Как бедноста променя начина ви на мислене?

N1ck

Active Member
Попаднах на една интересна статия която мисля е добре да се прочете и да се помисли върху написаното:

The Scarcity Mindset - How does being poor change the way we feel and think?

Добре би било ако някой с по-добър англиски от моя да я преведе в полза на онези, които не успяват да я раберат напълно в оригинал.
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Моя английски не е много добър. Знам от опит, удрях дъното веднъж. Когато удари дъното човек до някаква степен се примирява с положението и започва да мисли ден за ден. Започваш работа за жълти стотинки, който не стигат до никъде. Ходиш на работа с нежелание и работиш без да си даваш зор. Започваш да вземаш пари на заем от приятели, връщаш и така се получава един омагьосан кръг. Лишаваш се от всичко а ако имаш деца ... Ако това продължи по-дълъг период от време има опасност да е за постоянно и да се свикне с бедността. Човек може да постигне много дори с минимална инвестиция, стига да е упорит и да се потруди. Извода който си направих от преживяното падение е да не се примирявам с положението и да не мисля ден за ден. След това падение започвах всеки месец да отделям някаква сума за черни дни.
 
Последно редактирано:
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

2 минути и ще постна превода на БГ :)
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Ето го, надявам се ще е полезен. Определено докато го четях и превеждах видях доста добри попадения :) Enjoy!

Икономиката е изучаване на това как използваме ограничените ни ресурси (време, пари и т.н.), за да постигнем целите си. Тази дефиниция се отнася до физическия недостиг. В една скорошно написана книга, озаглавена «Недостиг» от Мълейнатан и Елдар (2013) разширява концепцията за недостига чрез задаване на следните въпроси: Какво се случва с нашите умове, когато чувстваме , че имаме твърде малко? Как контекстът на недостига оформя нашите решения и нашето поведение? Те показват, че недостигът не е само физическо ограничаване. Оскъдността оказва влияние върху нашето мислене и чувстване. Оскъдността ориентира ума автоматично и мощно към неизпълнените нужди. Например, храната грабва вниманието на гладните. За самотния човек, недостигът може да е бедност равна на социална изолация и липсата на партньор/приятел.

Погледнато от положителна гледна точка, обаче, недостигът приоритизира нашите избори/решения и той може да ни направи по-ефективни. Оскъдността създава мощна цел, занимаваща се с неотложните нужди и игнорира всички други цели. Например, притисканати от времето при определен краен срок фокусира вниманието ни върху използването на това, с което разполагаме възможно най-ефективно. Разсейването и отвличане на вниманието в случая не са толкова примамливи. Когато ни остава малко време, ние се опитваме да извлечете повече от всеки миг. Например, ние сме по-пестеливи с пастата за зъби, едва когато тубичката започва да привършва и е почти празна, по същия начин студентите искат да извлекат максимума от времето си преди да се дипломират.

Оскъдността допринася за интересен и смислен живот. По думите на проф Тод Мей, винаги когато има време за всичко, няма спешност за нищо. А живот без граници ще загуби красотата на своите моменти, и това ще направи всичко прекалено скучно. Например, решение взето поради кризата на средната възраст се състои в това, че тогава човек приема идеята за смъртността. Средната възраст често засилва усещането, че не е останало достатъчно време за губене в живота. Ние преодоляваме илюзията, че можем да бъдем каквото си поискаме, направим каквото си поискаме и да преживеем всичко. Ние преструктурираме нашия живот около нуждите, които са от съществено значение. Това означава, че ние приемаме, че ще има много неща, които няма да можем да направим в живота си.

Недостигът засилва компромисното мислене. Ние признаваме, че имайки едно нещо означава нямането на нещо друго. Ако похарчите $ 10 за нещо, то тогава имате останали $ 10 по-малко за нещо друго. Икономистите наричат това «възможностните разходите» - алтернативната употреба на парите. Правейки едно нещо означава да се пренебрегне други неща. Въпреки това, застоят ни освобождава от извършването на компромиси. Например, с нарастването на бюджета ви покупката на IPAD заема все по-малка и по-малка част от разполагаемия доход. По този начин, по-големият бюджет прави вземането на решения с по-малко последствия и намалява чувството на недостиг.

Бедността таксува когнитивните ресурси и причинява провал при самоконтрола. Бедността означава вземане на болезнени компромиси (жертви). Бедният буквално жонглира с наема,кредитите, закъснелите плащания на сметки и брои дните до следващата заплата. Когато можете да си позволите толкова малко, трябва да не се поддавате на изкушенията от толкова много неща. А отказването на повече изкушения изчерпва волята, което от своя страна прави хората по-малко способни да се откажат, да речем, в навикът за пушенето. Това обяснява защо бедните често се провалят в изпълняването на самоконтрол. Бедността, в своята основа таксува капацитетът за самоконтрол. Бедните нямат свобода на съзнанието. Те са с недостиг не само на пари, но и на воля.

Контекстът на недостига кара човек да става късоглед (проявяващи пристрастие към «тук и сега»). Умът е фокусиран върху настоящия недостиг. Ние надценяваме незабавните ползи за сметка на бъдещите такива (например, отлагаме важните неща, като например медицински прегледи, или упражнения). Ние се грижим само за спешните неща и не успяваме да направим малки инвестиции, дори когато бъдещите дивиденти, могат да бъдат значителни. За да участва човек в бъдещето изисква от него когнитивни (познавателни) ресурси, които недостигът, за жалост, изчерпва. Трябват когнитивни ресурси, за да се планира и противопостави на настоящите изкушения.

Ключов проблем в управлението на недостига е икономисването на познавателните ресурси. Тези ресурси се отнасят към разпределяне на нашите ограничени способности за обработка на информацията. Например, човек може да разбие един голям проект в прогресивно по-малки парчета, които могат да бъдат завършени, без чувство на неотложност. Концентрирането на усилията върху един или най-много няколко цели в даден момент увеличават шансовете за успех. Например, няма смисъл да се реши, че човек ще откаже цигарите и ще се подложи на диета, ако той реално не притежава необходимата воля да изпълни ефективно тези цели. Проучване показва, че най-добрият начин да свършите повече работа за по-малко време, изисква избягването на изтощение и умелото управление на енергията от получаване на достатъчно сън (8 или повече часа), повече почивки, или обикновена дрямка.

Линк
 
Последно редактирано:
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Интересна статия! Благодаря! С признателност и за превода!
Но не съм съгласна с това: Бедните нямат свобода на съзнанието. Те са с недостиг не само на пари, но и на воля.
Според мен, когато човек е на дъното, именно тогава творческото мислене би могло да му помогне. Търсиш варианти, търсиш начини. Търсиш нови пътища.
Та едни от най-известните художници са рисували в мизерия, колко големи писатели са писали в недоимък...
Както казват: в живота бъди гъвкав като тръстика.
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Интересна статия! Благодаря! С признателност и за превода!
Но не съм съгласна с това: Бедните нямат свобода на съзнанието. Те са с недостиг не само на пари, но и на воля.
Според мен, когато човек е на дъното, именно тогава творческото мислене би могло да му помогне. Търсиш варианти, търсиш начини. Търсиш нови пътища.
Та едни от най-известните художници са рисували в мизерия, колко големи писатели са писали в недоимък...
Както казват: в живота бъди гъвкав като тръстика.

Ти описа единични случаи. В реалността, бедността те притиска. Дори и да се мотивираш, шансовете ти са нищожни, а дори и обречени. Бедността поражда бедност. Когато имаш малко пари гледаш да направиш удар. Но това не е лесно. Не и по честен начин. Затова повечето хора се занимават с наркотици и други незаконни неща... точно заради дъното, на което са се намирали и са били на ръба на оцеляването.
 
От: От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Мисля, че хората които са се примирили с положението си не са склонни да рискуват ...

Те няма и какво да заложат ...
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Ами не е точно така и пример за това съм аз.


Изключение. А ти какво заложи? Пари или идея? Как изскочи на повърхността? С колко упоритост и вяра в собствените си възможности?

Бедните хора нямат самочувствие. Нямат образование, нямат воля.

Твоят случай на обедняване сигурно е бил моментен, а не перманентен... Да си роден в мизерия?
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Ами период от една година. Нямах кой знае с какво да рискувам, взех заплатата върнах си парите на приятелите ми и с остатъка си купих хост и домейн. След което се наложи отново да вземам пари на заем. Бях изчел бая теми във форума а и не само, имах знанието да направя нещо добро и да го развия. Няколко месеца работих без да спечеля една стотинка но упоритостта ми накрая се отплати. Да Ви дам пример с "перманентен" случай. Имам приятел на който положението му е меко казано лошо. Предложих му да започне да се занимава със същият бизнес. Изпратих му малко информация която трябваше да прочете, след което щях да го обуча. Предложих му да ползва временно моят хост и 20 лв. заем за домейн. След 3 дни ми отказа въпреки че му бях показал печалбите ми и му бях предложил помощта си. Опитах се да му помогна и да го изкарам от мизерията а той се отказа. Сигурно това не го влече или пък цял живот е в мизерията и се е примирил. Опитах да помогна на още един човек, резултата беше абсолютно същия. Питам се постоянно, защо се отказаха?
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Ами период от една година. Нямах кой знае с какво да рискувам, взех заплатата върнах си парите на приятелите ми и с остатъка си купих хост и домейн. След което се наложи отново да вземам пари на заем. Бях изчел бая теми във форума а и не само, имах знанието да направя нещо добро и да го развия. Няколко месеца работих без да спечеля една стотинка но упоритостта ми накрая се отплати. Да Ви дам пример с "перманентен" случай. Имам приятел на който положението му е меко казано лошо. Предложих му да започне да се занимава със същият бизнес. Изпратих му малко информация която трябваше да прочете, след което щях да го обуча. Предложих му да ползва временно моят хост и 20 лв. заем за домейн. След 3 дни ми отказа въпреки че му бях показал печалбите ми и му бях предложил помощта си. Опитах се да му помогна и да го изкарам от мизерията а той се отказа. Сигурно това не го влече или пък цял живот е в мизерията и се е примирил. Опитах да помогна на още един човек, резултата беше абсолютно същия. Питам се постоянно, защо се отказаха?

Мда, и аз съм се сблъсквал с такива случаи, на които съм искал да помогна и дам старт. Не можеш да налееш акъл в плитък ум, както обичам да казвам :) Отказал съм се да правя услуги, да оказвам помощ и тем подобни освен ако човекът изрично не ме е помолил
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Ами период от една година. Нямах кой знае с какво да рискувам, взех заплатата върнах си парите на приятелите ми и с остатъка си купих хост и домейн. След което се наложи отново да вземам пари на заем. Бях изчел бая теми във форума а и не само, имах знанието да направя нещо добро и да го развия. Няколко месеца работих без да спечеля една стотинка но упоритостта ми накрая се отплати. Да Ви дам пример с "перманентен" случай. Имам приятел на който положението му е меко казано лошо. Предложих му да започне да се занимава със същият бизнес. Изпратих му малко информация която трябваше да прочете, след което щях да го обуча. Предложих му да ползва временно моят хост и 20 лв. заем за домейн. След 3 дни ми отказа въпреки че му бях показал печалбите ми и му бях предложил помощта си. Опитах се да му помогна и да го изкарам от мизерията а той се отказа. Сигурно това не го влече или пък цял живот е в мизерията и се е примирил. Опитах да помогна на още един човек, резултата беше абсолютно същия. Питам се постоянно, защо се отказаха?

Да. Имам едни приятели от детството. Бяха 7 членно семейство - 2 - брат и сестра, родители, баба и дядо, вуйчо. Живееха с 200 лв. от бащата и 100 лв. пенсия (около 1999-2000 г). Иначе другите безработни. В един момент, братът и сестрата пораснаха, обаче, момчето е безработно. "Търси" работа, обаче, всичко му се струва за "без пари" и казва за какво да се захваща. Свикнал е и с малко, и с нищо. Сестра му е шивачка, едвам хваща минималната заплата с по 12 часови смени, 6 дни в седмицата, понякога 7, понякога нощни. Но не търси друга работа.

Така, че тези хора са се самоизключили. Те не са способни да виждат по-далеч от днес... утре не е важно, защото ще е същото. Ден за ден.

Освен всичко, когато свикнеш с безделието, то е порок, но сладък навик, от който не искаш да избягаш. Защо да работи за малко пари, като и без това оцелява с нищо, по-добре да си клати краката. Търсят си 10000000 причини, за да не започнат.

Имам един познат, който почна работа, мина 2 месеца, уж психически се разстроил, заради нощни смени и спря отново, а с днешна дата по кръчмите играе карти. Та той почна, заради родителите си, които го натискаха. Сега не го закачат, за да не изпадне в депресия.

Бедността не само поражда бедност, но и безделници.
 
Бедността може да бъде или начин на мислене или просто временно състояните. Всеки на база капацитет и воля може да реши какво ще е занего. Това е. Вече всеки сам си прави изводите дали е така или не, гледайки себе си или хората около него, но аз съм на това мнение. :)
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Poverty taxes cognitive resources and causes self-control failure.

Грешен превод (дума по дума):

Бедността таксува когнитивните ресурси и причинява провал при самоконтрола.

Превод по смисъл:

Бедността натоварва когнитивните ресурси и води до недостатъчен самоконтрол.

Като превеждате четете всички значения на думите в речника и избирайте най-подходящото значение.

Защото иначе става като с "чувствителната" информация (sensitive information), която всъщност е конфиденциална/поверителна (няма чувства) и като "пътната карта" (road map), която всъщност е план за действие, а не карта на пътищата.

Definitions of road map
noun
a map, especially one designed for motorists, showing the roads of a city, state, or other area.
"‘It's like having a road map with street signs; you know exactly where you're going,’ says Lee, who works with Reddy and Silva on the recombinant vaccines."
a plan or strategy intended to achieve a particular goal.
"a road map for peace in the region"


Definitions of sensitive
adjective
quick to detect or respond to slight changes, signals, or influences.
"the new method of protein detection was more sensitive than earlier ones"
synonyms: responsive to, reactive to, sentient of, sensitized to, aware of, conscious of, alive to, susceptible to, affected by, vulnerable to, attuned to
(of a person or a person's behavior) having or displaying a quick and delicate appreciation of others' feelings.
"I pay tribute to the Minister for his sensitive handling of the bill"
synonyms: tactful, careful, thoughtful, diplomatic, delicate, subtle, kid-glove, sympathetic, compassionate, understanding, intuitive, responsive, insightful
kept secret or with restrictions on disclosure to avoid endangering security.
"he was suspected of passing sensitive information to other countries"
noun
a person who is believed to respond to occult influences.
"Thus, the positive results demonstrated by the sensitives do not appear to have resulted from ubiquitous stereotypes regarding ghosts that caused witnesses and sensitives to respond to the locale in a concordant manner."
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

То бедността е напълно относително понятие. Това е вътрешно възприятие - може дори да имаш достатъчно много пари, но да харчиш като откачен и пак да се чувстваш много беден. И обратно - споменатите художници нищо чудно да не са се считали като бедни.
Между другото как можеш да направиш анализ на бедността, ако не си бил в това положение??? Можеш само да си фантазираш какво бедният си мисли.

А склонността към мързел - имам чувството, че просто така са възпитавани по-младите поколения. Не че няма изключения след тях и то доста...
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Всичко зависи от личността, от характера, от миналото и от настоящето.

Понякога е вярна поговорката "Беден човек, жив дявол". Започва завист, злоба към другите, особено, ако са по-заможни.

В други случаи пък е точно обратното. Човек си прави равносметка за всичко, за това, което е направил до момента, за живота си в личен план и си дава сметка кое е истински важно, кое го прави щастлив, кое има значение и кое не. В такава ситуация си проличават и хората около теб, в семейството най-вече.
 
От: От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

То бедността е напълно относително понятие. Това е вътрешно възприятие - може дори да имаш достатъчно много пари, но да харчиш като откачен и пак да се чувстваш много беден. И обратно - споменатите художници нищо чудно да не са се считали като бедни.
Между другото как можеш да направиш анализ на бедността, ако не си бил в това положение??? Можеш само да си фантазираш какво бедният си мисли.

А склонността към мързел - имам чувството, че просто така са възпитавани по-младите поколения. Не че няма изключения след тях и то доста...

Ама моля ти се, няма човек в тая държава, който да е с различно възпитание. Чипът ни е такъв. Изобщо не е до поколения, а си е манталитет.
 
От: Как бедноста променя начина ви на мислене?

Започнах до някаква степен да се съгласявам с вас. За бедността до някаква степен е виновна и склонността към мързел. Ходил съм в чужбина като работник и като турист, там хората работят а тук се правят, че работят. Обяснявах си го с ниските заплати в България, но е и до манталитетът ни ...
 

Горе