За или против многото категории

Welder

Active Member
Работя върху сайт и се колебая как да подходя с категориите. Използвам дроп даун меню в хедъра, като на този етап имам 12 главни категории и 29 подкатегории, общо 41. Мисля си, дали не са множко. Така с много категории, сайта не става ли малко разпилян? От гледна точка на това, сайта да е узър френдли, как според вас е по- добре... да оставя само главните категории или да излизат и подкатегориите?
Също така използвам пермалинк структура категория/име на пост/пост ID. Друго яче казано, вида на категориире пряко влияе на вида на линковете. В момента линковете имат следния примерен вид сайт.ком/животни/кучета/Какви-породи-са-подходящи-за-лов-на-глигани/123. Как е по- добре от гледна точка на СЕО-то? От една страна, ако има само главни категории, линка ще се получи по- къс. От друга страна, ико има и подкатегории, в линка ще има повече инфо.

Очаквам вашите мнения.
Благодаря!
 
Важното е, че са подредени логично, другото няма как да не съкрати. Каква е темата на целия сайт? Много на дълбоко е тази, която си дал като пример, нали, ако говорим за животни само. Иначе всичко е ок, което си дал за пример, освен това с /123 на края. Това може да се спести. Но ако така се генерира, май няма как иначе.
 
От: За или против многото категории

Линка беше просто примерен. Сайта е с женска тематика. Това 123 в края е ID-то на поста и може да се махне от пермалинк структурата. За да стане по- ясно, ще дам друг пример:

пермалинк структура: /%category%/%postname%/%post_id%

линк: моятсайт.ком/известни/кино/Брат-Пит-снима-нов-филм/123

сайт - моятсайт.ком
категория- известни
подкатегория- кино
заглавие на поста- Брат пит снима нов филм
ID на поста- 123

Тоест, ако няма подкатегория линка ще изглежда така:

моятсайт.ком/известни/Брат-Пит-снима-нов-филм/123
Така се спестява подкатегорията (кино) в линка
 
Аха, ясно. Тогава ти е нужно това. Мислех, че е за животни и за това толкова дълбоко навлизане чрез категории ми се стори излишно. Виж някой твой конкурент и виж как е при него. Важното е да не са някакви големи цъкания насам-натам. ;) Не знам как да ти кажа, но гледай да е просто за навигиране. ;)
 
От: За или против многото категории

Не знам за теб как е по-добре, но ако давам пример със себе си - досега съм ползвам само и единствено стандартния начин на адресите: моят-сайт.ком/пост ID. Не съм отчел никаква загуба на трафик, не съм забелязал никакво влияние на класирането при мен, напротив - когато статията е написана правилно, добре и е направено всичко правилно - случвало се е да боря конкурентни сайтове, даже и да кажем уикипедия, което според някой хора е трудно. Според мен нещата тук са относителни и размити. А като доказателство за това - погледни горе в адресното поле - самият този форум как изписва конкретната ти тема:http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=31184,а не http://www.predpriemach.com/za-ili-protiv-mnogoto-kategorii. И въпреки това този форум се ситуира много добре в Гугъл, откриваем е... .
Така че това ми е мнението - не се занимавай с това, ползвай стандартните опции и пускаш сайта, правиш го най-добрия и го монетаризираш! :)
 
От: За или против многото категории

А защо не само: %post_id%/%postname%? Иначе става прекалено дълъг линка...
Ако линковете са ти на кирилица - може и да не хване заглавието с ключовите думи.

Иначе няма проблем да имаш много категории.
Аз обичам всички категории да могат да се визуализират на хоум пейджа, а в твоя случай едва ли може да покажеш поне по една статия от всяка категория....

Зависи от целите, които преследваш...
 
От: За или против многото категории

За мен линка няма никакво значение. Правил съм такива линкове, в които да се показва информация и не виждам никаква разлика с линк от типа news_view/Id-98 по отношение на индексиране и посещения от търсачки.
 
От: За или против многото категории

Ама в дропдауна ли са тия категории?
Ако да - зле е.
По принцип дропдауновете са кофти тръпка за юзерията и се слагат основно за парлама по темплейтите.
А да наблъскаш и една камара категории да се дропдаунват... мани мани.
 
От: За или против многото категории

нок, как тогава според теб е по- добре да са? Имам дропдаун с по средно три подкатегории.

Да ги "изчистя" и да оставя само основното меню, а подкатегориите да ги сложа вляво като влезеш в някоя от главните категории? Или...?
 
Последно редактирано:
От: За или против многото категории

Ми да, така звучи добре.
Или някакво дървовидно меню. Без разни джаваскрипт-акордеон-шитаци.
 
От: За или против многото категории

джаваскрипт-акордеон-шитаци.
Е с тоя лаф направо изби рибата :lol:

Всъщност май аз не се изразих много правилно. Главните категории са подредени в навигационниа бар в хедъра. Посочваш главната категория и ти се отваря дроп меню с подкатегориите. Менюто е от този тип като на сайта на GoDaddy. Принципно съм фен на простите неща, но все пак се стремя да е максимално удобно и разбираемо за юзърите. Предполагам всеки от вас е попадал на сайтове, за където ти трябва юзър менюъл за да може да сърфираш из тях. Опитвам се да направя навигацията юзър френдли. Хем менюто да е достатъчно информативно, хем да не се луташ много за да намерих това, което търсиш.
 
Последно редактирано:

Горе