Има ли български акселератори за стартиращи компании?

rujel

Well-Known Member
Въпросът ми е свързан с една статия в "Капитал" в която пише, че държавата правела такива фондове. Но аз много на държавата й нямам доверие. Иначе относно добре познатите ни български акселератори в статията пише следното:
... в момента в България почти няма фондове за ускоряване и начални инвестиции в стартиращи компании. Доскоро тази роля играеше фондът Eleven, който се очаква да се премести в следващия сегмент и да инвестира все по-малко в компании на начален етап. Средства за млади компании отпускаше и фондът LauncHub, но сега се насочи към фирми с опит.
Какво се оказва - да се инвестира в стартираща компания май вече не си струва риска ли?
 
Заеби ги тези глупости със стартиращите компании. След 30-годинки ще си я развиеш тази компания, тоест автоматично ставаш роб на финансовата система, един ден спокоен няма да имаш.
 
Има няколко. За вътрешния пазар (БГ) не знам дали биха се навили, освен ако не е много добър проекта. Иначе launchub е подходящ. Дори са помогнали финансово на старт ъпа BG Menu. Но ако се разрови, ще намериш още. Възможно и с евро пари да се кандидатства. Някои дори толкова силно застават зад идеята си, че и бизнес кредит взимат. Но с последното е малко по-тегаво. А с венчър дружествата получаваш средства, естествено срещу дялово участие. Доста неща подсигуряват също така, освен финансова помощ - трейнинг и помощ, защото си е един вид и тяхна инвестиция. :)
 

Горе