Как да започна да работя за себе си

solstice

New Member
Здравейте :) Чета ви от известно време и намирам много полезна информация, която ме надъха и аз да почна да изкарвам пари в интернет.
Въпроса е следния, че в момента нямам рабта, разглеждах по джобса какво се предлага, но положението ми се струва отчайващо от към заплащане. Друг е проблема, че и аз май не знам към какво да се насоча като работа.
Уменията ми са html, css с bootstrap и less(но нямам много практически опит с less-a)и малко javascript. От CMS- ите работя с Wordpress и Opencart, като имам предвид че съм правил сайтове и съответно подържал магазини на тях. Като код също ги познавам мого добре. Пописвам и PHP, най-вече да правя корекции, а не да пиша цели модули например, въпреки, че и това съм се пробвал. И на Photoshop работя, но нямам представа какво ми се води нивото там.
Мисля, че е добре тези умения да си ги вкарам в употреба и откакто чета тук, реших, че няма какво да ходя да работя за някого за 500лв. , а имам желание за себе си да работя. Както казах ми е каша в главата и не знам какво точно да захвана, някак нямам и самочувствие. Споменал съм тук там на познати, че правя сайтове, но толкова. Не знам и каква да ми е първата стъпка и как да си развия собствен бизнес за себе си.
Много ще съм ви благодарен за съвети от къде да започна и как да си подредя нещата (а, да добавя само, че директната работата с мрънкащи клиенти не ми е много на сърце :)
 
От: Как да започна да работя за себе си

Преходът от "работя за някой" до "работя за себе си" е хубаво да се случва когато имаш $ буфер. Ако го нямаш, ще е трудно.

Иначе, имаш достатъчно умения, за да почнеш. Виж какво предлагат хората тук, как оформят нещата, направи си собствен сайт представящ уменията ти. Щом си правил магазини, предлагай това. В началото поработи предимно за слава, пускай промоции за членовете тук, за да ти оставят отзиви и да ти вдигнат самочувствието. Хем и да понатрупаш портфолио :)

Както написах, хубаво е това начало да го започнеш докато имаш работа, за да можеш да го развиваш без да се притесняваш за това какво ще ядеш. Успех.
 
Здравей и добре дошъл при нас. Да, работите, които се предлагат по тия сайтове е абсурдна и отделно идиотска. Пълна загуба на време е да се кисне в тях. Моя съвет е трупайте знания, сертификати, опит и си гледайте Linkedin, другите сайтове са пълна олигофрения, поне според мен. Един човек, който има интерес към теб не те оставя да си кажеш цената, а те преслушва и ти пуска оферта. Всичко друго е побългарено и объркано. Поне мисля, че в IT сектора трябва да са идея по иновативни от консултант-продавач, разбирай някой кибичи и продава некви реплики на 10 квадрата. :)

Супер умения имаш и това определено ще ти е в голям плюс. ;) Не знам кой кретен ще предложи на някой заплата от 500 лева за човек с тези умения, но явно ги има всякакви. ;) Моят съвет е да видиш какво се предлага тук като работа и да поемеш някаква, ако смяташ, че е в твоята компетенция. Няма нищо по-хубаво от това пък след време да си имаш нещо твое, което да ти прави пари, с по-малко усилия. И гледай да продаваш услугите си добре, защото имаше едни оферти тук, които на човека щеше да му е по-изгодно да пасе крави от това да се занимава с клиенти. :)
 
От: Как да започна да работя за себе си

Много благодаря за мненията, много ми помагат да си избистря нещата. Струва ми се, че работа с клиенти няма много да ми се отдава и ми е някак досадно. Сигурно звуча малко пренебрежително към клиентите, но опита ми с тях не е много положителен :) Парите не са ми проблем в следващите няколко месеца, така че не ми трябва работа от типа "ден да мине, друг да дойде". А ми се иска нещо по-мащабно да направя от това да пляскам сайтове на кило за по 1000лв. Нещо, което да се развива и да има повече смисъл.

Дали да не се насоча към темплейтите в тиймфорест или да си няправя мой сайт с темплейти, т.е. да предоставят краен готов продукт. Някой ако има опит с това ще се радвам да чуя.
Отново, голямо благодаря на всички, които отделят времето си да помагат със съвети.
 
От: Как да започна да работя за себе си

Дай да видим нещо, което си правил и ще ти кажем дали ставаш или не.
От уебдизайн може да изкараш доста пари, аз след като зарязах работата във фантастико за 500 лв. още първия месец след това изкарах към десет бона ;) Ама не знаех грам нищо, но се научих май.
Иначе ти пожелавам успех
 
От: Как да започна да работя за себе си

Действай, българите имаме потенциал. Просто решаваш какво искаш да направиш и го почваш. Не ти и трябва да работиш като фрийлансър щом не те кефи, което значи че ще трябва да направиш нещо собствено - сайт, приложение, курсове... каквото те кефи, има варианти. Разходите са минимални, търсене има, всичко което ти трябва е време и мозък :)
 
От: Как да започна да работя за себе си

Здрасти :)

Първата стъпка е да си намериш работа - вярвай ми..после може да си работиш върху бизнеса/собствената ти кариера спокоен че имаш някакъв доход и пари за сметки. Иска се и инвестиция, само за добър хостинг и домейн ти трябва да вкараш 200 лева.

Ако си под 25, на твое място аз бих се хванал като сервитьор/барман/друга неквалифицирана работа (е барман си е квалифицирана да, зависи къде), ще ти е социално и забавно на работа, ще си на смени 2/2 и ще си имаш време за работа върху себе си/бизнеса. Като напълно начинаещ бизнесмен, който още не знае с какво конкретно му се занимава няма да правиш повече пари от бизнеса ти откоклото ще правиш на работа, факт - поне няколко месеца/първата година.

На програмистка работа/друга подобна в ИТ сферата като начинаещ('малко' джаваскрипт и 'понаписвам' PHP не е достатъчно за друго) ще взимаш същите пари (ако не и по-малко), няма да имаш социални контакти, и след 8 часа киснене пред монитора няма да ти се изкарват още 6 вкъщи докато си правиш сайта и само ще си стресиран и депресиран.

Може фрииленс да пробваш, пусни обява по фрииленс сайтовете..като цяло конкуренцията е голяма де, има страшно талантливи програмисти/дизайнери от държави дори по-бедни от нашата, готови да работят за малко пари.

В началото винаги е 'каша в главата', след няколко седмици четене ще ти се избистрят нещата и ще откриеш нещо с което ти се занимава. Почети в blackhatworld малко, предполагам че английския ти е добър. Разни мотивиращи селф-хелп книги също е добре да се четат за мотивация/идей/да си в правилния майндсет.

Аз лично като си работих върху дохода от интернет маркетинг работих на морето лятото (и това ти е вариянт впредвид тайминга) и на края имах доста спестени пари за останалото време. Преди това съм бил и на ИТ работа, доста зле беше, бях най-нискоквалифицирания и всички ме командваха...и взимах нещо от сорта на 200 лева, 2007ма беше де. И за да ми се срине съвсем самочувствието бях се 'уредил' на тази работа със семейни връзки :)
 
Последно редактирано:
От: Как да започна да работя за себе си

Благодаря за полезните съвети на всички. Може да потърся работа на половин работен ден, но ми харесва да правя сайтове или нещо в тази сфера и искам по цял ден да съм ангажиран с това. Сега обикалям темите тук и май ще се насоча към афилиейт или дропшипинг. Трябва по-бързо да се ориентирам, че да не ми изчезне ентусиазнма и мотивацията :) А testkiwi ако споделиш как се изкарват десет бона от фрийленс за месец, ще те черпя бира
 
От: Как да започна да работя за себе си

Моят съвет към теб и да бъдеш много организиран и да внимаваш за сроковете. Всичко което правиш трябва да е перфектно изпипано.
 
Re: От: Как да започна да работя за себе си

Моят съвет към теб и да бъдеш много организиран и да внимаваш за сроковете. Всичко което правиш трябва да е перфектно изпипано.

Това е така, за да може да имаш работа и след това. Ако трябва да съм честен, следвайте този принцип - взимайте повечеко, но да стане като хората. Иначе става тъпо като вземете малко пари и човека остане разочарован, а след това и да му обяснявате "толкова за тези пари". По-добре не го взимайте, защото все пак градите име на професионалист, нали? В началото оже да взимате проекти за тънки пари, за да изградите портфолио и опит, но не го правете вече като ги имате въпросните, не се получава добре. Казвам го от опит и най-вече от грешките на другите, които са около мен. Това трябва да е като закон. Сайт за 100 лева и ей такива, дори при изговарянето от устата на клиента, трябва на него да му светне какво ще се бръкне от това. На вас пък, че това не вашия човек. ;)
 

Горе