Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

На какъв линк-билдинг ще наблегнете през 2013?

  • Социални Мрежи

    Votes: 23 53.5%
  • Guest Blogging

    Votes: 17 39.5%
  • Форумни подписи

    Votes: 6 14.0%
  • Създаване на сателитни сайтове

    Votes: 9 20.9%
  • Ще вложа усилия главно в качество на съдържанието

    Votes: 30 69.8%

  • Общо гласове
    43
  • Poll closed .
Годината почти свършва и е време за прогнози какви ще бъдат основните акценти в SEO през 2013?
2012 бе интересна година, случиха се доста неща в сферата и промените ще продължат.
-Социалното споделяне ще излезе на преден план. Самият факт че не са много фирмите предлагащи маркетинг в социалните мрежи показва че спам техниките не са особено приложими. Ето защо търсачките ще бъдат все по-склонни да дават тежест на тези сигнали.
-Линковете от директориите ще загубят още от стойността си.
-Агресивния линк-билдинг ще бъде лесно идентифициран от ъпдейтите в Google и съответно избягван.
-Sitewide линковете ще носят наказания. Дори вече се появи информация че следващия ъпдейт на WordPress няма да съдържа в ядрото си блогрол функционалността.
-Ще почнат злоупотреби с GoogleAuthorshipTag и ще се говори не за наказани сайтове, а наказани автори.
-Google ако не успее да подобри качеството на резултатите ще загуби пазарен дял. Потребителите независимо че имат Google навика, са капризни и искат качество.
-DuckDuckGo ще стане един от основните конкуренти на Google.
-Оптимизацията на сайтовете за мобилни устройства ще влияе на цялостното SEO на домейна
-Използването на тагове ще доведе до наказания. Проблема не е в идеята за таговете, а че те се използва твърде мащабно, което промени функцията им. Сега тага е полуспам елемент, но Google ще се заемат сериозно с таговете идната година и ще падат сайтове покрай тях.

Очаквам Вашите мнения за тенденциите в SEO през 2013!
 
Последно редактирано:
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

1. Adwords
2. Адуърдс
3. Адлърдс
4. Адъурдс
5. Някое от първите 4 :D
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Точно затова трябва да се промотират алтернативите на Google иначе бихме стигнали именно там- да си плащаме за трафика
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Предсказанието на Ранд е че брандирането ще стане все по-важно, нещо което е напълно логично. Но той доказва че представата ни за линк се различава от тази на бота.
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Форумните подписи е логично да се приемат за спам.
Не знам как още може да влияят положително.
Залагам на социалните мрежи и качествени съдържания в други сайтове.
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Гост блогинга е истината.
Примерен сценарий:
Пускате масов мейл/запитване за гост блогване в 100 подбрани релевантни сайта, респективно 50 от тях се съгласяват да ви публикуват статиите с ваши линкове. От тези 50 сайта, получавате примерно средно аритметично по 10 уникални дневно - това са 500 уникални дневно като бълк сметка. Отделно - чрез вашия си линкбилдинг като основни ключови думи и long tail фрази получавате още 1000 посетителя дневно. Сметката вече е 1500 уникални дневно.
Според качеството на контента ви, конверсията е 1-5 % от целия трафик - тоест средно аритметично всеки 2-ри посетител на 100 поръчва нещо. Ако гоните добри афф. програми с добри комисионни, то това значи, че не би трябвало да падате под 50лв/ден печалба. Като махнем разходите за статии за гост блокинг - това ще рече, че 30-на лева на ден би трябвало да правите на ден като печалба в джоба.
Сега има и други разходи - примерно за да тръгне един качествен сайт, си трябва едно 1к инвестиция в статии/програмисти/платени статии/къстъм плъгини и тн. Инвестицията се избива в рамките на 1-5 месеца, след което прибирате чистата печалба.
Като потръгне дадения сайт в дадена ниша се ориентирвте към друг сайт в друга ниша, отново с качестввен контент за 1 к. Процедурата е същата.
Извод:
Лайняни сайтове, тип МНС са временни и просто не си заслужава да си треперим гащите и губим време, че ще ги банне Г по някое време. Правиме 2-5 наистина качествени сайта и това би трябвало да е достатъчно да ни носи full time доходи. Просто една проста аритметична сметка с много труд ще донесе това, което е нужно:)
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Ангажираност.

Социален билдинг и въвличане на потребителите в каузи, генериране на решения, откриване на възможности, обучение, переспективи в т.ч и за доходи.
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Допълнителен въпрос за тенденциите от друг аспект:
"Ще има ли SEO експерти които ще падат 'зад борда' или повечето професионалисти в нишата ще успеят да се приспособят към промените?"
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

@Radost - защо да са СПАМ? Форумът не е ли социален сайт, в който хората си помагат и обсъждат общи идеи и цели?
При заглавие "Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?", ако се изкажа подобаващо + URL в подписа ми, защо да е СПАМ. По-скоро става това, за което говори Ранд.

@Sash888 +1 за каузите...

@peeping4dsun - мисля, че ако някой се има за ангажиран в тази сфера, би следвало да следи тенденциите и да реагира според тях.
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Определено комбинация от всичките, бих добавила и повече интерактивни/визуални начини за представяне/споделяне на съдържанието.
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Local SEO, Social Engage, Content, Linkbait, Content, Guest Blogging


Това е.
 
От: От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Local SEO, Social Engage, Content, Linkbait, Content, Guest Blogging
Подкрепям с повече от 10 символа :)
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

за мен истината е в фаце страниците, може вече и там да не е толкова розово, но не ми дреми за панди и животни и сумата други неща
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Качествено съдържание, гйест блогинг и много социални сигнали, насочени към тях.
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Мога да добавя че при всички неприятни инциденти около животните от зооградината на Google през 2012, webmaster-ите през 2013 ще са принудени да отделят повече време и усилия на анализа на обратните връзки, защото вече грешките в оптимизацията се превърнаха в скъпо удоволствие.
 
Дадох като опции социалните медии и гест блогинга. Контентът е ясно, че трябва да е качествен и много добър, за това съм го пренебрегнал, отдавна не мисля, че се води като тенденция, а като закон при доброто позициониране на даден сайт в Гугъл. Ще сложа и на още един силен фактор - потребителя, което съчетава социалните мрежи и контента в едно. Защо, защото ако контента му хареса, той го споделя в социалните мрежи и други сайтове, което обезмисля линк билдинга, освен ако не говорим за сериозен линк билдинг, като присъствие на големи сайтове, организации, новинарски сайтове, семинари, ивенти и т.н. :)
 
От: Какви ще са тенденциите в SEO през 2013?

Никой не спомена времето прекарано на сайта, брой разгледани страници, което мисля, че няма как да не окаже влияние с времето, може би разбира се това влиза към качественото съдържание, но все пак мисля само думата съдържание не е достатъчна в случая....Аз пък отбелязах сателитни сайтове, но не сателити като едно време, а по-скоро поддържащи сайтове, които имат реална стойност, а не просто спам съдържание. Имах случай, в който предоставих над 400 статии за един мой клиент...ами с толкова съдържание лесно се прави SEO мисля ;)...Социалните мрежи са привлекателни за мързеливци според мен и ако трябва да избирам, то G+ е далеч по-добрия вариант. Естествено може да използвате всичко като канали, което мисля е най-добрия вариант - дай и ще получиш ;)
 

Горе