: Е не може така стига с това SEO

Наистина SEO е толкова модерно вече, че ми се случи да ми искат така наречено "SEO", без да знаят точно какво значи ... Направо съм потресен ..
 
От: Е не може така стига с това SEO

Наистина SEO е толкова модерно вече, че ми се случи да ми искат така наречено "SEO", без да знаят точно какво значи ... Направо съм потресен ..

Просто си нямаш идея колко си прав. Нямаш си и идея, колко хора го предлагат без идея що е то
 

Горе