ЗЗП и хапчета за отслабване, хр. Добавки и пр.

alabam4eto

Active Member
Здравейте колеги,

Малко помощ или съвет ми е нужен,
Намерих си хапчета за отслабване, които все още ги няма в България, водят се хранителна добавка или пробиотици или нз как им беше точно наименованието, но се купуват свободно без лекарско предписание. Започнах да проучвам ЗЗП и достигнах до следния член:

Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Забранява се предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на:

1. лекарства, хранителни добавки и хомеопатични продукти;
2. други продукти, представяни с лечебно въздействие.

Но въпреки това дори до преди ден, два наблюдавах реклами в абв именно на хранителни добавки за отслабване. Как се справят тези фирми и нарушение ли е предлагането на подобни стоки в онлайн магазините.

Какво е решението мислех си да заобиколя закона като закупя хост и домейн в др. Държава пр. Македония и регистрирам фирма там. Т.е. да се получи нещо подобно, както доставките от ebay, но това би оскъпило крайната цена. Как се справяте вие и продавате ли подобни медикаменти. Спомням си още, че пролетта беше голям скандал с хранителните добавки, но при просто търсене в интернет намерих огромно предлагане!
 
незнам понякога забранителни закони се създават за да може фирми с връзки на нужните места да си работят безпроблемно а всички останали конкуренти да бъдат мачкани по поръчка...
 
От: ЗЗП и хапчета за отслабване, хр. Добавки и пр.

Няма проблем да регистрираш фирма в някоя държава от ЕС (различна от България) и тази фирма да ги продава онлайн.

Аз бях видял наскоро в един популярен български сайт да се рекламира сайт (платена реклама от типа PPC), на който се продава Виагра и други лекарства и хранителни добавки (домързя ме да направя снимка на екрана).

Продължават да съществуват огромен брой незаконни сайтове за хранителни добавки
Рекламират по телевизията "незаконен" сайт за хранителни добавки
Забранено е продаването на хранителни добавки през Интернет
Контролът над хранителните добавки в Европа се засилва
dir.bg рекламират виагра
 
От: ЗЗП и хапчета за отслабване, хр. Добавки и пр.

Не се ли чува нещо за поправки в този закон?
Малко повече инфо това което цитирах е от закона, който намерих в интернет. Ако имаш информация за поправка или предстояща в закона. Както и реална практика ако прилагаш продажба на хранителни добавки и дали си имал проблеми с това.

@coolice както беше модерно и все още Италия си има мафия, а в България мафията си има Държава! Всеки може да си купи закон. Но реално в нета има много такива сайтове за хр. добавки те незаконни ли са ?
 
Последно редактирано:
От: ЗЗП и хапчета за отслабване, хр. Добавки и пр.

Малко повече инфо това което цитирах е от закона, който намерих в интернет. Ако имаш информация за поправка или предстояща в закона.

Май няма равитие, от БАЕТ бяха подели инициатива, но не постигна успех:

Последно развитие по инициативата за разрешаване на продажба на хранителни добавки по Интернет

Просто някой е дал доста кеш и оказва натиск щом никой не обръща внимание на случая и абсурдността на закона.

Преди време мислех да се консултирам с адвокати дали може да се заобиколи тоя смотан закон, но се отказах. Ако искаш направи консултация може да ти дадат полезен съвет. Другият вариант както каза happyslacker е фирма в друга държава, след като България не ти иска парите плащай си ги там където ги искат. :D

Офф топик:
Един пример на абсурдите в държавата:

Преди няколко дена имах работа в КАТ и докато вися по опашки и се боря с бюрокрацията видях 3 манговци да регистрират BMW-та за по 100 бона. Името си не могат да напишам ама BMW-та за 100 бона карат, по всяка вероятност с "честен труд" са си ги купили и никой не ги проверява и закача, обаче ти ако скриеш 1000лв. веднага хора с много апартаменти ще ти направят ПР акция. Бе няма да се оправим! :wink:
 
От: ЗЗП и хапчета за отслабване, хр. Добавки и пр.

забелязал съм че в тази мизерия тук масивните бизнесмени са я мутри, я некви соц. гъзоблизци, бивши или настоящи депутати и хора с "парещи хълки". рядкост са бизнесмените, които са започнали сами, сами са се стремили към нещо и са го посатигнали. за това няма да има много голям шанс за истинските предприемачи. в момента както е очевидно повече утайка е на повърността, но ако някога тръгнем да се оправяме, което няма да е никога, тя ще потъне. тогава и икономиката ще придобие нормален вид, сега е само простотия и олигофрения, която расте. поредния ни отказ, който ЕУ ни даде е доказателство, че боклука е много и бие на очи. демек е по горните нива на ерархията.

ганстер, кофти е брат, но никой не може да помогне или да направи нещо. просто е така и така ще бъде още известно време. платено и забравено е тук. корумпетата като го прочетат това, ще се спогледат и единия ще каже:преебахме ги отново, така е и ще прати голямото си синче-наркоманче в някое елитно училище. като се пребере по една или друга причина ще заеме неговото място. рядкост е когато не е така. а тия шебеци баце са добри и честни (чисти) хора, прото така ти се е сторило, че не са. докато държавата толерира такава педастия, така ще е.

извода е един, не правете бизнес тук - бизнеса е на вън, тук уредено всичко. разпределено и купено. еее, да все един павилион за цигари ще ти позволят да отвориш, но да се набуташ в нещо голямо, като аф. програма за хербал продукти с много сайтове тук и навън. закона вече е подплатен да е така, че да не става. честито на всеки платил си. ;) да и се изтаковам на тази мизерна държава.
 
От: ЗЗП и хапчета за отслабване, хр. Добавки и пр.

То за това се казва ЗаКон (защото е за коне) не случайно не се казва ЗаЛъв
Мисля че спокойно можеш да си продаваш хапчетата защото закона за защита на потребителите е за защита на Потребителите, а до колкото си спомням по смисъла на закона фирмите не са потребители от което следва че е проблем да продаваш на физически лица, а няма проблем да продаваш на фирми.
Поради тази причина в описанието на всеки продукт витиевато пишеш че според ЗЗП продажбата по интернет на хранителни добавки е разрешено само за фирми и поради тази причина няма да изпращаш на клиенти които не са посочили данни на фирма. В БГ всеки втори има фирма и ще ти прати данни

И накрая още един много верен лаф за БГ - За милион няма закон, за кокошка няма прошка
 

Горе