Как ви се струва тази идея?

Apokalipsisa

New Member
Здравейте, нов съм тук и не знам дали темата е на правилното място. От няколко години работя на различни места и се усъвършенствам в различни сфери. Вече втора седмица съм безработен и реших, че вече искам да работя за себе си. Имам събрани парични средства, които ще ми осигурят няколко месеца почивка(зависи и колко ще инвестирам разбира се в уеб сайт/домейн/хостинг/реклама). Винаги ми е било мечта да поддържам някакъв сайт, било то онлайн магазин или нещо друго. Честно казано за момента не искам да се занимавам с онлайн търговия, като дропшипинг или нещо от сорта. Имам идея за създаване на сайт, който да съдържа сборка на всички партита/концерти. Сега ще ви кажа какво имам предвид. Знаете за eventim.bg(ако е реклама, моля изтрийте линка). Там може да се купиш билет(което и е една от главните цели на сайта), но по-важното е че може да провериш, кога ще се проведе даден концерт/събитие. Проблемът е че там са изложените само концерти. Аз искам да създам нещо, като категории в които ще може да се проверяват например посещенията на рап/hip hop/чалга/рок бг изпълнители. Имам много познати, които са запалени по бг музиката и обичат да ходят по чалга партита/хип хоп партита и т.н. Винаги са се оплаквали, че трябва да търсят из сайтовете на изпълните или по форуми, за дадено участие или парти. Например изпълнителя Криско, качва предстоящите му участия в сайта си - Krisko.bg. Друг пример - чалга певицата Галена качва предстоящите си участия във ФБ страницата й. И вместо да се обикаляш и луташ за участие на всеки изпълнител по фейсбук и разни сайтове, всичко да става от един сайт, подредено в категории. Като за начало мога да инвестирам в платен хостинг и домейн, като по-голяма сума ще заделя за реклами, след като направя сайта в някакъв приличен вид. Основната ми цел ще е да обикалям всички сайтове и фб страници по няколко часа на ден и да ги вписвам в категориите. Имам няколко въпроса: Ако кръстя сайта си например - music-events.com, могат ли от eventim.bg да направят проблем заради името? Кой домейн е по-добре да използвам - .com или .bg? Който платен хостинг ще ми препоръчате да използвам ? Преди години съм се занимавал с Counter Strike сървъри/сайтове и имам някакви елементарни познания по html. Мога също и да инсталирам готови CMS системи и да ги моделирам според нуждите ми. Като за начало мисля да използвам готова CMS на Joomla, която ще я редактирам по мой вкус. Подходяща ли е за целта? Въобще как ви се струва идеята, която имам? Дали ще може да ми носи някакъв доход след година например, чрез афилиейт програми или нещо подобно? Надявам се да не съм ви отегчил с моя роман и ако темата не е в правилния раздел, моля да бъде преместа. Нов съм във форума и съжалявам, ако някой въпроси са разисквани вече.
 
концерти бг е нещо подобно, но не толкова докарано и напълнено с инфо
 
Като идея не е лошо, но това не е работа за сам човек с бегли познания. Начинът, по който се държат подобни бази данни винаги актуални също не е да проверяваш 100 фейсбук страници на ръка на ден, иска се автоматизация, нямаш си на идея колко бързо ще прегориш по този начин и инфото ти пак няма да е актуално. Повечето ти въпроси, както и това че болшинството от бюджета ще отиде за реклама, показват че вече си сложил рибата в тигана, а според мен трябва да се върнеш на първата крачка.

Направи няколко сухи тренировки и ще се радвам да успееш да ме обориш. Направи си една екселска таблица, с колкото полета е нужно - дата, място, час, изпълнител, описание, цена на вход и т.н. Добави си и полета с колко часа след съответната публикация на дадено събитие си реагирал ти. Попълвай я тази екселска таблица в продължение на 2 седмици и виж какво ще се получи. Виж накрая колко неточности ще имаш (защото събития се отменят, променят и т.н., не е само да добавиш и да забравиш) и си прецени колко усилия отнема.

Съжалявам, че мнението ми е малко негативно, но просто не го виждам по начина, по който си го описал. Иначе евала за ентусиазма, поне за желанието да предложиш решение на проблем от полза за потребителите. Че модата тука е на пишман новинари, които само се чудят от къде да краднат поредния фейк кликбейт булшит и на дропшипинг "търговци" продаващи продукти, които никога не са виждали и за които хал хабер си нямат.
 
@Apokalipsisa И аз мисля, че това няма да стане с "по няколко часа на ден". @jair много добре е описал за трудоемкостта и неточността. Аз бих добавил и нещо друго - трябват ти сериозни източници за тази информация. Не всеки изпълнител има собствен уеб сайт, а дори и да има, не всеки обявява такава информация. За пример - Светльо and the Legends. Супер известна група - няма информация на сайта на Светльо за концерти. Друг пример, от категорията на тези, които ти си дал за пример. Сашо Роман - той дори няма сайт.

Това какво означава? Ще трябва да обхождаш не само фейсбук страници и сайтове (ако изпълнителите изобщо имат такива), но и сайтове на клубове и заведения, съответно да гледаш техните програми и оттам също да добавяш.

Иначе подкрепям идеята. Започни отнякъде и виж накъде ще потръгнат нещата, защото проектът звучи с големи мащаби. Може за начало да се фокусираш само в едно нещо. Например, концерти само от един стил, или концерти само на един изпълнител по градове... съвсем грубо казано за идеи. Успех и пиши в темата как се развиват нещата.
 
Моите 5 стотинки.

Първо, никога не пиши пост или емайл по такъв начин. Ако може да структурираш малко текста. Изключително труден е за четене така и повечето хора ще подминат поста.

Сложи си някакъв лимит на брой думи. Аз обикновено гледам да са около 500. Ако не можеш да изкажеш важните неща в 500 думи, няма да успееш и с повече.

Както се казва в поста над моя, не си губи времето с ръчна работа. Бързо ще клекнеш. А и процеса няма никакво скалиране. Какво ще стане, ако потръгне и трябва да обикаляш хиляди сайтове? Ще наемеш 10 циганина на минимална заплата? :) Търси начин да се автоматизира.

1. Най-важното, планирай хубаво идеята, включително напиши бизнес план. Няма нужда да е по учебник, просто подреди мислите си в един документ кое как виждаш да стане.
2. Планирай как ще работи платформата ти.
3. Създай демо на платформата си. Proof of concept. Съвсем основни неща, без да е красиво. Ако ще с фейк данни да е.
4. Свържи се с хората (лично), мениджърите на изпълнителите, авторите на страниците и т.н. Покажи им демото и попитай дали са съгласни на нещо такова и дали няма начин да публикуват данните си към теб, когато събитието се появи при тях. Знае ли човек, може да имат АПИ...
5. След като почукаш на 50-100 врати (не се отказвай ако те посрещат с "Не ме интересува!"), прецени дали си струва и какви ще са ти следващите стъпки. Ако пък вярваш в идеята, върни се на чертожната дъска.

За монетизация според мен комисионни и реклами.
 
Чалгата я отпиши, те не правят концерти а се дерат по хоремаците.
А, то не остана нищо...
Язък за идеята.
 
Мислих си точно за такова нещо преди 2-3 месеца. Най-близкото до което се сещам е resident adviser - имат страхотно приложение.

Не пишеш колко опит имаш в предприемачеството, за това ще сметна че нямаш такъв.

Бих те посъветвал да прочетеш първо Nail it then Scale it или Lean Startup. Тези книги ще ти дадат знанията как да започнеш и да провериш дали има хляб в идеята ти, още преди да си написал няколко хиляди реда код.

След това може да се присъединиш към тези 2 общности в reddit - /r/startups & /r/entrepreneur. Тук ще разбереш какво ти е нужно да научиш, ще се запознаеш и с други предприемачи.

Имай на предвид, че тази индустрия е изключително доходоносна. Само за миналата година се родиха няколко старт ъпа в подобна насока, като най-големият е Evedo, има и още 2-3 в същата сфера като тях. Отделно се родиха и куп нови сайтове за продажба на билети, включително и ePay, които откриха тяхна такава услуга.
Голяма индустрия означава и големи конкуренти, за това понякога е по-добре да имаш нишов продукт.

Но наистина помисли за автоматизация. Предполагам FB ще те отреже в един момент, така че потърси за други начини да събираш събитията.
 
Здравейте и благодаря за мненията. Все още нищо по-сериозно не съм предприел. Засега само обмислям идеята и събирам информация. Като за начало си мислех да кача някакъв CMS на собствен сървър (например xampp) и да тествам нещата ОФЛАЙН 2-3 седмици. М. Иванов и Svetliooo, благодаря ви много за насоките, дадохте ми наистина добри идеи.
 
nutNEYdэ

Всъщност намирането на участията на изпълнители няма да е чак толкова голям проблем. Мисля че ако се отделят по няколко часа на ден, може да се обновява информацията. Българските изпълнители не са много, а повечето им участия са отбелязани в съответните сайтове. Аз просто искам да обединя информацията от тези сайтове. Отначало ще се започне с по-известните и постепенно ще се разширява кръга. Порисувах си 5 минути на пейнта :D, за да ви покажа какво имам предвид:
https://imgur.com/nutNEYd
 
Аз затова попитах, дали ще може да се монетизира по някакъв начин след време, ако сайта прави добър трафик?
 
Печалбата може да идва от самите артисти/събития , който ще си качват предстоящите участия в платформата.
 
Да но аз трябва да популялизирам сайта, чрез качването на предстоящи събития. И какво? ако потръгнат нещата в един момент им казвам - вече трябва да си плащате за да ви рекламирам или пък ще трябва да ми давате някакъв процент. Аз не виждам как ще стане това, освен ако не обърна внимание на идеята на М. Иванов.
 
4. Свържи се с хората (лично), мениджърите на изпълнителите, авторите на страниците и т.н. Покажи им демото и попитай дали са съгласни на нещо такова и дали няма начин да публикуват данните си към теб, когато събитието се появи при тях. Знае ли човек, може да имат АПИ...
Ако се поставиш на мястото на даден артист, то ще разбереш неговата естествена логика. Те си създават фенове, които трябва да им ходят редовно на концертите. Един сайт в който всички са представени е по-скоро загуба на най-големите, защото хората няма да ходят само при тях!!!
Затова насочи се предимно към начинаещи достатъчно звезди, като им предлагаш не само обяви за датите на концертите им, но и сайт в който те ще могат колкото се може по-добре да се представят. Включително с видеоклипове на техни изпълнения, които да са свободно достъпни.

Монетизация не търси от страна на артистите, а по-скоро се насочи към продажбата на билети точно за тях. Те ще са дори навити да им станеш ексклузивен онлайн продавач на билетите, защото ти ще ги и популяризираш на практика. Може всъщност да въведеш VIP акаунти, които да са платени и да имат някакви специални екстри, но това ще е по-нататък като сайтът ти евентуално много добре се развие.
 
това не го ли предлага програмта (май така се казваше, издавах и брошури за по-големите градове) от много години ?
 
https://www.facebook.com/events/
Вече всичко е там. Ако не самите изпълнители, то заведенията, в които ще се провеждат събитията, ги промотират чрез фб страниците си. Давай следващата идея.
+ www.JustBook.BG, което освен посочената от теб информативна страна за събитията, предлага и правене на резервация.
 
Имах идея за друг мащабен проект, но след като разучих нещата се оказа, че ще имам проблем с авторските права. Други идеи за сега нямам. Обичам автомобилите, работил съм механик в сервиз 2 години, но не знам как да го съчетая с интернет. Вече всеки трети има онлайн магазин за авточасти и масла.
 

Горе