Издаване на книга съвети

monefff

Well-Known Member
Здравейте колеги,

Написах една книга, и искам да си я спонсорирам сам. Тоест ще си я отпечатъм с мои пари.

Въпросите са ми следните:

- Как да ми излезе възможно най-евтино? (Книгата ще се продава евтино)
- Как стоят нещата с данъците?
- Как мога да я дистрибутирам по различни книжарници?
- Как мога да я преведа и да я продавам в чужбина?
- Как да сложа авторски права върху нея?

Много важно да се знае.. Книгата в момента е написана на Български, но искам да я преведа на Английски и да я пусна и в Америка.

Книгата ще се продава САМО на ХАРТИЕН вариант. Тя е предназначена за подарък. Онлайн вариант няма да се продава почти съм убеден.

Как стоят нещата с печатниците, къде да намеря добра и евтина? Трябва ли да ходя в издателски къщи, да им я предложа да я сложат в техните книжарници и т.н.

Има ли хора, които са се сблъсквали с тези въпроси?

Благодаря предварително.

Поздрави,
Симеон
 
От: Издаване на книга съвети

При хартиения носител обикновено авторът намира заинтересовано издателство, което му плаща някаква сума и получава правата за разпространение (може да е твърда сума, може процент от печалбата). В тоя случай като автор ще "работиш на граждански договор" с издателя - т.е. не е необходимо да имаш фирма. Сега, ако тръгнеш сам да търсиш да ти правят предпечата, оформлението, да договориш тираж в печатницата, да търсиш после кой да ти я разпространява и продава ще стане доста дълга и широка и може да не изкараш нищо накрая :) Та ако ще правиш всичко сам... ще е по-добре да имаш някакво ЮЛ, през което да оправиш документално нещата.

Най-евтино ще ти излезе ако хартията е евтина, черно-бяла е без картинки и кориците са меки. Пример (напълно random от google)
Цена за печат на примерно издание:

Формат в мм: 165х235
Брой страници: 150
Корица: мека, пълноцветна
Хартия за тяло – офсет 80 гр
Цветност на тялото: черно-бяло

1 бр. – 7,88 лв. без ДДС за брой
10 бр. – 4,84 лв. без ДДС за брой
30 бр. – 3,78 лв. без ДДС за брой
50 бр. – 3,72 лв. без ДДС за брой
100 бр. – 3,48 лв. без ДДС за брой
 
От: Издаване на книга съвети

Искаш да отпечаташ 10 книги, които да раздаваш като подарък?

Ключовата фраза е "on-demand book printing".

Виж също Izdavam.com и Createspace.com.

(Сега разбрах, че става въпрос за книга, която други ще купуват за да подаряват. Тоест нещо като онези керамични слонове, които хората купуват за да ги подаряват.)
 
От: От: Издаване на книга съвети

Искаш да отпечаташ 10 книги, които да раздаваш като подарък?

Ключовата фраза е "on-demand book printing".

Виж също Izdavam.com и Createspace.com.

(Сега разбрах, че става въпрос за книга, която други ще купуват за да подаряват. Тоест нещо като онези керамични слонове, които хората купуват за да ги подаряват.)
Ще изкарам книга, като нормален автор и ще я продавам. А хората ще я купуват за подарък, защото е интересна за подарък. :) Това е общо взето.

Ще погледна сайтовете, които ми даде. Благодаря.
 
От: Издаване на книга съвети

Аз ти препоръчвам да се обърнеш към издателство... просто всичко ще е по лесно, като цена предполагам същото, защото те си ползват отстъпки и прочее ...

Имам познат с малко издателство. Ако искаш може да ти дам контакт.
 
От: Издаване на книга съвети

Здравей,

Ако ще правиш нещо наистина голямо. Ако смяташ, че продуктът ти е интересен и аз ти предлагам да провериш при издателствата. Защото ако пуснеш нещо в хиляди тираж и разчиташ сам да го пласираш... надали.

Ако е готино, но все пак не желаят да ти го издадат /при условия с които не съм запознат/ ние сме само печатница и при нас идват с тиража печатаме плащат и довиждане :)

Та... ако с тях не се случи ти препоръчвам да пуснеш някакъв малък тираж да опипаш почвата по друг начин. Примерно 50-100 екземпляра. Ето в този вариант вече мога да ти бъда доста от полза. За късите тиражи ако се съобразим някои технологични особености ще ти предложа добри ценови условия.
 
От: Издаване на книга съвети

Обмислях тираж в 1000 копия. Ще го рекламирам в интернет, а и имам доста познати :lol:
Ако имаш печатница, драсни ми на лс с някаква оферта за стандартна книга с твърда корица.
 
От: Издаване на книга съвети

Според мен издаването накнигата е най-малкият ти проблем. Аз съм направил до момента 6 книги (от 120 до 450 страници). Направил има предвид предпечат корици, връзка с издател за ISBN номер и печатница за самото отпечатване.

Проблемите започват когато вече стигнеш до продажбата на готовата книга. Големите книжарници като Хеликон например искат между 45% и 55% в зависимот от това дали си регистриран по ДДС, store.bg - между 35% и 45% и т.н. да не изброявам. Като се има предвид, че обикновено цената на корицата е себестойността на книгата Х 2 или Х 2.5 можеш да пресметнеш какво ще ти остане като се разплатиш с книжарниците.

Ако не си голямо издателство или супер интерсен автор, за да можеш да "натискаш" за намаляне на комисионните мисияте е наистина невъзможна.

Друг е въпроса, ако искаш да имаш издадена книга (много от БГ авторите издават книги просто за да издават или имат големи спонсори зад гърба си) и да подаряваш на близки и приятели.

Успех все пак!
 
От: Издаване на книга съвети

А какъв е този ISBN номер? Колко пари е и как се купува. Видях някакъв за 125$

Големи проценти искат тези.. баси хората.. Аз исках 5 лева да ги пускам, то каква стана..
 
От: Издаване на книга съвети

ISBN номер може да си вземеш за 30 лева от тук.

Ако книгата е 5 лева и печалбата ти е 0,50 лв от книга ще изкараш 500 лв при тираж 1000. Струва ли си занимавките за да спечелиш 500 лева? Не. (Съмнявам се, че ще имаш даже и 0,50 лв печалба от книга - особено като се има предвид, че ти е за първи път и ще изгубиш много време в чудене кое как да направиш.)

Ако искаш да издаваш заради егото си или за да си създадеш имидж като автор (по друга причина) - може и да си струва да се занимаваш.
 

Горе