Изработване на ERP търся

ataka

Member
Рейтинг - 100%
14   0   0
Привет,

Търся някой да ми напише ЕРП за търговска дейност и преди да се впусна със запитвания към разните му фирми в интернет, реших тук да потърся. Понежа звучи претенциозно ЕРП ( и скъпо), трябва ми програма, за управление на процесите във фирмата, които както се сещате в търговията не са безкрай много. Основно доставки, продажби. Складова програма с доработки да го наречем.
Необходими са ни следните модули:
- Модул клиенти - СиАрЕм
- Модул склад
- Модул продажби (разприхождаване и фактуриране)
- Модул логистика
- Модул справки
- Модул анализи (опция)
С достъп от различни работни места; различни нива на достъп.
Точно задание ще дадем. Средствата ще определите вие, за нас е важен крайният резултат. Трябва да може бързо да обработва по 20 хил 15 цифрени партидни кода.
Бюджет 3-5 хил лева. Плащане: договор, фактури, банка, както си му е реда.
Не знам дали тук му е мястото, но ако имате опит в подобно нещо, ще се радвам да си поговорим по темата.

Поздрави
 
От: Изработване на ERP търся

Като начало разгледай http://www.bgerp.com/ и другите готови решения на пазара. Предполагам ще ти излезе много по-евтино да купиш нещо готово, отколкото да се разработи специално за теб.
 
От: Изработване на ERP търся

Мерси Жоро, Изглежда интерсно. и аз търся нещо готово с доработки по-скоро, отколкото някой да го пише от нула.
 
От: Изработване на ERP търся

По-добре търси готово решение. Има много безплатни open source ERP-та https://www.google.bg/#q=open+source+erp Дори и да е платено, е по-добре да инвестираш малко пари от колкото да изгубиш супер много време и да го градиш от нулата.

Бюджетът ти е изключително нисък и с него можеш да привличеш само неопитни програмисти, които нямат никаква идея колко сложно е да се направи дори един от модулите, за който говориш.
 
От: Изработване на ERP търся

Мерси. Моя е грешката. Темата трябва да се казва Внедряване на ЕРП търся.
 
От: Изработване на ERP търся

http://erp.bg/

Платено е, но е най-доброто за сега на пазара, и което е по важно ще ти обърнат внимание:)
 
От: Изработване на ERP търся

лошото на всички готови решения е, че малко или много ти ще трябва да си нагодиш бизнеса към системата а не системата да е направена спрямо бизнеса ти.
Писах ти на ЛС :)
 
От: Изработване на ERP търся

OpenERP - Официален сайт, Български сайт. Линк към демо на ЛС.
Workflow е гъвкав за промяна според нуждите и процесите са според бизнес модела на организацията, а не обратно.
 
Последно редактирано:
От: Изработване на ERP търся

Много интересна дискусия се заформи. Виждам за сега 3 варианта пред себе си. Няма да споменавам фирмите, за да не им правим реклама или анти. Освен опенЕРП, което двама колеги ми предложиха :)
Фирма А - известна софтуерна компания, една от големите в БГ. В момента работим с техен складов софтуер. Големи са и претенциозни. Съпортът им е хлабав. Връзки трябвало помощ да получиш, според колега от форума.
Фирма Б - по-скрита пловдивска фирма, с по-малко претенции, но също така добър продукт, който може да се преработи. Там съпорт не знам дали ще имаме и на какво ниво. Изобщо е малко рисков фактор.
Фирма В - Опен ЕРП , което колегата предлага. Много е симпатично. Не знам до клоко е пригодено за БГ. Не виждам как се издава фактура по българското законадателство. Струва ми се, че някои от менютата не са преведени коректно от английски. Изобщо някой ползва ли го това "на живо".
Сядам да пиша заданието.
Ще ъпдейтвам темата.
 
От: Изработване на ERP търся

Само искам да вмъкна, че преди няколко месеца бях свидетел на внедряване на такава система (в случая внедриха Microsoft Dynamics Navision) и задачата никак не е лека, нито за персонала на фирмата, в която ще се внедрява, нито за програмистите. Фирмата е с 200 човека персонал и самото внедряване имаше предварителна подготовка на модулите и миграция на старите данни около половин година. След това си трябваше един период от още почти толкова време, за да може персонала да свикне на промените и да се изчистят всички видими бъгове по софтуера.

Модулите които трябваше да присъстват в ERP-то се припокриват с тези, които ти си изброил, само че в моя случай има още може би толкова модули.

Внедряването на подобна система и то внедрена правилно и работеща според нуждите ти, не е никак евтино начинание. В нашия случай цифрата беше 6 цифрено число. Оставям те сам да си правиш изводите дали ще ти стигне тоя бюджет дори и за 1 модул :)

Поздрави!
 
От: Изработване на ERP търся

Тъй, днес пуснах заданието на три места: Фирма А, Фирма Б и ОпенЕРП. Въпросите ми към последното от предишния пост още седят и ще се радвам да ги поставя на колегата на среща.
Алус - това, което си бил свидетел е друго :) Ние сме с 6 работни места и трябва да стане много бързо.

Поздрави
 
От: Изработване на ERP търся

Само да отбележа внедряване на ЕРП и бързо са несъвместими понятия. И който ти каже друго ще те излъже :)
 
От: Изработване на ERP търся

Привет и честито Възкресение.
Получавам първите оферти от фирма А и фирма С. Цените са стряскащи за малкия и среден бизнес. Едната е петцифрена. Включил съм още 2 фирми в запитването - ще ги наречем Д и Е. Целта ми е да видя:
1. аз ли съм в грешка аджаба? надценил ли съм възможностите на АйТи епохата, в която живеем
2. Те ли са в грешка. Да не би да не са разбрали заданието. Да не би неправилно да съм го формулирал
3. Да не би на неподходящите фирми да съм попаднал.
Не че нещо, но в момента с Ексел, безплатен CRM и складова програма с доработки вършим 90% от нещата, които съм описал. Струвало ми е : Склада - около 1000 лв с доработките. Офис пакета на МС - около 300 лв мисля, че беше. Като труд отне около 2 седмици на програмиста от Складовата програма да направи и настрои доработките и около 20 часа ни е отнело на мен и колегите да направим и доизгладим Екселския файл.
Мерси за всички отговори и съвети. Мисля, че съм се свързал с всички.
 
От: Изработване на ERP търся

Основната идея на ERP системите е да ти вкарат бизнеса в ред. Да е подредено всичко, работата да се върши навреме и да не се пропускат стъпки. Всички готови ERP системи малко или много разчитат на готови икономически модели. Ползването на готови такива системи е скъпо. Наистина скъпо. Ако инвестицията ти не може да се изплати за 1 година то тя не си струва. В твоя случай, най добре е да ти напишат нещо от нулата което да използва наличното което имаш- CRM, складова програма и т.н. Потърси за нещо такова.
Пиши ми на лични ако искаш. Малко или много съм минал по твоя път.
Поздрави
 
От: Изработване на ERP търся

Ако мога да се включа и аз в темата като човек с известен опит повече от 6 год. преминал два успешни проекта по избор, анализи и внедрване на ERP в две фирми.
Производство и търговия. Надявам се, че ще бъда до някъде полезен и повярвай ми знам с какво сте се захванали този път съм го минал вече, не е никак лесен.

В търговията като цяло нещата са по-прости и лесни за внедряване на подобна система.
Има голямо значение:
- дали бизнеса сега стартира и изгражда своя бизнес модел
- трябва да се внедри в работещ бизнес модел където всичко е ясно и изградено като взаимовръзки
- или ще се внедрява във работещ бизнес модел където има някакъв работещ модел в който не е много ясно какви са взаимовръзките кой за какво отговаря или кой на кого е подчинен.
Последния е най страшния сценарий който е широко разпространен в България.

Като гледам сте на етап "избор" на подобна система. Много е важно коя система ще изберете и КОЙ ще ви я внедри. Така както могат да ви помогнат и да напреднете в бизнеса с подобно решение така и могат да ви закопаят некомпетентни внедрители! Проверявайте колко подобни успешно внедрени проекта има фирмата на която сте се спрели, ако е необходимо свържете се с фирмите в които са внедрили.

Целия процес е сложен и изисква максимум усилия от ваша страна за да премине успешно. Много е важно вашите служители да го приемат и да им се обясни правилно че това няма да им навреди по някакъв начин, а напротив ще улесни както тяхната работа така и ще подпомогне бизнеса ви. Много често като препъни камък се оказва негативната настройка на персонала към подобни решения.
Имате ли достатъчно ресурс /хора/ който ще работят, понякога подобна система налага допълнителни работни места.

Без да ви отчайвам, но захванете ли се с подобно решение такова нещо като край на внедряването няма да има, или поне в близките години. Постояно ще излизат неща които трябва да се доработват, развиват, донаписват и т.н.
Ако сте решили да внедрявате ERP, не мислете в момента колко време ще ви отнеме. Това никой неможе да го каже с точност, а се опитайте да си изясните за какво точно ви е необходима тази система и какво учаквате от нея за да направите правилния избор. Всички фирми обещават и дават кратки срокове! :)

Един пример мога да ви дам с Office 1 те доста време се мъчиха доколкото знам с OpenBravo и миналата година внедриха MS Dynamics NAV.
Понякога евтиното излиза по-скъпо!


Ако мога да бъда с нещо полезен или имате въпрос на който мога да ви отговоря пишете ми на лично, ако имам време с радост ще ви отговоря.
 
От: Изработване на ERP търся

За да няма взаимни упреци какво и кога да се прави или какво не е направено, а е трябвало, е много важно да има детайлно задание, в което да са описани всички аспекти по проекта. И понеже "апетита идва с яденето", да се уточни как ще се добавят допълнителни екстри и функции в последствие, каква ще е поддръжката и как ще се осъществява.
Важно е да има човек, пряко отговарящ за ERP системата във фирмата, където се внедрява и желание за съдействие от страна на персонала на тази фирма.
Процеса по внедряване е много комплексен. Важно е във фирмата да са наясно какви цели искат да постигнат и защо, да има мотивация за преминаване към ERP.
 

Горе