Избор на "тих" лаптоп

a4kata

Member
Последно време прекарвам доста време пред лаптопа и вентилатора на лаптопа почна значително да ме дразни и изнервя. Започнах да се замислям за така наречените fanless лаптопи, но за жалост няма нищо на пазара, което да ме удовлетворява, тъй като съм си свикнал на 15.6 а така наречените fanless, са по 13.3 инча освен acer spin 7 14.0 инча, който пък е безбожно скъп.

В момента конфигурацията ми е
hp envy 15.6
Core i5 3317u, 8gb RAM
128 gb 850 evo SSD

Като перформанс ми е достатъчно 3317u има 3088 точки според.
https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Но като отворя 8-9 таба във хрома, скайпа и вентилатора се включва и ме изнервя.

Почистих лаптопа, смених вентилатора с нов, нова термопаста, същата работа.

Гледам най-новите лаптопи, в бюджета ми от 1200 до 1500лв. са с процесор i5 8250u, който според бенчмарка има 7662 точки т.е 2.5 пъти по бърз от това, което имам.

Та мисля си ако си купя такъв дали има начин да лимитиръм перформнанс-а и да не ми включва вентилатора?
Ако пак река да не си купувам нов някой може ли да сподели дали така наречените cooling pads могат да ми решат проблема?

Сигурен съм че не съм единствения с този проблем, затова отварям и тази тема.
 
Не се ли включва вентилатора, защото му идва нагорнище тези 8 табчета. На мен ми се включва вентилатор (който мога да чуя, вентилаторите винаги работят), след като натоваря 4 от 8 ядра на 100%. Също така ако лаптопчето ти разчита на видеото на процесора, а това си е допълнителен термогенератор.
 
С програмата Notebook FanControl можеш да променяш профилите на вентилаторите, тоест при каква температура с колко оборота в минута да се въртят.

На моя лаптоп заводският профил прави така, че единият вендилатор да работи дори и когато няма пуснати програми. Използвах тази програма, за да създам custom профил, който държи вентилаторите изключени по-дълго време, но в същото време осигурява добро охлаждане при натоварване. В момента при мен вентилаторите се пускат само при сериозно натоварване като игри и много тежки програми.
 
А къде стои лаптопът? Има ли отдолу място да "диша", поне? Виж някой приятел, който има охладителна подложка, да пробваш дали ще бачка, ще смъкне градусите, бъди сигурен.
И на този има как да му орежеш пърформънса, от Management-а на Power Options.
 
За тези пари можеш да си купиш втора ръка бизнес клас лаптоп. Почти сигурно няма да е малък и лек, но ти е единствения шанс, ако искаш тишина. Ако се чудиш защо има разлика от по няколко хиляди лева в цените на различните класове лаптопи, въпреки че може да имат почти подобни спецификации, това е причината - високият клас лаптопи са с по-добър дизайн, по-добра конструкция и се използват по-добри материали за изработката им. Цялото това нещо рефлектира в по-кадърно управление на потоците въздух, което означава и по-добро охлаждане.

Охлаждащата подложка ще е голяма глупост. Искаш тишина, а ще набиеш допълнителни вентилатори да ти бръмчат???
 
Интересна тема. И аз бих препоръчал бизнес клас лаптоп, особенно на Dell. В момента ползвам Latitude. И вентилатота го усещам само като си сложа ръката на изхода. През останалото време, не можеш да разбереш дали работи.
Подложката в случая няма да свърши работа, ако е с вентилатори, ще вдига още повече шум. Подложката е полезна като равна повърхбост на която оаптопа може да диша. Ако лаптопа е в теб, задължително трябва да е на подложка...
 
Има и подложки без вентилатори, ако чак толкова много ви смущава едва дочуващият се звук. На някои места ги дават и като по-добре охлаждащи, отколкото тия с вентилатор.
 
Подложката без вентилатор е пасивна. Но такава подложка няма как по добре да охлажда от подложка с вентилатор
 
Въпросът ми е дали ако си зема подложка пасивна има как да спра вентилатора на лаптопа или е невъзможно. Много съм си доволен от лаптопа hp envy-то принципно са висок клас на HP, просто моделът е вече старичък от 2012-та е, колкото до процесора той е само 17W tpd, така че ако има как да си реша проблема без да сменям лаптопа ще е супер.
 
Отваряш го и му изключваш pin-а за захранването на вентилатора. Чиста работа, която ще опържи лаптопа при първото по-сериозно натоварване.
 
Да спираш и без това "мизерното" охлаждане на лаптоп не е никак добра идея. Обикновено тези дето не обръщат внимание на охлаждането след това сменят чипсет или дъно. Така, че да спираш умишлено вентилатора не е добре.
Отделно пасивната дори и активната подложка, няма как да върши работата на вградения вентилатор и охлаждане. Пасивния охладител в най-добрия случай е една алуминиева подложка, дето се разчита да отнеме от топлината на загретия лаптоп...
Та ако си сигурен, че лаптопа ти е с добре изчистено охлаждане, и фума му ти пречи, най-доброто нещо е да го продадеш и да си вземеш по тих.
Както споменах гледаи бизнес класа на DELL, HP са си шумни...
 
процесора е 17 вата, просто е технологично решение как ще го охлаждаш, виж Surface Pro 2017, няма вентилатори.
 

Горе