Измама със СМС-и

krisinox

New Member
Здравейте. Туко що бях измамен с фалшив смс. Играя с една игра, коята има опция за закупуване на добърнителни неща, с които да си помагаш. Един ми писа, че мога да спечеля тези помощтни неща, като изпратя СМС и че той е 1.20 (в сайта струва 4.80). Оправда се, че е имало промоция. Излъгах се. Изпратих му смс-а. Ее.. смс-а струваше 4.80 и не получих нищо.

Та.. въпроса ми е.. мога ли да направя нещо да си върна парите - да го търся по ИП с полицията, съд, глоби, затвор :?

Определено не съм единствения измамен в тази ситуация.

Какво е вашето мнение?
 
От: Измама със СМС-и

Да.. знам, наистина си постъпих доста глупавично, но.. какво да се прави..

Питам се дали въобще е възможно да подам жалба за такава малка измама и дали някой ще се захване..

Иначе не ме интересуват тези 5 лева де - аз съм си виновен..

Но се питам дали е възможно с това законодателство в България да направя нещо.. :)
 
От: Измама със СМС-и

Какво законодателство намесваш в случая? Ако ти дам пистолет и ти кажа "Натисни спусъка, не е зареден", Ще го натиснеш ли? Лично твое решение! Тук става въпрос за друго - доверие, наивност, измама...

п.с. Най-лошото в такива случаи е, че заради дребни измами се губи доверието между хората. Всеки гледа под съмнение за всичко. "Бахти държавата, бах ти гражданите!"
 
От: Измама със СМС-и

АХаха , ако в сайта си пише че смс-а е 4.80 нищо не може да направиш ,ако информацията там е грешна ,тогава може и да имаш някакви шансове.
 
От: Измама със СМС-и

Измамата не ли е вид престъпление според законите на България :?

Не се опитвам да докажа нищо, просто искам да имам информация по този въпрос..
 
От: Измама със СМС-и

Защо реагирате така?

Така само поощрявате липсата на реакция в хората. И за 10 стотинки да става въпрос, трябва да се реагира. Като оставим настрана лъжата за промоцията, човека дори не си е получил това за което е платил. И точно така трябва да се търсят начини да се противодейства и да се наказват такива селски тарикатчета.

Като за начало, пич, можеш да споделиш за кой сайт и човек става въпрос. След което ще разберем коя SMS услуга използва и ще пишем на хората там да му анулират акаунта.

Това като за начало.
 
От: Измама със СМС-и

...да го търся по ИП с полицията, съд, глоби, затвор :?

Според българските закони това е възможно само при тежки престъпления, които предвиждат поне 5 години затвор. Измамата за 5 лв. не влиза в тази категория. Както те посъветваха хората, пий една студена вода и се радвай, че не са ти взели 500 или 5000 лв. както на други измамени хора.
 
От: Измама със СМС-и

Да.. това ще се погрижа да бъде направено..

Въпроса е какво стана после.. след като му анулират акаунта? После какво съветваш да стане?
 
От: Измама със СМС-и

Както те посъветваха хората, пий една студена вода и се радвай, че не са ти взели 500 или 5000 лв. както на други измамени хора.

Ако искаш и купон да вдигне? Абе хора - какво ви става? Каква е тая примиреност? Айде за затвори и глоби не може да става дума. Но един имейл до mobio (предполагам, че е там) и на дупето ще му стане гадно (най-малкото да се обяснява).
 
От: Измама със СМС-и

След като на сайта е пишело, че е за 4,80 лв смс-а, сайта няма как да го пипнеш. Ако искаш пиши им и им кажи кой те е подвел може пък да вземат някакви мерки /най-много да му блокират акаунта в сайта, но все е нещо/. За съд е направо смешно да се мисли, то убийци ги осъждат условно, че това ли....Както каза един потребител приеми го като житейски урок :)
 
От: Измама със СМС-и

Точно така.. в крайна сметка количеството става доста голямо. Може би 500-1000 лева. Това вече не ли е тежко престъпление? :?
 
От: Измама със СМС-и

Първо - сам си си виновен. Най-вероятно някой потребител ти е предложил "адската далавера", с която един вид ще изгърбиш сайта и в-у да платиш на играта за Х количество ресурс, ще платиш по-малко за същия ресурс. В крайна сметка се мъчиш да пре@№+ системата, типично по български, но се вижда какъв е крайна резултат. Та от тази гледна точка - нямаш право да се оплакваш от сайта или администрацията, а от човека, който те е измамил.

Единственото, което можеш да направиш е да поискаш е от администрацията да накажат човека, който те е излъгал. В крайна сметка той пречи и на тях - руши им имиджа и доверието на потребителите им.
 
От: Измама със СМС-и

Аз никога не съм обвинявал сайта.. Тоест.. какво те са виновни какво правят потребителите в него и какво пишат. Аз си обвинявам себе си и потребителя, който ме е измамил.

Питам се дали е възможно да направя нещо повече, освен да кажа на администрацията да го блокира?
 
От: Измама със СМС-и

На практика - не. И ти препоръчвам, да не обръщаш нещата на саморазправа, защото накрая ти ще го отнесеш.
 
От: Измама със СМС-и

Ок.. на практика не може да стане нищо, а на теория?

Просто питам.. информативно :)
 
От: Измама със СМС-и

В общи линии доколкото знам не можеш да го подведеш под отговорност, ако сумата с която те е измамил не се равнява на една българска минимална заплата ( бях го дочул някъде ). Молба в полицията можеш да пуснеш по всяко едно време, но едва ли някой ще ти обърне кой знае какво внимание и за 5 лв. ще си изкараш много повече неприятности и разходки.

Преди време за много по-сериозни неща пусках молба в полицията и бях повече от разочарован от отношението на полицаите. Не стига, че съобщавам за престъпление един вид ами трябваше да пиша обяснения писмено 1 час, за да може накрая след 1 седмица да ме извикат пак в полицията да ми кажат, че човека бил намерен и извикан на разпит и бил предупреден един вид и накрая като за капак следователя ми намекна, че един вид аз съм виновен... само който не се е занимавал с подобни неща, не знае за какво иде реч.
 
От: Измама със СМС-и

Първо имаш ли доказателство че някой те е накарал да пуснеш СМС. Даже не става въпрос за доказателство дето да издържи в съда - а нещо елементарно например разпечатка от разговор в скайп или от мейл. Ако имаш такова нещо значи е време да отидеш с него в полицията там ще научиш следващият си урок но няма да ти го разказвам предварително че няма да ти е интересно.
 

Горе