Здравейте приятели!
Нов съм във форума и реших да питам не кой да е друг - а точно Вас - предприемачите!


От скоро започнах да продавам разни банери и whiteboard клипчета в платформи като Fiverr и други, и мога смело да кажа, че има хляб - поне колкото да си добавя към заплатата.
Успях да продам няколко и на българи.

Фирма се свърза с мен и искаха да им на правя 20 клипа на обща стойност от над 2000лв, но за целта искаха да им издам фактура, за да го счетат като разход на фирмата... обаче аз не мога, понеже съм физическо лице... другите, на които съм продавал и не са искали до сега... в резултат на което изпуснах поръчката и тези не малко пари...

Казуса е следния:
Работя си като най-обикновен работник във фирма, нищо специално.
  1. Кой ще е най-добрия вариант, ако въобще има такъв, да бъда способен да издавам фактури, и да не губя вече такива потенциални клиенти?
  2. Ако има вариант примерно за ЕТ, как се плащат данъците?
  3. Ще съм длъжен ли да си плащам осигуровки, след като съм осигурен от другото ми работно място?
  4. Ако потръгне сравнително добре и реша след време да напусна работа и да се занимавам само с това, ще мога ли?
  5. Ако тръгне НАИСТИНА добре, ще мога ли да наемам хора в бъдеще като работници за мен?

Питам неслучайно, понеже имам много идеи как да разширя дейността на това, което правя - да направя сайт за покупки директно онлайн... и да добавя още много други артикули и услуги...

Благодаря предварително!
 
Най-простият вариант е да сключиш граждански договор с фирмата, която иска фактура от теб. Така те си осчетоводяват разхода, а за теб остава да попълниш данъчна декларация в началото на следващата календарна година (между януари и май мисля беше срока).

Друг вариант е да действаш като фирма (най удачно мисля е ЕООД в твоя случай), но тогава ще имаш допълнителни разходи(например за счетоводител). Сигурен ли си, че към момента това е оправдано?
 
@AMitrev правилно ти е написал. ЕТ го забрави - има всички възможни минуси и нито еди от плюсовете на това да си ЕООД.
По ЕООД-то няма нищо особено, освен , че ако продаваш услуги на крайни клиенти в ЕС, в твоя случай ще си по VAT MOSS. Което е допълнителни разходи, а ДДС-то което начисляваш ще е това в държавата, откъдето е клиента. Счетоводител задължително.

При това положение (ЕООД), на въпросите ти:
1 - ЕООД с регистрация по MOSS, освен ако клиентите не са единствено от БГ или са само фирми (без физически лица), или са само извън ЕС (Без значение фирми или фл).
2 - --
3. Да, осигуряваш си се като поп. Нищо че няма как два пъти да се разболееш едновремено в две болници при двама лекаря. Плащаш си за двама.
4. Можеш, никакви пречки, ще се осигуряваш само като за един човек.
5. Можеш.
 
2000лв може да ти се виждат много. Но когато започнеш да ги вадиш всеки месец ще ти се виждат нещо нормално.
Щом си напипал нещо в бизнеса, действай смело и развивай идеята.

И всеки трябва да има фирма, за да помага с данъците си заплатите на 10-те хиляди служители на БАН и 150-те хиляди чиновници само в София.
 
Както са ти писали в БГ може граждански договор. Чудно ми е защо от фирмата не са ти го предложили?!
Да допълня още един вариант като за начало - без фирма и регистрация като лице упражняващо свободна професия. Можеш да издаваш фактури, отново дължиш осигуровки и т.н.
 
Варианта с помощ от приятел никой не го е писал - та ето го и него

Приятел + фирма - сделката минава през него * Плащаш каквото е нужно и си готов
 

Горе