Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайтове?

venci

Active Member
Според мен ще е хубаво администраторите на сайта да направят тази тема Важна!!!

Научете как да се защитите от крадене / копиране на авторско съдържание от вашите сайтове!

В 21 век все по често се погазват правата на обикновените хора, който с труд се опитват да постигнат нещо в този живот! Тук стъпка по стъпка може да научите как да предпазите авторските права на вашите дигитални произведения в интернет пространството.


ВАЖНО! Преди да предявявате каквито и да било Авторски Права, то:
– задължително трябва да сте сигурни, че този продукт, текст, снимка и т.н са 100% ваши.
– задължително трябва да сте написали в "Условия на ползване", под какви условия се ползва вашия авторски материал. Може да използвате – Лиценз на съдържанието от http://creativecommons.org/licenses/ , има различни готови варианти.


В България има изготвен и написан закон за авторското право и сродните му права
Самият закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) споделя законодателното виждане, че едно авторско произведение възниква от момента на създаването му (чл.2 от ЗАПСП) , но съдебната практика ясно споделя становището, че този момент следва да бъде индивидуализиран чрез съответните писмени доказателства.
Цитат от Закон за авторското право и сродните му права:
„Възникване на авторското право
Чл. 2. Авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението.“


Какво е „Защитени Авторски Права“
– Най–общо казано, всяко оригинално творчество, което се появява онлайн е защитено от закона за авторското право.


Имат ли други хора правото да използват ваши материали?
– В повечето случай без разрешение нямат право да ги използват. Ако сте създали съдържанието изцяло от нулата, шансовете са вие да държите авторските права.


Мога ли да сложа реклами от Google Adsence на сайт с незаконно (копирано) съдържание
– Реклами на Google не могат да бъдат пускани на сайт, който съдържа съдържание, което е незаконно, популяризира незаконна дейност или нарушава законовите права на другите.


Ако сложат линк към сайта Ви, това дали е достатъчно и законосъобразно?
– Не, не е!!! Трябва да има писмено разрешение за копиране на авторско съдържание т.е от първоизточника в интренет.


Стъпка по стъпка която може да предприемете срещу сайта!!!!

  1. Свързвате се със собственика на сайта и в учтива форма му обяснявате коя част от неговия сайт е ваше авторско право и е копирана незаконно. Ако не бъде премахнато копираното съдържание в рамките на 1 седмица преминете към стъпка 2.
  2. Свързвате се със Хост компанията на която е качен сайта и обяснявате кой сайт които се хоства при тях е ваше авторско право. Ако не бъде премахнато копираното съдържание преминете към стъпка 3.
  3. Задължително подаване на сигнал за предполагаемо нарушение на авторски права: Търсене в мрежата (обикновено в рамките на 10 дни, копираното съдържание е премахнато от търсачката на Google). След като сте направили стъпка 3 задължително трябва да направите стъпка 4, защото дори и сайта да не излиза при търсене в Google, то собственика ще получава приходи от копираното съдържание, чрез популяризирането му в други онлайн канали за трафик (Facebook, Twitter, Google +, You Tube и т.н) https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?rd=1
  4. Подаване на сигнал за нарушение на Програмната Политика на Google Adsence (Няма право да се показват реклами на материали с авторски права (за справка най–горе в поста – Какво е „Защитени Авторски Права“)). https://support.google.com/adsense/troubleshooter/1190500?hl=bg#ts=1190502,1190520,1190534 или директно чрез следващия линк https://support.google.com/adsense/contact/violation_report , като при попълването трябва да отбележите „This site is distributing someone else's copyrighted material, possibly without permission.“ Стъпка 4 е важна, защото има сайтове които копират от 10 други сайта и печелят на гърба на хората. Затова ако всеки сайт подаде такъв сигнал, то да се надяваме, че на лошия сайт които копира Google ще му премахне Adsence и няма да печели поне по тази линия. Ако и това не помогне преминете към стъпка 5.
  5. Ако имате събрана информация срещу извършителя може да заведете дело срещу него. Ако стъпки 1, 2, 3, 4 и 5 не проработят преминете към последна стъпка 6.
  6. Ако вече сте изчерпали вашите варианти, то остава да намерите как се казва собственика на сайта, да намерите неговия телефон, да намерите къде живее и да го изчакате пред адреса му и да го почерпите с една студена вода (все пак няма само вие да сте пили една студена вода от вашия труд). Не го препоръчвам (все пак този човек не заслужава да го черпят), но всеки си преценява дали да почерпи друг човек било то с вода, боза или с чист въздух на Витоша (да не се бърка с витошка, става въпрос за разходка на планината Витоша).


Други методи за защита на авторското право от копиране на други сайтове (не толкова успешни както горните, но не трябва да се пренебрегват).
CopyPoison.com – При копиране на съдържание заменя повечето букви на думата със символи от други азбуки. Резултатът е визуално същия текст, но е нечетим за търсачките. (опасността от правенето на пари на ваш гръб остава)
– Tynt – http://www.tynt.com/product_copypaste – При копиране на съдържание от сайта ви и директното поставяне в друг сайт (Copy & Paste) Добавя Page URL към вашия сайт, но както казахме по горе това не го прави законово копиране на съдържанието.
– Javascript забраняващ копирането на съдържание http://lmgtfy.com/?q=javascript+don't+allow+copy+paste – тук остава възможността да се прочете кода на сайта през браузера от всеки потребител и отново да бъде откраднат
Copyscape.com – лесно може да следите къде е копирано вашето съдържание страница по страница
– Лиценз на съдържанието http://creativecommons.org/licenses/ – използвайте и сложете лиценз който ясно да показва че вашето съдържание е споделено под определени лицензи

Линкове към използваните източници
– Правила на програмата AdSense – https://support.google.com/adsense/answer/48182
– Нарушаване на авторски права – https://support.google.com/adsense/answer/9892
– Policy Tips: Avoiding Copyright Infringement – http://adsense.blogspot.bg/2012/08/policy–tips–avoiding–copyright.html
– Политика за съдържание –> Забранено съдържание – https://support.google.com/adsense/answer/1348688
- Премахване на съдържание от Google - https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905
– Подаване на сигнал за предполагаемо нарушение на авторски права – https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?rd=1
– Подаване на сигнал за нарушение на програмната политика на Google Adsence – https://support.google.com/adsense/contact/violation_report
– Авторско право върху сайт от адвокат Атанас Костов – http://www.iusauthor.com/publikacii/99–avtorsko–pravo–sait.html
– Защита на авторско съдържание от кражба – http://www.toshkov.com/authorship-markup/
– Закон за авторското право и сродните му права – http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

© Венцислав -> Venci


Успех с борбата за справедливост!
 
Последно редактирано:
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Знаеш ли колко сайта в момента са те гепили. Не.

Знаеш ли колко време губиш да следиш и репортващ крадци. Не.

Заеби.
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Може би не си прочел цялата статия, а бързаш да отговаряш!

Знаеш ли колко сайта в момента са те гепили. Не.

– Copyscape.com – лесно може да следите къде е копирано вашето съдържание страница по страница

Знаеш ли колко време губиш да следиш и репортващ крадци. Не.

- да губи се време, защото трябва да опишеш всеки един случей (url адрес)



Ама по добре ли е да те копират и да печелят на твой гръб?!

П.С
аз лично съм репортвал доста и не ми дреме за времето, това е като да ти бръкнат в джоба, да ти извадят 100 лв, да виждаш как ги харчат после и да не направиш нищо!
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Какво печелят ;) ако първоизточника е добре сео оптимизиран кво му дреме. Остава си на 1 во място.

Крадците губят.

Ще ми вземат 5-10% от трафика и аз трябва да плащам на кучета вълкодави да репортват.

За преводи без разрешение дори няма преследване.

За Читанката няма наказание ти тема правиш.

Никой никой не съди 24 часа ти меткат 100 лв ако са гепили снимката ти и я ползват. А ти си ги хванал от 1 000 гепени.

Странни проблеми имате и даже казваш тяхна стойност ;)
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Темата е полезна, но според мен не трябва чак толкова да се дразним за това, че някои копира статиите ни, все пак не е като да са ни откраднали труд за нобелова награда. Повечето статии/описания и т.н са пренаписани от някъде и качеството им е на доста мизерно ниво. Мисля, че ако човек насочи силите си в нещо по-полезно ще спечели повече от колкото да търси отмъщение и разплата за дреболии.. но това си е мое мнение :)
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Какво печелят ;) ако първоизточника е добре сео оптимизиран кво му дреме. Остава си на 1 во място.
Крадците губят.
Ще ми вземат 5-10% от трафика и аз трябва да плащам на кучета вълкодави да репортват.

Пак ти казвам, че не си прочел поста ;)
ето ти отговора
След като сте направили стъпка 3 задължително трябва да направите стъпка 4, защото дори и сайта да не излиза при търсене в Google, то собственика ще получава приходи от копираното съдържание, чрез популяризирането му в други онлайн канали за трафик (Facebook, Twitter, Google +, You Tube и т.н)

т.е дори и да е добре оптимизиран първоизточника, то той ще продължи да губи индиректно, като друг споделя чуждия труд в (Facebook, Twitter, Google +, You Tube и т.н) и печели отново.

_______

Темата е полезна, но според мен не трябва чак толкова да се дразним за това, че някои копира статиите ни, все пак не е като да са ни откраднали труд за нобелова награда. Повечето статии/описания и т.н са пренаписани от някъде и качеството им е на доста мизерно ниво. Мисля, че ако човек насочи силите си в нещо по-полезно ще спечели повече от колкото да търси отмъщение и разплата за дреболии.. но това си е мое мнение

Първо не става въпрос за отмъщение, именно затова съм написал, че първата стъпка е да се свържем със собственика на сайта, втората с хостинг компанията и чак тогава идва ред на докладването. Тук не става въпрос за пренаписаните глупави новини (бсп, дпс, герп какво са направили), а за хора които наистина създават съдържание било то: собствени стихове, стихотворения, поеми и т.н, собствени цитати, собствени рецепти стъпка по стъпка със снимки, съвети от личния живот и т.н

Всеки сам за себе си да прецени дали трябва да се занимава с докладване и т. н моето мнение е, че трябва! В противен случай няма да се оправи БГ Интернет пространството.
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Освен ако не копират всичко 1:1 редовно не виждам смисъл да си губиш времето.
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Какво ооп, не колко ЛВ ми е интересно ще спечели крадеца в социалките ;) където и да е.

Аз до сега не съм видял сериозен сайт с крадено съдържание на 100%.

Не визирам сайтове от ниво хит. Бг

Кой репортва сайтовете на децата.

Виж системно гепваме съм виждал навсякъде.

Но в БГ НЕТА пари ако печелят от споделяне на краденото. Бах чудо ще е. И как точно ще стане.

Интересен парадокс вече е авт, право у ФЕЙСО. Там вече има акаунти, които ми дигат гири защо споделям на моя акаунт без да съм ги питал божееееерр същото го виждам като хейт ако пък споделя на ФБ страница, от нашите ;)

Но ако крадец прави пари искам да знам как.

Крадът само трафик.
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

zoomaniak - не си прав, не е точно така, както казваш. Авторското съдържание трябва да се защити, независимо било то със съд или сопа. Интересно ми стана - ти защо така защитаваш крадците на авторско съдържание - да не би ти самия да крадеш по такъв начин?
 
От: От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други с

аз лично съм репортвал доста и не ми дреме за времето, това е като да ти бръкнат в джоба, да ти извадят 100 лв, да виждаш как ги харчат после и да не направиш нищо!

А резултати имали, за тях нищо не казваш ?
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Странникът ;) никой не защитавам. Просто технически пояснявам, че да се всява паника без сериозна причина е кофти.

Иначе са ми се обаждали да си търсят правата за снимка и казах, че я махам ;) те казаха, че не им е проблем да ми я продадът. Питах ги за цената им и учудено ги изпратих да видят цените в сток сайтовете за 800 пиксела.

Мария, която ми е модератор и преводач от руски в началото орева небето, че и копирали 10-30 превода на фона на над 3 000 +. И я успокоих.

Делата за авторски права са под 1%

Непатентовани авторски права върху марка - логота и т н при дело в съда ищеца губи.

BTV ме е репортвала десетина пъти на Тубата. Почти изчистих - изтрих всичко от акаунта си. Лошо няма.

И един техен клип махнах от статия - помолиха ме и ме попитаха как така съм го вградил без ембед кода им. Шматки ;)

От БТА ме помолиха да спра да ползвам техни снимки и то те бяха с логото им. Ок спрях.

Кой се е свързал с мен съм го уважил.
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Не може да не се ползват и чужди материали, но си има граници и трябва да се уважава авторството. Абсолютно нищо няма да загубим ако споменем автора на даден текст или снимка.
 
От: От: От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в дру

А резултати имали, за тях нищо не казваш ?

т.е какви резултати искаш

сайтовете ми вървят успешно и само нагоре :)
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Не може да не се ползват и чужди материали, но си има граници и трябва да се уважава авторството. Абсолютно нищо няма да загубим ако споменем автора на даден текст или снимка.

Много правилно!

Не желая тази тема да я разбирате, че не трябва да се копира творчеството на други хора (защото всяко хубаво нещо трябва да види свят и да го видят повече хора), въпросът е че не трябва да става комерсиално.

Аз лично имам откраднати / копирани статии в различни сайтове (не съм ги и пипнал), но сайта е с добра цел и в помощ на хората и то напълно безвъзмездно т.е няма реклами на него и това не ми противоречи на правилата публикувани в моя сайт, а именно

Няма право да се разпространява / копира /цитира текст от този сайт за комерсиални цели! (под комерсиални цели се има в предвид, че ще се печели пари от тези текстове)
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

т.е какви резултати искаш

сайтовете ми вървят успешно и само нагоре :)

че, те твоите могат да се движат нагоре по ред други причини, питам за отсрещната страна или те продължават да си копират а ти да репортваш ?
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

че, те твоите могат да се движат нагоре по ред други причини, питам за отсрещната страна или те продължават да си копират а ти да репортваш ?

не знаех в коя посока да ти отговоря ;) .... ами в повечето случай се разбираме с няколко емайла и слагат линк към моите сайтове или махат статията, ако не стане така ги репортвам, мислиш ли че след 10 - 15 репорта за един и същи сайт гугъл ще го толерира от към трафик и хубави и доходни реклами със сигурност това е сигнал за гугъл че сайта е с ниско качество.
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

Браво, нека да има още такива случаи... .
 
От: Как да защитя Авторското си право и Съдържание на сайта от Копиране в други сайто

За повече от половин година, някои дали се възползва от стъпките които съм описал за борба с копираното съдържание в интеренет?!
 

Горе