Идеи за офлайн бизнес с капитал до 5000лв

Fozzy

Well-Known Member
Здрасти, пробвам да стартирам една малко по-сериозна за форума тема, а именно нека всеки даде идеи за инвестиции в офлайн бизнес до 5000лв.

Сумата е малка, но достатъчна за начало на доста видове дейност. Предвид, че всеки пенсионер е готов да метне през балкона повече отколкото са печалбите в националната лотария, то всеки с малко хъс, готов да поеме риска, ще успее да намери този капитал. Разбира се, не звънете на пенсионери, има достатъчно други източници, от които може да ги намерите :)

Ще започна с някои идеи:

1. Кафе и кафе машини за офиса - общо-взето пасивен приход. Веднъж, когато спечелите клиент, в договора той се задължава с покупка на определен брой капсули всеки месец. Относително малко работа, сравнително устойчив и планируем приход. Гледах наскоро, продава се що-годе разработен бизнес с 25 машини и 20 клиенти за 3000лв.

2. Лимузини под наем - приличен Lincoln, на прекалено много години, но все пак излъчващ някакъв стил се продава за 4000 до 8000лв. Клиентела винаги ще има - сватби, балове и т.н.

3. Магазин тип non stop - в по-малко населено място може да се закупи с този капитал и налична някаква стока. Тук готиното е, че ако е на по-централно място може да отдавате рекламни площи под наем на фирми за алкохол, цигари и т.н.

4. Различен тип посредничество (франчайз) - Easy Pay, Money Gram, Western Union, застраховки, Econt, Speedy и т.н.

5. Услуги за дома (изисква квалификация) - ВиК, Електро, Почистване, ДДД (изисква допълнителни лицензи). Инвестицията би била достатъчна за закупуване на най-необходимото оборудване и инвестиране в малко реклама до достигане на първи обекти.

6. Дистрибуция - някаква no name стока с ограничен асортимент и бърза обръщаемост. Познати стартираха такъв бизнес преди 10 години с 4000лв заем от банка. В момента годишният им оборот достига до 5 млн. лв.

Разбира се тук и дума не може да става за пасивни доходи. С малка инвестиция означава, че ще трябва да се прегърбите от работа, но все пак темата може да е отправна точка за някой, решил да работи за себе си.
 
по т.1 влизат и детските клатушки което е доста по изгодно от кафемашините
 
Писах го и някъде другаде, ама ще го напиша и тук. С 5000 лв., даже и доста по-малко, можеш да вземаш зеленчуци от борсата и да ги продаваш на сергия по кварталите. 100% ще си отгоре на края на месеца! Пряк наблюдател съм на няколко такива бизнеса, и са със 99% успеваемост.

Иначе тези, които си описал далеч, далеч не са толкова лесни. Особено по т. 4. Може би само Speedy да е що годе лесно, другото е ужас... ЕКОНТ и Western Union е невъзможно да се реализира от нормален човек в голям град.

Другите точки също не може да се реализират с 5000 лв. Преди 10 г. да, сега не. :)

Общо взето, с 5000 лв. може да се направи нещо сносно онлайн. за офлайн бизнес са малко. Ако имаш 5000 да налееш първоначално и после една година по 1000 да поддържаш офлайн бизнеса, по може да стане. Ама ако са ти всичките пари много трудна работа...

Говоря за хора, които нямат опит! Опитния може да почне офлайн бизнес и с минус 5000 лв. :) Парите не са проблем там....
 
А защо мислиш, че вече няма достатъчно сергии по кварталите или верига магазини, които продават зеленчуци и най-вероятно зареждат от същото място.
Това е най-масовото оправдание, "то всичко вече е направено, пренаситено, няма как да стане". Ако имаш желание, място ще намериш, ако трябва 1 каса отзад на колелото и из малките улички ще викаш и пак ще продаваш.
Особено тук, ако покрай твоя град има близки села, то е много вероятно да намериш старци, които си гледат в домашната градина зеленчуци и ще ти дадат повече от колкото можеш да носиш за някви символични суми.
Сигурно 9/10 от хората, ще предпочетат твоята сергия, отколкото някой маркет.
 
Уговорка 1: Много бизнеси в областта на услугите можеш да започнеш с по-малко пари - от градинар, до ПР. Реално, ако това, което предлагаш са твоите услуги/умения/квалификация, не е нужно да имаш кой знае каква инвестиция. Нужно е да имаш първия си клиент.

Уговорка 2: Като казваме 5к, включваме ли регулярните месечни разходи за някакъв период (за хора, за помещение и др.)?

Уговорка 3: Има локални бизнеси, които могат да се стартират с 5к, но наистина зависи дали е свободна нишата в конкретната локация. Колегата по-горе е прав, че по кварталите има сергии и магазини. Но винаги изникват свободни пространства някъде за нещо и въпросът е да ги намерим. Може да има 15 сергии и магазини за зеленчуци около вас, но да липсва примерно железария (а да има нужда).

Иначе аз при опциите за бизнес с 5000 лв. стартов капитал бих добавил: онлайн магазин (един или даже два), обект за 3D принтиране (вече има читави принтери за няколко бона, а и търсенето на тази услуга постепенно се увеличава), кетъринг фирма (търсят се все повече, поради разрастването на event management пазара), дистрибуция на нов продукт (примерно калъфчетата за цигари, които скриват гадните картинки на кутиите), сезонен бизнес - чистене на сняг от предблокови пространства и от автомобили (това може да го прави и всеки младеж без особен капитал, но може и да се организира като малък бизнес).

И една идея, която аз самият мисля да реализирам, но понеже в тоя форум сте пичове, ще ви я кажа :) В Kickstarter и Indiegogo има страхотни неща - електрически скейтборди, всевъзможни домашни джаджи, дронове, устройства за създаване на питейна вода от влагата във въздуха. Наистина уникални. Та идеята е: вкарваш пари сега в оригинални джаджи, чакаш няколко месеца да ти ги доставят, поемаш си риска (че може да не успеят да реализират проекта), но след това се озоваваш с множество наистина много оригинални продукти, които можеш да пуснеш в България на каквато си искаш цена.
 
  • Like
Реакции: CTAH
А защо мислиш, че вече няма достатъчно сергии по кварталите или верига магазини, които продават зеленчуци и най-вероятно зареждат от същото място.

Колегата по-горе е прав, че по кварталите има сергии и магазини.

Момчета, само се намирате на приказки, но в действителност нищо не разбирате от търговия. Точно на тези места, на които вече има сергии може да се направи нещо и да успее!
 
Момчета, само се намирате на приказки, но в действителност нищо не разбирате от търговия. Точно на тези места, на които вече има сергии може да се направи нещо и да успее!

Емиии, нищо не разбираме. Не сме направили до момента три печеливши фирми от нулата и не знаем на кой свят живеем ... Такива сме си ...

Поздрави на разбирковците и хубави празници.
 
  • Like
Реакции: Sky
alexinfoag - Ако ще и 100 печеливши фирми да имаш, това е абсолютно без значение. Продавал ли си на пазар, на сергия? Ако не си продавал - значи нищо не знаеш по тази тематика!
 
alexinfoag - Ако ще и 100 печеливши фирми да имаш, това е абсолютно без значение. Продавал ли си на пазар, на сергия? Ако не си продавал - значи нищо не знаеш по тази тематика!

Нямаш никаква идея какви неща съм работил.

Но да, както казвах - поздрави на разбирковците.
 
alexinfoag - зададох ти ясен въпрос, но ти нещо увърташ. Не знам какво си прави, но пак казвам - ако си работил това, ще знаеш какво да направиш, ако си нямал досег с пазари, сергии, продаване на плодове, зеленчуци - не знаеш нищо. Май, че ти излезе "разбирковец", хахаха...
 
Като гледам как влезе в обяснителен режим и как започна да "си го мериш" ... явно даваш ;)
 
Странник, стига си се заяждал с човека, за него не знам ама за теб знам, че говориш само празни приказки ...

А откъде знаеш за мен, след като не си приказвал с мен? Или само да се намираш на приказки?! Говоря от собствен опит. А пък ако и @Вискяр Градинаров реши да се включи в темата, може да ви обясни защо съм прав, и защо точно в този случай, може да се успее когато има и други сергии или малки магазинчета, които продават плодове, зеленчуци.

Да допълня с още една идея - гледане на гъби.
 
Защо в Англия. Имам познат, който тук в Благоевград си отвори такава фирма, първо работеше сам, сега си има и работници и добре си му върви бизнеса.
 
Много модерни в момента са магазинчетата за бутикови мезета и вина. По-известни като гастроном. Не трябва голяма площ. Трябва договорки с доставчици на вина и мезета.
Едно такова нещо преди Коледа ако се отвори, би бил добър старт.
Онзи ден влизах в такъв. Средна цена на килограм изделие 40лв. Което ще рече над 200% надценка от реалната цена.
 
  • Like
Реакции: CTAH
ето малко идеи
https://www.amazon.co.uk/lead-Padde...TF8&qid=1483282121&sr=1-10&keywords=dog+leads 239 прожби месечно в УК
http://oi68.tinypic.com/2q3x7w7.jpg
https://www.amazon.co.uk/JVL-Foldin...e=UTF8&qid=1483282349&sr=8-1&keywords=toy+box 376 продажби месечно в УК
http://oi64.tinypic.com/ay7fj8.jpg
https://www.amazon.co.uk/Gimars-Sto...e=UTF8&qid=1483281967&sr=8-8&keywords=toy+box 305 продажби месечно в УК
http://oi63.tinypic.com/289lxky.jpg
Намираш някой да ги прави и си ти, ако пък имаш нещо друго интересно пиши ще ти кажа как върви.
Първия линк е просто 2 метра кучешка каишка, а се продава за 8 паунда.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: CTAH

Горе