ИМЕНА.БГ или новия сънрайс на Регистър.бг

Blinky

Owner
Навярно всеки е получил подобен мейл:

Уважаеми г-не/г-жо,

Информираме Ви, че на 08.02.2017 г. “ИМЕНА.БГ” АД стартира началният (sunrise) период за заявяване и регистрация на домейни на кирилица в областта .бг. Периодът е с продължителност три месеца. Целта е да се осигури “спокоен” период за заявяване на имена на кирилица в областта .бг. При заявяване на домейни в регистрите на областите .bg и .бг през този период, домейните с имена, които не попадат в списъка със защитени резервирани имена, се поставят в опашка за изчакване.

Имената, които могат да се регистрират и в областта .bg, се предоставят за регистрация на един и същи регистрант. Обработката на тези имена се осъществява едновременно в двата регистъра като двойка домейни.

За заявяване на домейни на кирилица или изписвани само с цифри, и/или с цифри и знак “-”, посетете сайта https://imena.bg.

“Регистър.БГ” ООД

Та исках да питам само ще се възползвате ли?

П.П: Сайтът им е копи-пейст на сегашното им недоразумение - register.bg.
П.П.П: Дали ще е същата мъка поръчката? :)
 
И аз получих същия е-майл.

Домейните на кирилица, нямат особен смисъл. То и без това в областта .bg на латиница има доста свободни имена. Отделно няма и голям пазар за домейни. Да регистрираш 10-20 домейна и да се надяваш да ги продадеш след време. Така че едва ли ще има успех. Още повече, сигурно ще искат същите пари от 70 лв на година. Като пуснаха .com на кирилица имаше регистрирани, ама лека полека изчезнаха.

Ще поживеем, ще видим, може да излезе мода всяка фирма работеща на бг пазара да си регистрира домейн <име на фирма>.БГ

Но лично аз не смятам да се регистрирам домейни различни от латиница за разни мои дребни проекти.
 
На 08.02.2017 г. стартираначалният (sunrise) период за заявяване и регистрация на домейни на кирилица в областта .бг. Периодът е с продължителност три месеца. Целта е да се осигури “спокоен” период за заявяване на имена на кирилица в областта .бг. През този период в регистрите на областите .bg и .бг, при заявяване домейните с имена, които не попадат в списъка със защитени имена, се поставят в опашката за изчакване.

А такса "спокойствие" ще има ли :D
 
Е-поща:

❌ spokoen@моясайт.*
❌ spokoen@moqsite.бг
❌ спокоен@*.*

Успех да се регистрирате във форум, някъде си и пр., където приемат само латиница или получите е-писмо (твърде вероятно, но все пак). Както и да се отсреща да се разчита, че могат да пишат на кирилица за получаване на подобно е-писмо. Тъй както из немската, испанската или турската азбуки няма от техните „специфични“ букви, украсени с разни знаци и завъртулки.

Какво казва (вечният) шеф:

upload_2017-2-11_6-31-37.png

https://bg.linkedin.com/in/danielkalchev
https://icannwiki.com/Daniel_Kalchev
https://www.facebook.com/daniel.kalchev/posts/10207808113293748
 

Горе