Как да клонирам хард диска с операционната система?

veni8

Active Member
Системният ми хард диск нещо взе да прави номера и реших да сложа нов.

С какво да копирам стария диск върху новия, за да не се налага да преинсталирам операционнaта система?

Видях, че има доста програми, но ако някой е ползвал такава програма, може ли да сподели впечатления.
 
Чрез EaseUS Partition Master Professional (у безплатната я няма функцията) преди 2г. и нещо мигрирах C:\ от стария към новия, новозакупено SSD. Мина без проблеми, всичко запазено.

Използва се „Migrate OS to SSD/HDD“ функцията от менюто. Ръководства: 1 | 2 | 3.

Работи, доволен. Впечатления: идеални, работи си всичко нормално и до днес, след някое време мога пак да мигрирам, от SSD OS to new SSD, използвайки нея.

„Ама на мен ми трябва от HDD OS към HDD пак?“ – да, ест., също.
 
В секция Features описание. Единия софтуер е специализиран за Partitions и операции по тях, втория е специализиран за Backups всякакви. Което не пречи и в 2-та софтура (на една и съща компания, под различни цени) да има дублиращи се функции/опции (Clone Hard Drive – Disk/Partition clone, migrate to SSD/HDD или System Transfer).
 
Ти сериозно ли му предлагаш да палти $59.95 за нещо което се прави с dd под линукс от live cd.
OP, потърси clоne hdd to ssd dd или migrate hdd to ssd dd

Клонирането не се препоръчва за хора съвсем без опит с каквато и да е програма. Пък с дд още по-внимателно трябва, но 100% работи,
 
За плащания не съм писал, преценява си дали си струва да плати за софтуер, дали да ползва free/trial такъв (ако работи и има такава опция, и да не е орязан) или да си направи ръчен backup с прехвърлени всички важни неща от C:\ и да пъха USB Flash-ката на новата OS с пълен format + new OS. Обичайно около 10-12 мин. време, зависи от бързината на USB Flash-ката. И впоследствие занимаване 1-3 дни да качули останалия софтуер и наглася. Тя. Втория си е по-безобиден вариант (и времеотнемащ за чиста инсталация наново всичко) за non-experienced, след прочитане на ръководствата обикновено се „вдига Level“ (за спезиализирания софтуер), не винаги обаче.
 
Ти сериозно ли му предлагаш да палти $59.95 за нещо което се прави с dd под линукс от live cd.
OP, потърси clоne hdd to ssd dd или migrate hdd to ssd dd

Клонирането не се препоръчва за хора съвсем без опит с каквато и да е програма. Пък с дд още по-внимателно трябва, но 100% работи,
И ние това ползваме за бекъп на сървъри и лаптопи - буутваме от флашка и с dd копираме по мрежата. Решаващо предимство за мен е, че знам точно какво се копира - всичко, първия до последния байт.

Също подкрепям, че риска от подобна операция не може да бъде оценен от редовния потребител. От тук следва и че не е определящо дали може да се направи със специализиран софтуер (дд, акронис и тн) - със всеки софтуер за целта с известни уговорки може да се постигне същия резултат. От значение е повече какъв ще бъде резултата за потребителя (цял ден четене и работа? неработещ компютър?), а не дали ще плати лиценз, специалист или време и усилия за поправка.

В зависимост колко сигурен се чувствате в знанията си, бих препоръчал да се обърнете към специалист, да ползвате Акронис или dd в най-добрия случай. В повечето магазинчета за компютри могат да ви направят тази процедура с един или друг софтуер. Цената очаквайте да е 30-60 лв.

Ето как може да го направите с dd - ще ви трябва флашка с Live версия на произволна Линукс дистрибуция. Всички имат dd.
Ето видео как става с Акронис - можете да го изтеглите от сайт им, има безплатен период на ползване.

За София и Варна можем да съдействаме и на място.
 

Горе