Земя - Идеи и Предложения

N.JELQZKOV

New Member
Здравейте,

Да речем, че имате около 30 дка земя и искате да кандидатствате за финансиране от ЕС, към какъв вид бизнес бихте се насочили? Питам, защото съм в това положение. В момента земите се обработват от арендатор. На ум ми идват няколко неща, като например: ферма за охлюви, ферма за червеи или пчели. Някаква земеделска култура или овошки също са вариант, но има два проблема при тях. Единия проблем е, че минават няколко години преди реално да започнеш да печелиш (при овошките). Втория проблем е, че в моя случай земята не е до пътя и не граничи със селото, а е навътре из нивите. В такъв случай реколтата ми ще отиде в нечий черни ръце (буквално). Не съм расист, но това е реалността. :D А не мога да си сложа една колиба и да спа там, нали се сещате...

Та на въпроса: Какво бихте правили ако сте на мое място. Очаквам вашите идеи и предложения, и благодаря предварително! ;)
 
От: Земя - Идеи и Предложения

Първо да попитам къде е земята и доволен ли си от рентата?
Ако си имаш сериозна работа и нямаш време да се занимаваш, защото си е нужно време , каквото и да избереш от изброените, по -добре да стоиш при арендатор.
Другият вариант е някой сигурен дядо от близкото село, да върти пчелите, примерно, да те въведе в занаята. Някакси пчелите ми изглеждат най-бързо носещо печалба, но са си и доста рисково занимание. За тази площ не мисля , че култура ще донесе смислени приходи, пък и като нищо съседния арендатор да я ожъне накрая без да иска, ако не си забил колчетата.
 
От: Земя - Идеи и Предложения

Ако земята е хубава, не би следвало да я "съсипваш" за червеи или пчели - на тях им трябва площ, а не земеделска земя.

п.п. и за пчелите дават пари от ЕС

важно е и това колко време имаш и дали работиш на друго място (т.е. това да НЕ ти бъде основен доход, а такъв да стане след няколко год)
 
От: Земя - Идеи и Предложения

Хубава лоша, все земеделска земя. на пчелите не им трябва парцел в регулация.
 
От: Земя - Идеи и Предложения

Има разлика между хубава и лоша, едно е да взимаш 15 лв на декар рента, и друго над 100 аз затова от там започнах, но като е по средата на блока тез пчели малко не ги виждам... гора наблизо има ли?
 
От: Земя - Идеи и Предложения

По принцип сега, като се замисля наистина земята в нивите си е на кофти място. Без охрана, каквото и да се направи, по всяко време някой "доброжелател" може да ме върне в детската градина, само за една вечер. Имам познат от селото с пчели. Хоби, не бизнес. Имам и познат, много добър приятел на мой много добър приятел с ферма за охлюви. Така, че информация и теоретична помощ мога да получа и за двете начинания. Време имам. За разлика от някой хора, които просто искат да глътнат субсидиите, аз искам да започна бизнес, който да развивам. Да стане основният ми източник на доходи. На въпроса дали има гора: Гора не, но има пояси. Въпреки всичко май, ще се откажа от земята в нивите. Нека си стои така. Имам още две дворни места, по 1 дка и двете, които се намират в селото, което прави общо 2 дка. В селата има много хора, които не искат да си продават дворните места, но ги отдават под годишен наем. Това също е вариант. За сега съм се спрял на охлювите. Пчелите са си цяла наука...Изглеждат най-обещаващо. Според коментарите в нета инвестицията се връща на втората година, а печалбата от дка е между 5 и 14 хил. лева. Естествено най-добре е да говоря с този мой приятел или направо да ме срещне с неговия приятел. Информацията от първа ръка си е по-достоверна от писанията в нета. :) Като за начало мога да започна с моите 2-3 дка, и ако нещата тръгнат добре да мисля за развиване. Все пак има още много време и е рано да си правя сметки и планове. Имам приятели, които получават субсидии за 2дка двор с краставички. :D Гледам има хубави отзиви за американската боровинка, но с моите 30 дка, едва ли ще печеля, кой знае какво. Така, че за сега май съм се спрял на охлювите.
 

Горе