Има ли начин да кажа на фейсбук да не индексира картинка от дадена страница

kamentk

Well-Known Member
Имам сайт, на който на част от страниците имам картинка която е достатъчно голяма, за да се вижда от ФБ и да ми я предлага като снимка на страницата при споделяне на линка. Обаче картинката не е релевантна със страниците, отделно е с кофти размери и не излиза цялата в полето във ФБ. Абе не трябва да е там и само ми пречи на постването. Отделно, някой потребител като споделя страница, тази картинка излиза първа и се споделя тя и не изглежда добре. Не искам да я махам от страницата, а просто да я деиндексирам от ФБ. Някой знае ли как да я изключа от индекса на Фейсбук. Има ли някакъв мета таг който да ми помогне. Търсих, но нищо не открих.
Има начин как от дадена страница да се окаже коя картинка да се взима, но тук става въпрос за голямо количество страници с различни картинки, на някои има и по 2 релевантни и няма как да се подава точна картинка за всяка страница.
 
Фейсбук не е търсачка и не индексира картинки. А иначе по темата - за да не я вижда Фейсбук, катинката не трябва да е в HTML кода а да се зарежда динамично през Javascript.
 
Слагай og:image, стига с тези релевантности. За индексиране не знам, знам за кеш. Отиваш на лин дебъг за да ти вземе новото съдържание и да махне стария си кеш. Аз с ФБ не се занимавам :)
 
След 12 часов работен ден пиша глупости. Естествено че кеширане. Не знам какво индексиране ме гони. Както и да е. Мисля, че е ясно какво ми трябва.

Хмм. С динамично зареждане ще го излъжа най-вероятно, но ми се искаше да има по-деликатен начин.
og:image - много добре на теория, но не ми върши работа. И с това имам решение, ама все ми се струва, че трябва да има как да се “скрие“ картинка от фб. Искам да я скрия, а не да казвам коя да се взема.

Ако аз споделям - ясно избирам подходящата, но потребителите масово споделят с кофти картинка и трябва да я разкарам, че направо губя готов трафик така...

Мерси все пак за помощта.
 
Ако нямаш определен og:image фейсбук сам си избира картинка , затова трябва да го имаш зададен. Ако става въпрос за ърдпрес сео плугъни от рода на Yoast Seo ги добавят тези тагове за Фейсбук.
 
Да Yoast Seo така прави, но мисля, че ако сложиш картинката фйчър. Най-добре в Post meta и og image, най-деликатния
 

Горе