Защитаване на идея

kelko

New Member
Здравейте, как защитавате идеите си от кражба когато наемате дадено лице да извърши работата? Как си гарантирате че лицето-програмист няма да направи собствен сайт с вашата идея и вие да пиете една студена вода?
 
Преди седмица - две имаше същата дискусия в /r/startups - общо взето това, което е казал колегата го обобщава. Аз само ще добавя:
Границата между програмист и предприемач е голяма. Дори и някой програмист да ти открадне творението, не означава, че знае как да го продава.
Имаш ли силен бранд, такива неща ги подминаваш с надсмешка. Имаш ли силен бранд, ще те копират дори и твоите конкуренти ( olx - bazar, както и всички безброи копия ).

Идеята не струва нищо. Идеята е просто хвърчаща мисъл в пространството. На ден ми хрумват поне 10 идеи, но те са безсмислени, ако не можеш да ги реализираш. Всеки има идеи, дори малките хора, които като караш със 140 по магистралата в лявата лента и те те засекат с тяхното изпреварване със 100 км / час и после карат зад тебе на дълги, защото си им бибитнал - те също имат идеи. Всеки има идеи. Изключително малко са обаче хората, които мога да превърнат идеите във възможности. Хората, които са готови да жертват всичко, за да постигнат своята цел. От такива хора трябва да те е страх.
А тези хора в нашата мила родина се броят на пръсти.

Подтисничеството на комунизма + ултра спрялото ни и осакатено образование + ултра спрялата ни и осакатена държава, която по всевъзможен начин те спира и ограничава да развиваш бизнес + изпълнителната власт, която не изпълнява законите = перфектна комбинация за липса на такива хора.

Така че не се страхувай, действай смело. Намериш ли някой, който би могъл да ти открадне идеята и да я превърне в твой директен конкурент - започни да работиш с него ! Така хем ще си сигурен, че няма да я открадне, хем ще сте двамата срещу всички.
 
Svetliooo добре написано. Хареса ми. Въпреки това не съм съгласен с някои неща. Например идеите освен количество трябва да имат и характеристика качество. Ако идеята да пия една бира на обяд е безсмислена въпреки че мога да я осъщесвя много лесно, то идея която може да подобри живота на определена група хора има малко по-висока стойност дори и да е значително по-трудна за осъществяване. Тук вече ми се струва че излизам от заглавието на темата, но въпреки това ще попитам: Как да накарам някой, който би ми откраднал идеята, да работи с мен? Според мен осъществяването на една идея има 3 основни параметъра - идея, финанси и изпълнение. Този който може да я изпълни може да намери финанси по много начини и ако аз дам своята идея тогава за какво съм му?
 
Като описах, че всеки има идея, нямах предвид пиене на бира. Имах предвид идея за бизнес / изкарване на пари.

Като програмист съм се сблъсквал много пъти с "хората с идеите", които си търсят някой програмист да ги осъществи и разбира се делят 50/50. Човека с идеята само дава акъл и генерира съдържание, а програмиста прави цялото бачкане.

и ако аз дам своята идея тогава за какво съм му?
Като продължение на горното ми изречение - Не бъди просто човека с идеите, този който дава акъл. Отиди в някое село / малко градче и ще видиш N на брой магазинчета пълни с дядовци, които само дават акъл. Защото така е най-лесно.
Дай нещо повече. Ако програмиста е този, който коди сайта и прави всичко техническо и цялата фирма е този сайт, ти бъди всичко останало. Намери клиентите ( b2c / b2b ), намери финансиране, намери партньори, направи и изпълни маркетинг стратегия - бъди предприемач. Добавя стойност към този проект, освен даването на акъл ( пс: не казвам, че това правиш ).
Ако станеш толкова добър в това, в последствие програмиста дори и да "избяга" с творението си, теб не те бърка, защото просто ще си наемеш друг. Програмистите са заменяеми, но предприемачите не са. По този начин отговарям и на въпроса ти как да накараш някой, който би я откраднал, да работи с теб.

Идеи бол, с лопата да ги ринеш, аз само имам записани 10-15 и за поне 4-5 от тях съм проверил че са свободни ниши, просто нямам време да ги захвана. И всички от тях съм ги разказвал на разни хора, без никакви опасения - защото не ме е страх, че някой би се справил по-добре с тях, от мен. И от всички чужди идеи, които съм чул, може би да е имало една, за която да съм си казал - тук може и да излезе нещо, а дори вече съм я забравил. Ако не ти е присърце, не те интересува. Защото идеите не струват нищо.
Ако си пазиш тези безценни идеи само за тебе, не ги споделяш с никого и чакаш само подходящото място и подходящото време, те уверявам, че няма да го дочакаш. Трябва да се споделят и обсъждат, за да трупаш обратна връзка. По възможност с други предприемачи или потенциални клиенти ( The mom test е добра книга на тази тема ).

Вече само като чуя - имам страхотна идея - и спирам да слушам. Направо ми дразни тази дума вече, толкова е опорочена от wantapreneur-и, че ми писна.
 
Светльо е много прав, не става само да даваш идеята и да очакваш нещата да се случат. Трябва яко бачкане, разпределяне на труда, финансите и тн.
Аз също имам няколко добри идеи и с времето една по една се опитвам да ги осъществя. Едно съм се научил, че не става да действаш по няколо проекта на веднъж, поне на мен не ми се получава.
 
Добре, финансите не ги приемам като толкова голям фактор в случая. Имам офлайн бизнес който съм започнал от 0. Даже смея да твърдя че съм го започнал от -1 защото нямах парите необходими за това, имах само една хвърчаща мисъл в пространството и умения които нямат нищо общо с ръководене на бизнес. Та финансите да кажем че ще се намерят. Якото бачкане знам какво е - 15 часов работен ден ми беше ежедневие и работата ми не беше да стоя в офис. По-скоро май имам проблем с доверието в хората - те повечето не са и за доверие, защото тази попара вече съм я сърбал. Затова когато ще давам идея ми се иска да имам гаранция, че аз ще участвам в усъществяването и още повече когато ще е онлайн. От казаното дотук разбирам, че такава гаранция няма. Други варианти може ли да ми предложите? Например телефона на някои сериозни борчета, да им звънна в случай че човека/фирмата която наема реши да шмекерува :)
 
Това, че не те плаши работата е много добре. Финансите наистина са нещо, което е на следващите етапи, а ти питаш за самото начало.

Тук не мога да се изкажа от опит, просто ми е такава мисълта, надявам се някой колега с опит да даде мнение:
Ако ще се захващаш да работиш с някого и ще се чудиш - този ще ме прецака ли или не - по-добре недей. Това да стоиш и да си на тръни дали няма да те метне е голямо мъчение, за тебе. Нещо като ревнивците във връзки. Постоянното следене и гонене ... Сам си правиш живота тежък по този начин и ти препоръчвам първо да преодолееш това, преди да се захванеш да работиш с някого.

Другия вариант е да работиш сам. Има много готови платформи, които ще ти свършат работа за повечето случаи. Просто започни нещо, което не изисква толкова технически усилия. Напасни се спрямо уменията, с които разполагаш.

Още нещо: За избягване на конфликти можете да си направите договора по следния начин: Примерно и двамата имате по 50% дял, но този дял не се дава веднага, а в рамките на 4 години. Т.е. когато направите 4 години, тогава ще имате 50%. Ако си замине по-рано, му изгарят процентите. Но пак идваме на същото, което зачекнах горе - ако трябва да се вързвате с някакви тежки договори, заплахи с борчета и т.н. ... по-добре не правете бизнес заедно.
 
Добре, финансите не ги приемам като толкова голям фактор в случая. Имам офлайн бизнес който съм започнал от 0. Даже смея да твърдя че съм го започнал от -1 защото нямах парите необходими за това, имах само една хвърчаща мисъл в пространството и умения които нямат нищо общо с ръководене на бизнес. Та финансите да кажем че ще се намерят. Якото бачкане знам какво е - 15 часов работен ден ми беше ежедневие и работата ми не беше да стоя в офис. По-скоро май имам проблем с доверието в хората - те повечето не са и за доверие, защото тази попара вече съм я сърбал. Затова когато ще давам идея ми се иска да имам гаранция, че аз ще участвам в усъществяването и още повече когато ще е онлайн. От казаното дотук разбирам, че такава гаранция няма. Други варианти може ли да ми предложите? Например телефона на някои сериозни борчета, да им звънна в случай че човека/фирмата която наема реши да шмекерува :)

Абе човек, ти от 90-те изведнъж се изтърси в 2019 ли? Какви борчета какви глупости.
Написах ти кратко, точно и ясно като първи отговор какво следва да направиш - подписваш NDA с екипа с който ще работиш.
Като толкова търсиш "гаранции", го правиш с някоя голяма компания може и международна, която знаеш, че няма да изчезне на другия ден. (разбира се, "гаранцията" си има цена, така че очаквай офертата, която ще получиш от голяма компания да е х1.5-х2-х3 спрямо това, което един фрийленсър би ти предложил, все пак тая компания има да плаща заплати на всякакви индивиди като директори, проджект мениджъри, счетоводители, офис мениджъри и т.н.)
В NDA уреждаш клаузи - неустойки при неспазване на условията и ако ти "издадат" великата идея ги съдиш по реда на подписания NDA.

Тука в България всеки има проблем с доверието, щото сме първо поколение капиталисти след 5 века робство, малка пауза с капитализъм, който тамън да се засили и тъпата държава (политици) го вкарват в 4 войни в период от 30 години, последвани от още 50 години соц.
И сега изведнъж пак се оказваме капиталисти. На запад всичко се гради на доверие. Ако нямаше такова - то как съществуват финансовите борси и търговията с акции където ти купуваш акция в някаква напълно непозната компания, базирайки се на информация, чиято достоверност няма как да провериш от първо лице.

Айде малко по-сериозно моля с глупсотите за БОРЧЕТА и подобни. :)
 
Последно редактирано:
Както се казва "орташката работа и кучетата не я ядат"... :) Имаш ли някой бизнес партньор почти винаги се стига до противоречия и съответно съсипване на всичко. А ако пък ти е роднина, тогава по-добре се откажи в зародиш. Не си ли правиш сам нещата, не очаквай голям успех.
 

Горе