НАССР системи
Active Member
Кофис е комбинация на кафе и офис или това е офис пространство, в което може да се работи в приятна обстановка. Използва се от хора със свободни професии- адвокати, консултанти, проектанти и др.
Кофисите са все по-популярни в големите градове на страната.
В кофисите се осигуряват удобни работни места, условия за включване на зарядно на лаптоп и телефон и бърз интернет.
Предимствата при използването на кофиса са следните:
- не заплащате месечен наем за офис;
- работите в приятна непринудена обстановка, предразполагаща към професионални разговори;
- получавате учтиво обслужване, ароматно кафе, сандвичи, десерти, а в някой кофиси предлагат и обяд, който се получава от кетъринг фирма.
За да откриете кофис е необходимо:
1. Да регистрирате фирма;
2. Да извършите регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. За регистрацията е необходимо:
2.1. Да намерите помещение с подходящ статут по ЗУТ (Закон за устройство на територията). Статутът може да е на кафе, кафе-бар, кафе-аперитив, кафе-сладкарница и др. подобен. Документа за статут се изисква от 09.06.2020г., съобразно изискванията на чл. 26, ал. 1, т.2 от Закона за храните, обн. в ДВ бр. 52/2020г. последно изм. и доп. ДВ. бр. 13/2021г. Преди тази дата не се е изисквал.
2.2. Сключване на договор за наем ако не разполагате с Ваше помещение с подходящ статут.
2.3. Да се разработят документи за безопасност на храните.
След подаване на документите в ОДБХ, обектът се регистрира до 5-тия календарен ден, а работа може да започнете до 14-тия календарен ден, като се брои от датата на подаване. Проверката от инспектори от ОДБХ е от вписване на обекта в регистъра до 30-тия ден. Съобразно настоящия ЗХ не е необходимо да се извърши проверка за да започнете дейност, а може да се започне на 14-тия ден дори и да не е извършена проверка. Изискването е описано в чл. 26, ал. 2, т.11, ал. 6, 7 и 9 от Закона за храните.
3. Допълнителни документи:
II. Изисквания към материално- техническата база на обекта:
Необходимо е да осигурите:
Надявам се, че с информацията Ви е била полезна. Ако имате конкретни въпроси обадете се на тел. 0988 357 062- В. Бойчева, 0887 360 354- Р. Желязков или може да ни пишете на имейл: [email protected].
Кофисите са все по-популярни в големите градове на страната.
В кофисите се осигуряват удобни работни места, условия за включване на зарядно на лаптоп и телефон и бърз интернет.
Предимствата при използването на кофиса са следните:
- не заплащате месечен наем за офис;
- работите в приятна непринудена обстановка, предразполагаща към професионални разговори;
- получавате учтиво обслужване, ароматно кафе, сандвичи, десерти, а в някой кофиси предлагат и обяд, който се получава от кетъринг фирма.
За да откриете кофис е необходимо:
1. Да регистрирате фирма;
2. Да извършите регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта. За регистрацията е необходимо:
2.1. Да намерите помещение с подходящ статут по ЗУТ (Закон за устройство на територията). Статутът може да е на кафе, кафе-бар, кафе-аперитив, кафе-сладкарница и др. подобен. Документа за статут се изисква от 09.06.2020г., съобразно изискванията на чл. 26, ал. 1, т.2 от Закона за храните, обн. в ДВ бр. 52/2020г. последно изм. и доп. ДВ. бр. 13/2021г. Преди тази дата не се е изисквал.
2.2. Сключване на договор за наем ако не разполагате с Ваше помещение с подходящ статут.
2.3. Да се разработят документи за безопасност на храните.
- НАССР система за анализ и контрол на критично-контролните точки;
- Система за самоконтрол, свързана сдобрите търговски и хигиенни практики;
- Програма за управление на отпадъци;
- Контролни карти и чек листи.
След подаване на документите в ОДБХ, обектът се регистрира до 5-тия календарен ден, а работа може да започнете до 14-тия календарен ден, като се брои от датата на подаване. Проверката от инспектори от ОДБХ е от вписване на обекта в регистъра до 30-тия ден. Съобразно настоящия ЗХ не е необходимо да се извърши проверка за да започнете дейност, а може да се започне на 14-тия ден дори и да не е извършена проверка. Изискването е описано в чл. 26, ал. 2, т.11, ал. 6, 7 и 9 от Закона за храните.
3. Допълнителни документи:
- Разработка по трудова медицина ако имате наети работници;
- Договор с фирма за обработка за вредители;
- Договор с фирма за извозване на СЖП отпадъци (ако предлагате сандвичи или студени мезета от месни и млечни продукти или продукти с яйца)
II. Изисквания към материално- техническата база на обекта:
Необходимо е да осигурите:
- складова площ, оборудвана със съоръжения за съхранение на храни;
- работна площ, оборудвана с бар-плот с двойна мивка или две единични, хладилни витрини за съхранение на храни и напитки, хладилно съоръжение за съхранение на суровини за приготвяне на напитки (суровините са сметана, измити плодове, прясно мляко и др.), и рафтове.
- изолиран кът за преобличане на персонала, който може да е разположен и в складовата площ;
- пространство за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция;
- тоалетни за персонала и клиентите;
- търговска част за клиенти, оборудвана с маси с контакти, столове или сепарета.
Надявам се, че с информацията Ви е била полезна. Ако имате конкретни въпроси обадете се на тел. 0988 357 062- В. Бойчева, 0887 360 354- Р. Желязков или може да ни пишете на имейл: [email protected].