Как да автоматизирам новинарски сайт

infoblok

Member
Здравейте! Честита Нова Година!

Моля да ме извините, ако съм объркал мястото на темата!
Вчера си направих сайт, бая мъки бяха :D начинаещ съм си, какво да правя :D .
Та, по същество - ползвам wordpress, сайта стана доста добър, спрямо уменията и очакванията ми. Реално много искам да продължа да го работя, ама днес написах една статия и ми отне повече от 30 минути. Надценил съм се сериозно.
Има ли начин да го автоматизирам, само да си издърпва статии от определени от мен сайтове, в определени от мен категории, пък аз после да ги преглеждам, редактирам и поствам?
Ако да, възможно ли е да го направя без никакви познания по програмни езици. Тоест, плъг-инче има ли ?

Благодаря много!
 

KISS

Active Member
Еее ти ме уби. Не мога да правя сайтове и не ми се пишат новини, ама направих новинарски сайт :D
Намерил ли си сайтове, които ти дават право да им крадеш статиите или просто ей така?
 

karlson

Active Member
30 минути не е много време да напишеш една статия. Ако можеш да ги пишеш така, пиши си ги по-добре. От чужди статии няма полза. За автоматизации има RSS и може би нещо друго
 

RealMoney

Well-Known Member
2 потенциални проблема:
- проблем с дублирано съдържание (Гугъл не обича такива)
- проблем с кражбата на съдържание (собствениците на сайтове не обичат такива :D)
 

infoblok

Member
Аз май не се изказах много разбираемо. Не искам да ги крада директно. А само да ми ги складира в бекенда, така че да ги редактирам там. То върху новините авторски права няма, така че просто ще ги префасонирам. Един вид ще ги преразкажа. Информацията така и така би следвало да е една и съща, а не да си я измислям. Та има ли начин ?
 

Странникът

Well-Known Member
Както и KISS каза... твоята работа: Видяла жабата, че подковават коня, и тя се наредила. Рядко бях виждал толкова тъпо изпълнение. Въобще - в дълбока грешка си. Откажи се докато е време.
 

KISS

Active Member
Няма авторски права върху фактите. Върху начина, по който са написани, има. Трябва да пренапишеш цялата новина с твои думи.
Има плъгини, които вземат чрез RSS (синдикират, rss syndication) и създават публикации. Ще ти е нужен RSS адрес на сайт, който публикува целите си новини там, а не само кратка версия.
Но общо взето няма да ти спести много време, защото ще ти спести само копи пейста, а не пренаписването.
 
Последно редактирано:

infoblok

Member
Аз пък най-обичам някакви незнайни войни да ми слагат етикети. Много знаеш ти кое е тъпо и кое не е. За протокола видял съм ИМЕННО В ТОЗИ ФОРУМ, че е възможно да се дърпат новини от другаде. Запознат съм с тази част на авторското право, о ЧУДО! проверил съм. И така, за твоя информация - новините НЕ подлежат на авторско право, а само и единствено тяхната форма и интрепретация.
Не разбрах само, как точно прецени, че е тъпо нещо. Като нито човека, който го е направил познаваш, нито самия "продукт" си видял. Само да даваш мнение - безполезно и негативно - някак си не е нужно. Поне да се беше аргументирал нещо : )
 

Странникът

Well-Known Member
infoblok - виж мнението преди твоето, на KISS, в него той много добре ти обяснява за авторското право на новините:

Няма авторски права върху фактите. Върху начина, по който са написани, има. Трябва да пренапишеш цялата новина с твои думи.
А иначе infoblok в първото си мнение казваш, че нищо не разбираш, начинаещ си, но тръгнал да си прави такова сложно нещо, като новинарски сайт и искаш да крадеш новините. Май самият ти не знаеш какво пишеш, че другите ти виновни.

А това, че в този форум си видял, че може да се дърпат новини, не означава, че това е правилно, напротив - това е едно от най-грешните неща, които може да провали сайта. Но това вече ти го казаха в по-предно мнение.
 

infoblok

Member
Можело и с друг тон да се говори значи. Явно не си прочел какво съм написал, обаче, тъй като в нито един момент не използвам думата "крада". Написал съм '' само да си издърпва статии от определени от мен сайтове, в определени от мен категории, пък аз после да ги преглеждам, редактирам и поствам''. В нито един момент не съм помислял дори да ги крада. Все тая, разбрах, че не е толкова просто, колкото го мислех.

Благодаря, Kiss : ))
 

Странникът

Well-Known Member
Все тая, разбрах, че не е толкова просто, колкото го мислех.
Не е толкова просто, грешката ти е, че започна да се учиш от едно от най-сложните неща. Не се отказвай и продължавай и все някога ще успееш. И ако ти е първия сайт - бъди готов да не се получи нищо, ще ти служи като "опитно поле". И недей приема всякаква критика за нещо лошо. Хората които не мислят като теб не означава, че са против теб.
 

Беджев Стил

Well-Known Member
Полза от крадене на новини няма. Трябва сайта ти са има собствен облик и собствено отношение към новините. А това става с много повече от 30 минути работа :)
Успех !
Хората не искат да знаят колко убити има в дискотеката в Истанбул а искат да знаят как това ще промени живота им, как тях лично ще ги засегне това. Затова се пишат анализи на новините. Затова и големите като ББС са големи , а малките като БТВ повтарят като папагали едно и също. За платените медии на мурзилките няма да коментирам :) (но най лесно може да изкараш пари като станеш мурзилка :) )
 

KISS

Active Member
Не е толкова просто, грешката ти е, че започна да се учиш от едно от най-сложните неща. Не се отказвай и продължавай и все някога ще успееш. И ако ти е първия сайт - бъди готов да не се получи нищо, ще ти служи като "опитно поле". И недей приема всякаква критика за нещо лошо. Хората които не мислят като теб не означава, че са против теб.
Аха и аз едно време направих един сайт, в който имаше и новини по определена тема. То беше един от първите ми сайтове. Но бях много зарибен да пиша новини и ги превеждах от английски. След време ужасно ми писна да ги пиша, но пък една част от сайта видях че много се търси и така случайно открих тема за следващия ми сайт. От който пък изкарах пари и научих още неща. И така нататък. Важното е да правиш нещо и да научаваш нови неща. Вече планирам много по-добре точно кой какво ще прави в сайта, колко време ще отнема и гледам много по-реалистично на нещата от преди.
 

infoblok

Member
А като сме на темата, така или иначе ( :D ) , може ли някой да пусне някакви идеи за маркетиране и намиране на читатели ?

Също - как да добавя "social" бутони, не за шерване, а водещи към профилите ми в различните мрежи на различно от мястото за widget-и? На всяка тема ли е възможно ?
 

TheCrazyBastard

Well-Known Member
Явно вече са ти налице социалните профили и можеш да ги линкнеш. Да, може в джаджа в страничната лента. Плесва се текстова джаджа и се извиква снимка с линк с определени размери и подравняване. Преди всичко си харесваш няколко сходни на вид икони за различните социални профили и си ги ъплоудваш. След това извикваш снимката като кликаема в джаджата. Може да видиш точно как се извиква да речем логото на сайта ти в header-a.
 

sedo

Active Member
На ръка да ги редактираш пак ще ти отива много време, въпреки, че ти ги складира, както го искаш.
Според мен новинарски сайт или трябва да сте повече хора и да пренаписвате много статии или да се крадат 1:1 от което няма много полза.

Аз експериментално бях направил такъв сайт, дърпа част от новината и за да прочетеше останалото си те препращам към първоизточника. От което мисля, че трябва да са били доволни хората, че им пращам потребители.
Но повече от 100 посещения на ден не направи и директно го закрих.

А с твоите познания и с безплатен плъгин трудно ще стане. Нещо платено, ако намериш може и да има такова.
 

Горе