Искат да се плати лиценз за снимка

tiberii

Member
Здравейте имам един сайт в който бях сложил снимка свалена от друг сайт за безплатно сваляне на изображения.Но някакви от pixsy почнаха да ме притесняват като казват че трябва да им платя 1300 лв годишен абонамент че видиш ли били представители на тяхен клиент.Пратиха ми скрийшотове на сайта ми с тяхното изображение и ми свалили данните за собственист на домейна ми.Аз им казах че никога не съм им посешавал сайта или на тяхния клиент и им показах скрийншот където е ясно че е свободно свалянето.Някой сблъсквал ли се е с тях? Защото всеки път някой различен ми пише ,все имена като Яшар,Абдулах.. имам чуството че изобщо не са автори ами са мангусти с лаптоп в някоя пещера и търсят жертви-балъци..
 

Прикачени файлове

  • 001-033019_Unauthorised Use of Photograph.pdf
    267 KB · Преглеждания: 38
  • Evidence_Report.pdf
    181.1 KB · Преглеждания: 30
Кой е този безплатен сайт и сигурен ли си, че снимката в него наистина е изписана като свободен лиценз, дори за комерсиално ползване?
 
Аз снимката я изтрих още същия ден Но Яшар казва че що вече един път съм я бил ползвал трябвало да им плащам за година лиценз. Аз питам как те могат да докажат че точно от тяхния сайт или сайта на техния клиент е свалена като няма подпис на нея или воден знак?Същата снимка я има в поне 20 сайта.С какво те могат да докажат авторско право и това че аз съм я свалил от тях?

Аз ползвах този сайт и от него я свалих:

https://www.walldevil.com/london-city-airport-wallpaper-918137/
 
Аз снимката я изтрих още същия ден Но Яшар казва че що вече един път съм я бил ползвал трябвало да им плащам за година лиценз. Аз питам как те могат да докажат че точно от тяхния сайт или сайта на техния клиент е свалена като няма подпис на нея или воден знак?Същата снимка я има в поне 20 сайта.С какво те могат да докажат авторско право и това че аз съм я свалил от тях?

Аз ползвах този сайт и от него я свалих:

https://www.walldevil.com/london-city-airport-wallpaper-918137/

Permission is granted to temporarily download one copy of the materials (information or software) on WallDevil's web site for personal, non-commercial transitory viewing only.

Иначе естествено, че триене на снимката не те спасява. Спри да се обясняваш въобще, комуникацията ти с тия трябва да мине през един от два варианта - или плащаш или си мълчиш и чакаш призовка. С мълчанието се надяваш просто да решат, че не си заслужава да се занимават с теб. Няма междинен филм при който ти им се обясняваш и те ти казват "аааа, ок, извинявай, да внимаваш следващия път". Напротив, със всяко обяснение нагазваш още по-дълбоко, като си го написал това за сайта, от който си я дръпнал вече кажи речи си признал вина. Единствената въпросителна е до колко имат желание да те гонят до последно.
 
Това е сайта за който казват че е собственик на снимката.Аз лично не си спомням точно от къде съм я свалил но със сигурност не от този сайт.Имах проблеми с едни афганистанци и явно те са ме репортнали чрез формата за репорт най-отдолу.Ще спра да им отговарям че почват да ме изнервят.

https://www.flickr.com/photos/62829710@N07/8072034190
 
А някой знае ли как мога да си свалям снимки от unsplash ? Намерих разни скриптове, но те взимат само по 30 снимки, явно това е ограничението от unsplash. Има ли друг начин да се прескочи ?
 
Четох доста за тия Pixsy и се оказа че са най-големите кучета.Имали са собствен софтуер който сканирал за тяхни изображения.Примерно някой си прави снимка с фотошоп и прави контакт с тях да го защитават за авторско право.След това качва снимката за безплатно теглене някъде държи я седмица две и я трие.Всички рибета клъвнали през това време попадат под ударите на Pixsy.Има някои се хвалят че са изкарвали по 5к$ от нищо и никаква снимка като компенсация.Четох също един блогър който от 30 години се занимава с блогове също са го притиснали да плаща и са го заплашили със съд.Но той казва че снимката не е била побликувана с цел продажба. И боклуците първо намалили цената драстично след това го оставили намира. Аз бях я постнал като таксиметрова услуга от летище.. Също бях им пратил скрийнсшот от първия уебсайт който намерих за безплатно сваляне на изображението.Мисля че допуснах грешка че изобщо им отговорих първия път и им пратих скрийнсшот..Виждам че снимката я има и в китайски сайтове...Дайте съвет как да се защитя :(
 
Ми ще платиш като си я изтеглил под All Rights Reserved:
https://help.yahoo.com/kb/flickr/SLN25525.html?impressions=true

Следващия път ще потърсиш снимка под CC0:
https://blog.jump.bg/70-saita-za-bezplatni-izobrajenia/
и ще си я използваш свободно.

Един от сайтовете за безплатно сваляне от списъка е pexels точно от този сайт блогъра е свалил изображение което в последствие собственика го е изтрил от pexels и тия от pixsy са подгонили човека да плаща авторско право.
 
Един от сайтовете за безплатно сваляне от списъка е pexels точно от този сайт блогъра е свалил изображение което в последствие собственика го е изтрил от pexels и тия от pixsy са подгонили човека да плаща авторско право.

Виж - възможно е да е станало друго. Някой си е направил акаунт във pexels и е качил снимка от flickr или друг сайт под лиценз. След което pexels трият акаунта и ти увисваш.

Но няма как да знаем нюансите на това деяние.
 
Pixsy просто си вършат работата.

Също бях им пратил скрийнсшот от първия уебсайт който намерих за безплатно сваляне на изображението.
Сайтът, от където си я свалил не е автор и не дава права за снимката. Това е записано в условията за ползване.
Като си отговорил на писмото, си потвърдил че си използвал точно тази снимка. Също така си потвърдил от къде си я взел и съответно с какви права/лиценз (или липсата на такива).

Остава ти да се снишиш и да се молиш да отмине.
В случая търсят пари от UK регистрант, възможно е да си търсят парите докрай.
Съветвам те да заделиш 1300лв ей така, за всеки случай.
 
Един казус с не толкова благоприятен резултат...
@petya77 мдаааа, авторът на снимката и неговия адвокат е трябвало да се задоволят с по-малко :)
@tiberii винаги може да се опиташ да се довоговирш за по-разумна компенсация
 
Нищо няма да им платя.Нека докажат че съм го свалил от тях.Те почнаха да ми се офлянкват и пазярят като циганета искат ми сега 300 паунда.. Това са измамници за мен които търсят жертви/риби които да се стресират и да им пълнят джобовете за нищо.Няма никакъв подпис върху снимката от автор нито имат доказателство че съм им отворил сайта и съм я свалил.Ако снимката им е разпространена из интернет си е техен проблем да си слагат лого върху смотаните снимки и да ги защитят от сваляне по някакъв начин.Но те не го правят нарочно защото ще секне гювеча...
 
Като гледам как действат това е работа на конвеир. Като телефонните измами пробват с 1000 10 от тях ще се хванат и 5 от тях ще дадат пари.
Със сигурност могат да де осъдят ако използваш чужди материали, но тук случая далеч не е такъв - според мен. Ако искаш да осъдиш някой - не го заплашваш със съд и не се пазариш, а входираш делото, в момента в който не пплучиш парите за снимката - в случая 1300 лв.
 

Горе