КЗП подпомага нелоялната конкуренция ?

alabam4eto

Active Member
Тъй като през последния месец си имам вземане даване с КЗП и почнаха вече да си смучат всичко от пръстите и да налагат административни санкции за щяло и нещяло нека да ви покажа, колко умни могат да бъдат нашите чиновници и ви представя няколко от уникалните им постижения на централната нервна система:

Тъй като във форума има няколко души с подобен тип сайтове и погледнах един два, които също са за глоба по долно описаната схема така, че да прочетат добре и да вземат мерки.

Ето колектива как са „сгафили”
Обвинение: Нелоялни търговски практики
Основание: „Колектива България” ЕООД да прилага нелоялна заблуждаваща търговска практика, а именно - Предоставянето на невярна и подвеждаща информация на интернет сайт bg.kolektiva.net за броя продадени ваучери, включително и за „Самолетен тур в столицата на Европа –Брюксел с „Bella Travel”, в нарушение на чл. 68в във връзка с чл. 68г, ал.4 и чл. 68д, ал.1 предложение 1 /съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща/ от Закона за защита на потребителите.
Административна санкция: На основание чл. 68л, ал.1 във връзка с чл. 68в, чл. 68г, ал.4 и чл. 68д, ал.1 предложение 1 /съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща/ от Закона за защита на потребителите
Дата: 14.05.2012г

Първоначално си викам ей тия мушмуроци лъжат с продадените валчери, че да си привличат бизнес клиенти – Да ама НЕ.

Проблема на сайта за колективно пазаруване е че пишело брой купени валчери (мисля, че бяха 10), а при проверка от инспекторите на КЗП е установено, че са били платени в момента само 8 валчера … Това вкарвало в заблуждение потребителите на сайта …

zadrujno.bg
Обвинение: Нелоялни търговски практики
Основание: „Моите пари” ООД да прилага нелоялна заблуждаваща търговска практика, а именно:
Предоставянето на невярна и подвеждаща информация на интернет сайт www.zadrujno.bg, включително и за броя купени ваучери и размера на ползваната отстъпка от цената за пакет седем нощувки със закуска и вечеря на човек в двойна стая в хотел Avisio, предлаган от лицензирания туроператор „Мотиви турс” ЕООД, в нарушение на чл. 68в във връзка с чл. 68г, ал.4 и чл. 68д, ал.1 предложение 1 /съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща/ от Закона за защита на потребителите.
Административна санкция: На основание чл. 68л, ал.1 във връзка с чл. 68в, чл. 68г, ал.4 и чл. 68д, ал.1 предложение 1 /съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща/ от Закона за защита на потребителите
Дата: 20.04.2012г.

Тука положението за купени ваучери и платени ваучери е същото мерките същите. Дали е случайно и двата големи сайта за групово пазаруване не знам, знам само, че те са достатъчно големи за да може да си позволят глобите от 500 до 5000лв.

Най-жалкото е, че КЗП от орган за защита на правата на потребителите се превръща в орган за убиване на малкия бизнес, дори и всичко да ти е наред. Явно са на практика щом потребителя се оплаква от теб, значи си го подвел!

Това е инструмент използван от конкуренти, защото проверката на КЗП става само след писмено оплакване заведено с входящ номер и те разследват само за посоченото обвинение!

Има истински факири в тази област, които могат да те смаят! Бъдете бдителни!

НЕКА ДА ВИ СПОДЕЛЯ ЕДИН АБСУРД НА ЧИНОВНИЦИТЕ:
Колко време според вас пътува един документ от институция в софия до институця в софия ?
Може би някой от вас ще си каже 2-3 часа, други ще кажат ден
Верния отговор: 11 дена
Колко време пътва писмо от София до град в провинцията ?
Верен отговор: Срам ме да споделя

Бързо се налагат актове, но когато трябва да си вдигнеш задника и да свършиш истинска работа …. е това за БГ чиновника е трудно.
 
От: КЗП подпомага нелоялната конкуренция ?

Е? Има ли глоба или не? Написано така винаги може да се обжалва за разликата "продаден" и "платен". В духа на чиновническото безумие, то утре да влязат в сайта за билети на някое кино и да им сцепят шортите що има заети места за дни напред, а по касов не са продадени...Бахти!
Иначе за другото - 100% конкуренция ги е топнала. КЗП, както си написал, започват проверки само при сигнал...

Чл. 68д. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) (1) Търговска практика е заблуждаваща, когато съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща или когато по някакъв начин, включително чрез цялостното й представяне, заблуждава или е в състояние да въведе в заблуждение средния потребител, дори и ако представената информация е фактически точна относно някое от обстоятелствата, посочени в ал. 2, и има за резултат или е възможно да има за резултат вземането на търговско решение, което той не би взел без използването на търговската практика.

Ай върви обжалвай ей това "дори и ако представената информация е фактически точна относно някое от обстоятелствата"!
 
Последно редактирано:
От: КЗП подпомага нелоялната конкуренция ?

Алабама така предоставена информацията мисля че е недостатъчна за да се правят изводи - Ако в условията на сайта има посочена дата до която заявените билети могат да се платят не мисля че някой може да ги глоби ако тази дата не е минала - Също така до колкото си спомням на сайтовете обикновено пише колко са продадените оферти и не мисля че в тази бройка трябва да включват поръчаните но не платените защото по този начин наистина могат да заблуждават потребителите които са като стадо като видят че нещо много се купува и те търчат натам.

Съвсем отделен въпрос е дали за два ваучера трябва да се налагат наказания - но не забравяйте че ние живеем в полицейска държава - Българи се превърна в държавата на регулациите и глобите - Единствена страна в която има повече регулации е Гърция - Скоро и ние ще сме на нейното дередже защото безумните регулации убиват бизнеса - идва безработицата и накрая фалита
 
От: КЗП подпомага нелоялната конкуренция ?

Малко им е даже, няма такива мошенници като тия сайтове, лъжат на поразия, даже и в грабо се пускат такива оферти. Гръмко обявен 3 звезден спа хотел, ама в закона за туризма пише - спа хотел е минимум 4 звезди, е не подвеждат ли потребителите? Или, че в сайта на хотела цената е същата, а в лапни и други пише 50% отстъпка?
 
От: КЗП подпомага нелоялната конкуренция ?

Точно тия оплаквания като ги гледам и двете са пуснати най-вече от туристическия бранш, който реално понася удари от сайтовете за групово пазаруване, които пренесоха купуването на почивки в Интернет и бързо взеха пазарен дял. Та, някоя изпращяла лелка собственик на някаква треторазрядна тур агенция като я хване менопаузата и няма 2 лв да си купи хляб, търчи да получи удовлетворение в КЗП, а ония милите чиновничета само това и чакат и със злобна усмивка на лице глобяват ли глобяват...

Аз не мога да разбера защо пък да е заблуждаваща тази практика....в крайна сметка много от ваучерите пък се плащат и в периода след края на промоцията. Щом като според КЗП търговеца има ползв с тази техника и въвежда потребителя в заблуждение да купува повече ( ей тия умни потребители ) , то тогава би следвало и срещуположното заключение, че ако пък не може да се изпише броя закупени ваучери търговеца търпи правопропорционална пропусната полза от това да не се изписва поръчана но неплатена бройка ( защото в момента са поръчани 10, а платени 5 и след края на промоцията ще се платят още 3, но поради невъзможност да се изпише 8 към момента , търговеца губи още 1 продажба тъй като потребител се отказва заради малко продадени ваучери ) . В този случай търговеца трябва да сезира КЗК срещу КЗП тъй като КЗП лишава бизнеса от конкурентно предимство и коректен инструмент за повишаване на продажби.
 
От: КЗП подпомага нелоялната конкуренция ?

Това не е ли за КЗП?
http://www.vipoferta.bg/offer.php?offer_id=1104

ПЕТДНЕВЕН ПАКЕТ: 316лв. - 50% = 158лв.

http://sienahouse.bg/accommodations/
Двойна без тераса 45.00 лв. х 5 = 225 лева

Както и да го гледам няма 50% намаление. Факт е, че има намаление, но не е 50%, което си е подвеждане на потребителите!
 
Re: От: КЗП подпомага нелоялната конкуренция ?

Това не е ли за КЗП?
http://www.vipoferta.bg/offer.php?offer_id=1104

ПЕТДНЕВЕН ПАКЕТ: 316лв. - 50% = 158лв.

http://sienahouse.bg/accommodations/
Двойна без тераса 45.00 лв. х 5 = 225 лева

Както и да го гледам няма 50% намаление. Факт е, че има намаление, но не е 50%, което си е подвеждане на потребителите!

За наказание е, но въпроса тук е кой трябва да бъде накиснат пред КЗП. Випоферти или тези от Сиена? Утре ще се окаже, че тези цени на сайта им са за миналата година и не са актуализирани за този сезон. Тогава кой е виновен?
 

Горе