Какви езици ми трябват за онлайн магазин

Дискусията в 'Web Development' стартирана от Targets, Дек 1, 2018.

Тагове:
 1. Targets

  Targets New Member

  Рег.:
  Дек 1, 2018
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Здравейте, имам висше образование по счетоводство и финанси, но искам да се занимавам с онлайн търговия и по-точно искам да си направя онлайн магазин. Ще дам на някой да го разработи и поддържа на опън карт или WooCommerce, но според мен е добре да разбирам от програмиране и да си имам на престава. Според вас на кои езици да наблегна html, CSS, java,php и колко време ще ми отнеме да науча нещо , което ще ми е от полза ? В средното си образование учех ИТ и там много за малко сме разглеждали html.
  Целта е да си направя онлайн магазин , но според мен освен , че друг че ми разработи сайта трябва аз също да разбирам . Дали въобще ще има смисъл да ги уча или никъде няма да мога да ги приложа тъй като няма да ги науча на ниво на ИТ специалсит, програмист и тнт. Дайте някакви насоки, съвети, критики каквото и да е.
  Благодаря предварително !
   
 2. helf_php

  helf_php Active Member

  Рег.:
  Апр 16, 2011
  Съобщения:
  509
  Харесвания:
  68
  Точки:
  28
  Никакви езици не ти трябват. Новите платформи с 2 клика и имаш магазин. За 1-2 месеца им учиш функционалностите и си готов. Другото зависи от мениджърските / маркетинговите ти умения . Магазина се прави най-лесно. Пускаш магазина и после какво? Магазин без посетители е нищо. Тоест реално ако нямаш клиенти и поръчки тоя онлайн магазин за къде е. Аз го виждам така ако нямаш умения да си докараш клиенти излиза все едно да пусна офлайн магазин в гората (където няма никакви хора).
   
  ReminD и cross харесват това.
 3. Targets

  Targets New Member

  Рег.:
  Дек 1, 2018
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Прав си за маркетинговите/мениджърските умения, но това не ме притеснява толкова колкото програмирането, защото от него не разбирам. И новите готови платформи става с 2 клика (Говориш за gombashop, summercart и тнт), но не е ли по-добре сайта да е на опън карт и да е писан кода и сайта да е правен от някой, който разбира и после на мен дали няма да са ми полезни езиците тъй като сайта е с код ?
  Ако искам например дребна промяна няма ли да е по-добре да си я направя сам отколкото, ако кажа на тях да ми взимат пари дори за най-малкото или например да искам да промени нещо и да ме излъже и да не го е направил както трябва и да ми вземе парите програмиста ?
  Благодаря !
   
 4. Kiril

  Kiril Active Member

  Рег.:
  Март 6, 2013
  Съобщения:
  304
  Харесвания:
  50
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Не ти трябват езици освен малко английски! След като си направиш магазина и ако случайно нещо не ти хареса, лесно ще намериш, къде да прочетеш и да си го оправиш.
   
 5. Targets

  Targets New Member

  Рег.:
  Дек 1, 2018
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Благодаря за отговорите, ако все пак някой има нещо да допълни или съвети може да каже.
  Благодаря ви !
   
 6. cross

  cross Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 2, 2015
  Съобщения:
  2,274
  Харесвания:
  273
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Копирайтър, WordPress специалист
  Място:
  София
  Най-важното тук са търговските ти умения и усетът ти за бизнес. Това какво си учил няма никакво значение - виждал съм много хора без средно, които успяват да правят много печеливш онлайн бизнес заради идеите си и стратегията, която действат. Виждал съм и много висшити, които нищо не са направили - всичко е до човека.

  Относно технологиите, които са ти необходими - ако нямаш солиден начален капитал, умения по популяризиране на платформата ще са от изключителна важност. В случай зависи от твоята аудитория, уникалността на стоките, които предлагаш, демографският анализ на потенциалния купувач и ценовия диапазон на продукта, но със сигурност ще ти трябват SEO познания и най-вече умения за управление на рекламни кампании. Трафикът от google, т.е дисплийната реклама на google ads се конвертира най-добре.
  Изгради си бизнес план, разпредели си добре бюджета. Според това реши дали ще взимаш стоката на консигнация, ще работиш със собствен склад или пък ще стартираш с дропшипинг. Програмиране не ти е необходимо, ако ти трябва само за конкретния проект. Инвестирай времето за учене на сео и реклама. Ако искаш изработка на магазин - можеш да ми пишеш, имам добро решение и е точно това, от което имаш нужда :)
   
  helf_php харесва това.
 7. Green Bars

  Green Bars Well-Known Member

  Рег.:
  Май 8, 2008
  Съобщения:
  2,617
  Харесвания:
  251
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Не ти трябва програмиране за да направиш онлайн магазин. Ти какви продукти ще продаваш, имаш ли някакви готови? Или тепърва ще търсиш?
  За колко продукта ще е магазина?
   
 8. Targets

  Targets New Member

  Рег.:
  Дек 1, 2018
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Аз само препродавам продуктите т.е не ги правя аз, а само ги купувам на едро и после ги продавам. Сайта първоначално ще е за може би около 200-300 стоки поради недостига на капитал, но с времето разбира се след като реинвестирам ще станат повече от 200-300, но едва ли ще са повече от 1000. Да интересувам се от SEO и за onpage ми е ясна, но off page не. Като за начало с 200 продукта не ми трябва склад, но след това ще ми трябва, когато станат повече. Благодаря за предложението, но сайта може би ще се прави след 4-5-6 месеца и ако има нещо ще се свържа с вас. Бизнес план имам изграден.
  Явно времето за учене ще наблегна не на програмиране, а още малко на английски език, реклама, SEO, маркетинг и управление.
  Благодаря за съветите и мненията на всички !
   
 9. ReminD

  ReminD Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 22, 2008
  Съобщения:
  6,319
  Харесвания:
  1,244
  Точки:
  113
  https://www.predpriemach.com/threads/dreamshop-io-платформа-за-електронни-магазини.75966/ виж на колегата @Александър Божинов решението. Ще ти свърши работа и не ти трябва никакъв език. Ще е много грешна инвестиция специално с времето, да решиш да учиш програмриане, че и дизайн евентуално, само за да направиш онлайн магазин.
   
 10. sstankov

  sstankov Active Member

  Рег.:
  Септ 29, 2013
  Съобщения:
  591
  Харесвания:
  92
  Точки:
  28
  Платформата е важна но не е най-важното. Вече се пръкнаха много магазини, които покриват всички области на търговията. Фокусирай се върху продукти или услуги, които познаваш. Най-добре е да е нишов продукт. Той ще ти донесе по-добър марж. Важно при избора на платформа е и къде ще продаваш. Дали ще е само за България, за ЕС или ? От там можеш да тръгнеш и при избора за платформа. Дали кма всички инструменти за продажба, логистика, плащания... Има много съфорумци, които ползваме различни платформи и ще дадем ръка с информация, но в основата си ти и от теб зависи какво, къде и как ще се продава. Успех във всички случаи !
   
 11. Targets

  Targets New Member

  Рег.:
  Дек 1, 2018
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Бихте ли ми казали кои платформи са добри за БГ и кои са ЕС ? Колкото повече инструменти за продажба , логистика, плащания има толкова по-добре според мен. Всеки един инструмент би бил полезен, ако знаеш как да го използваш(мое мнение).
  Също така прочетох темата в раздела

  Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?
  И там доста хора са на мнение, че е трябва да познаваш езиците, ако ще правиш онлайн магазин - както бяха казали колкото са важни такситата в една таксиметрова компания. И някой беше написал, че за оптимизирането е добре да познаваш html, css и отново се замислих,но не знам вече и аз ...:(
   
 12. optimeon

  optimeon Member

  Рег.:
  Дек 15, 2017
  Съобщения:
  59
  Харесвания:
  8
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Последно редактирано: Дек 11, 2018
 13. Илиян

  Илиян Active Member

  Рег.:
  Март 8, 2017
  Съобщения:
  165
  Харесвания:
  76
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Ако няма да искаш нещо специфично и се задоволяваш с възможностите на огтовите теми, не ти трябва нищо друго, освен да им четеш документациите и да ги инсталираш. Ако, обаче искаш да правиш промени, за които няма готови плъгини или да пипаш по дизайна, със сигурност ще ти трябва поне CSS, което не е програмиране, но с него ще можеш да си променяш вида на сайта.
   
 14. workaholic

  workaholic New Member

  Рег.:
  Ноем 3, 2018
  Съобщения:
  19
  Харесвания:
  7
  Точки:
  3
  Според мен поне основи на Html, CSS и javascript ти трябва дето се вика да барнеш нещо по дизайна или някоя дребна корекция, която не ти харесва.
   
  Targets харесва това.

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice