Какво представлява VPS хостинга и кога да преминем към VPS?

Blinky

Owner
Миналата година решихме да преместим блога си от споделен хостинг на VPS хостинг, предоставян от същия доставчик (HostGator). Това решение се налагаше отдавна, тъй като броят на мини блоговете и сайтовете, които управляваме, се увеличаваше всеки месец и представянето на споделения уеб сървър се влошаваше.

Общо взето, избрахме подходящ VPS хостинг акаунт за нашите блогове със среден към висок трафик и оставихме мини блоговете със споделения хостинг акаунт. Ако планирате да преминете към VPS, препоръчваме HostGator VPS, защото екипът по поддръжката прави всичко необходимо. Разбира се, има и други страхотни доставчици на VPS хостинг.

Кога да преминете към VPS хостинг?

Преди да решите да преминете на такъв вид хостинг, първо трябва да разберете какво точно означава VPS хостинг. VPS (виртуален частен сървър) е хостинг решение, което застава между споделен хостинг и нает сървър по отношение на функциите, които предлага. Най-общо, VPS разделя вашия сървър вертикално, за да разпредели определна част от твърдия диск, паметта, мощността за обработка и честотните вълни. За разлика от наетия хостинг, вашият блог или уебсайт не страда от големи проблеми с представянето, докато използва VPS хостинг, защото вашият акаунт има своя част от ресурсите (вижте изображенията по-долу). При споделения хостинг нещата приличат на басейн, от който черпите честотна вълна, сводобно пространство на диска и мощност за обработка, докато не изхабите ресурсите.

Забележка: Изображенията по-долу са предоставени за грубо сравнение. Самата реална визуализация е доста сложна тема.

Как работи споделения хостинг?

Споделен акаунт I
Домейн 1 Домейн 2 Домейн х

Споделен акаунт II
Домейн 1 Домейн 2 Домейн y

Споделен акаунт III
Домейн 1 Домейн 2 Домейн z

Мрежа/Честота
Централен процесор
RAM/ Памет
Твърд диск

VPS всъщност отделя част от ресурсите на сървъра за вашия акаунт, които САМО вашите домейни могат да консумират.

VPS Хостинг

VPS Акаунт I Мрежа/ Честота VPS Акаунт II
Домейн 1 Централен процесор Домейн 1
Домейн 2 RAM/ Памет Домейн 2
Домейн n Твърд диск Домейн m

Освен това, VPS позволява неограничен хостинг на домейни (като при споделения хостинг), многобройни наети IP адреси, лични имена на сървърите и други, както и опцията за използване на полу-управляеми или изцяло управляеми решения, като всичко това е в рамките на вашето лично пространство. Можете също да решите дали искате cPanel или Plesk за вашия администраторски интерфейс (ако сте Linux експерт).

В нашия случай, избрахме cPanel (с който сме свикнали) и два IP адреса, както и пакет VPS ниво 3 от HostGator. Това е изцяло управляема услуга, което означава, че ние не трябва да се занимаваме с никакви технически въпроси, за да преминем от споделен към VPS хостинг.

Преминаването към VPS е решение, което трябва да се вземе на базата на следните критерии.

- Висок трафик и следователно нужда от скорост
- Нуждите на вашия бизнес – използване на сървъри с лични имена и т.н.
- Поддръжка – пълна или частична хостинг поддръжка
- Подобрена сигурност – модерни характеристики на сигурността, резервни копия и наблюдение
- Възможност за управление на хостинг нуждите на вашите клиенти – можете да създавате индивидуални акаунти в рамките на вашия VPS, за да предоставите хостинг услуги на вашите клиенти, точно като препродаването на хостинг
- Модерни опции за управление на представянето – добър контрол върху параметрите на сървъра за по-добро представяне
-S EO нужди – страници, които се зареждат бързо, наети IP адреси и лични имена на сървърите изглежда помогат за SEO аспектите на даден уебсайт

Ако получавате по няколко хиляди посещения на сайта всеки ден, споделеният хостинг може да не е подходящ за вас. Дори и ако случаят не е такъв, ако споделяте вашето хостинг пространство с голям брой блогове или сайтове с висок трафик, положението с вашите ресурси е напечено.

Стъпки, свързани с преминаването към VPS

Ако сте на изцяло управляем VPS палет, екипът по поддръжка на вашия VPS хостинг ще се погрижи за всичко. Обикновено се предприемат следните стъпки:

1. Създаване на резервно копие на вашите настоящи хостинг файлове и база данни
2. Създаване на резервно копие на вашите данни от имейл. Ако в момента използвате cPanel, всички данни от cPanel, заедно с имейл акаунтите могат да бъдат копирани в VPS със сPanel.
3. Създаване на хостинг пакет във вашия VPS акаунт с определено място на диска и честота
4. Инсталиране на вашата система за управление на съдържание и възстановяване на данните
5. Създаване на DNS записи за вашите сървъри с лични имена
6. Актуализиране на вашите сървъри с вашия домейн регистър, така че вашият домейн да насочва към вашия VPS хостинг

Няма нужда да казваме, че всичко това се извършва от екипа по поддръжката, а вие просто трябва да знаете как да използвате вашия WHM интерфейс и cPanel.

Регулиране на VPS представянето

Повечето VPS хостинг услуги имат оптимизирано представяне. Но те предлагат също и допълнителни пакети, за които се плаща нищожка еднократна такса. Ние не искахме такъв пакет, но оптимизирахме блога и той се зарежда за 0.8 секунди, като за целта използваме W3 Total Cache plugin, MaxCDN мрежа за доставка на съдържание и инструмент на Firefox за увеличаване на скоростта.

В момента не не ползвам HostGator, тъй като точно последната година се сдуха като услуга, дори и при VPS-ите. Да не говорим при Shared.
 
От: Какво представлява VPS хостинга и кога да преминем към VPS?

Поздравления за темата, добре е написана и е хубаво хората, занимаващи се със сайтове да са по-запознати.
 
Re: От: Какво представлява VPS хостинга и кога да преминем към VPS?

Поздравления за темата, добре е написана и е хубаво хората, занимаващи се със сайтове да са по-запознати.

Надявам се експерти като теб и други, като Rstefanov, coolice, сифокс, и представители на други хостинг компаниите да дадат някой друг коментар. Не съм кой знае колко навътре в нещата, но като основа дано е полезно за тези, които тепърва се запознават с този тип хостинг план. ;)
 

Горе