Как да освободя пратка от митницата? 2011

BRAIN_PAIN

Well-Known Member
Здравейте,

Пратиха ми подарък - хранителни добавки от Нова Зеландия.

Пратени са по Fedex.

Вчера ми се обадиха, че пратката е задържана на митницата в София, трябвало да правя митническа декларация и куп други неща, да съм плащал такси...

Някой наясно ли е какво точно трябва да направя? Аз съм в Русе. От Fedex предлагат да им направя пълномощно, за да ме представляват пред митницата ама това заплаща ли се допълнително, абе в голяма дилема съм :D

Мога и да се откажа от пратката, ама така изгаря човека дето ми е пратил подаръка, понеже при този вариант се конфискува в ползва на държавата.

Някой може ли да ме посъветва какво да направя?

Сблъсквали ли сте се с такива проблеми?

Пратката е написана на стойност 40 $, ако беше написано друго дали щеше да има проблеми?

И за тези 40$ толквоа проблеми и аз сигурно още толкова трябва да се изръся....
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

..................
 
Последно редактирано:
От: Как да освободя пратка от митницата?

По-добре да я отказвам значи. То ако само 30 лева на посредниците най-малко трябва да дам, няма смисъл. Отделно и такси, ддс-та - не мерси повече никакви пратки от извън ЕС :) Че и транзита до Русенската митница ако трябва да платя... пълна простотия.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Еми да си мислил. От 1 година вече за стоки над 15 евро се плаща ДДС на митница, а за над 30 или 50 (не съм сигурен) e ДДС + мито. За какъв трибуквен не си казал на шипъра, да ти напише по-малка обявена стойност от реалната? И за какво с FedEx, които на моменти гледат под лупа по-сериозно пратките отколкото самите митници? Вярно, че с airmail ще чакаш 2-3 седмици от Нова Зеландия, ама няма да имаш ядове с това. И да - по принцип по-комфортно ще е да ти донесат пратката на русенската митница.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Еми да си мислил. От 1 година вече за стоки над 15 евро се плаща ДДС на митница, а за над 30 или 50 (не съм сигурен) e ДДС + мито.
Тук не си съвсем прав! За пратки извън европейския съюз изпратени като подарък от физическо лице и левовата равностойност на 45 евро не се дължат ДДС и мито. За целта при попълване на митнеческата декларация CN22 трябва да са записани, че пратката е Gift, в името на изпращача не присъства фирмено означение и Total value е под 45 евро. Иначе си плащаш ДДС. В твоя случай може да поискаш пратката да се транспортира до митницата в Русе, но ще ти вземат 15-20лв. за финансова гаранция от Fedex и там да я освободиш. Мисля, че в твоя случай няма да е необходим [FONT=&quot]EORI номер и като си попълниш декларация и платиш ДДС си получаваш пратката.
[/FONT]
 
Последно редактирано:
От: Как да освободя пратка от митницата?

Пратката ми е пратена като подарък, по-скоро награда, която спечелих. Пратена е от юридическо лице, за това не знам дали метода на sparc би проработил, но ти благодаря, че даде тази информация, защото тези от Фед Екс ми обясниха много непълно и ми изглеждат много некомпетентни, нито са ми казвали нещо подобно. Не съм аз този, който е определял какво и как да се прати. Този, който е пратил подаръка не се е допитвал до мен относно условията за шипване, а просто е пратена. Нямам представа как я е декларирал изпращача, все още чакам отговор по тези въпроси от него, също така ми искат подробно описание на съдържанието, което аз нямам понеже не ми е дадена информация какви точно хранителни добавки са пратени.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

От ГЕРБ с любоф и то отзад. Това стана по идея на видната Гербаджика Мента Стоянова която наскоро блесна и с разговор с В. Танов за това че има афинитет да назначава бандити за шефове на митници.
Само не знам защо една година по късно не отчетоха с колко се е повишил прихода от мита и колоко нерви скъсаха на хората
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Е нали по-малкото зло избираме уж :D Сега и Бойко ще иска вот на доверие, ама ще видим какво ще стане :)

Ако го свалят и президента си назначи служебно правителство, смятайте ще ни уморят народа :) Долни комуняги ей :)

А то в ГЕРБ какви ли не хора има, наистина има компетентни, но има и такива, които само отчитат дейност и гледат да върви далаверата :) Трябва Борисов да се хване и да си подбере по-добре власт имащите кадри :)
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Brain_Pain метода не е мой, а това е закона за колетните пратки. От казаното по-горе разбирам, че пратката ти няма обявена стойност и не е декларирано съдържанието, в този случай ще ти отворят пратката пред теб и ще опишат съдържанието, ако не докажеш с документ стойността ще ти сложат митническа стойност и на нея ще си платиш ДДС. Ако добавката е във вид на таблетки може дати поискат и документи, че не са лекарства защото те са забранени за внос по този начин. Питай куриера колко ще ти струва транспортирането до митнически склад в Русе и там си я освободи. Подаръци могат да бъдат само от физически лица. За да се избегнат много главоболия просто трябва пратката да се декларира от изпращача.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Пишете на ПМ ,да ви кажа как можете да намалите ДДС и Мито на дадена пратка (говорим за 1-2 пратки в годината а не редовно пазаруване) за да платите по малко .
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Браян я за всеки случай ми припомни, кои са компетентните в ГЕРБ и точно по кои въпроса са компетентни защото аз там се сещам само за полицай-милиционер-полицай-милиционер и тн. (тук таме по някой пожарникар) и точно в тази област са им най големи издънките
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Дянков - признат от много хора за компетентен икономист :)

Николай Младенов - лично съм се срещал с него и съм присъствал на негови лекции, много интелигентен, културен и компетентен човек.

има и други, но не ми се обяснява :D
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Ми щом няма компетентни, трябва да се надяваш да падне правителството и Доган и Станишев да се върнат на бял кон. Ей тогава ще настане рай! Какъвто междувпрочем до скоро беше!




Браян я за всеки случай ми припомни, кои са компетентните в ГЕРБ и точно по кои въпроса са компетентни защото аз там се сещам само за полицай-милиционер-полицай-милиционер и тн. (тук таме по някой пожарникар) и точно в тази област са им най големи издънките
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Всеки има право на лош вкус. Само за протокола ще ти кажа че България от една от най малко засегнатите страни от кризата в момента е една от последните които още не са тръгнали да излизат от нея и даже я задълбочават - главна вина за това има първият който цитира.
Вторият който цитира до момента в политическите кръгове е известен като син на брата на Петър Младенов (разбирай син на агент и потомствен кумунист) който се издигна в СДС поради много ама много тесните си връзки с тогавашната шефка на СДС останала в историята с това че си купи на безценица един много голям гараж в София. Освен тези факти не мога да се сетя да е свършил нещо полезно за тези почти две години и престоят си в две министерства.
Та ако това са ти идолите в това правителство здраве му кажи.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Когото и да сложиш е все зло. Въпросът е да се сложи по-малкото зло. Сега ако падне правителството президента ще си назначи служебно мутри и бивши агенти и тогава пък какво ще става... Не са герб тези които ни доведоха до това дереже.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Младо момче си и да ти говоря за политика няма смисъл за това ще ти дам няколко примера какво свърши любимото ти правителство в сферата в която е този форум (онлайн бизнес интернет и тн.) и от което би трябвало да разбираш защото си потърпевш.

1. Сваляне на прага на безмитните доставки от страни извън ЕУ от 45 евро на 15 долара включително стойността на транспорта с оправданието че е изискване на ЕУ (в момента във Англия този праг е 150 паунда и никой не ги притеснява)
2. Забрана на БГ фирмите за онлайн търговия с хранителни добавки - за разлика от чуждите фирми които могат спокойно да продават в БГ онлайн
3. Затваряне на сайтове като Читанка и торент тракерите
4. До 1 януари догодина всички фирми за пореден път ги задължават да си сменят касовите апарати (на мен ще ми е за 2 път да изхвърлям здрав апарат)

Кое точно от тези неща те вдъхнови да си симпатизант на Герб или може би си фен на вицепремиера дето за три години държавна служба си купи 3 апартамента на съмнително ниски цени или пък си лично фен на ББ който лъсна оня ден как лично се разпорежда да не се закачат определени фирми докато на малкият бизнес му се ебава майката.

Не случайно в една друга твоя тема ти казах че най доброто което можеш да направиш в БГ с 4000лв е да си купиш билет за Англия.
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Прав си за всичко, което си казал. Аз не твърдя, че водят много адекватна политика или са цветя за мирисане. Просто твърдя, че са по-малкото зло. На фона на негативните промени, направиха и положителни такива. Не може всичко да е перфектно, но с времето нещата смятам ще се променят.

Който и да дойде на власт, ще краде. Това е факт. Просто е нужно много време, за да се изичистим от комунистическите похвати на управление.

Трябва нови лица да управляват, за да стават промени. Ако народа винаги се подлъгва да гласува за старите мутри, ще тъпчем на едно място. БСП, СДС, НДСВ и другите партии имаха много време да докажат на какво са способни. И докъде стигнахме? Икономиката замря, бизнесът замря, хорат гладни това не може да се дължи само на политиката на една партия, която едвам навлиза в мандата си.

20 години тъпчем на едно място и едни и същи хора крадат от бедния българин, нека да влеем свежа кръв в държавата и да заложим на новите лица.

Цикълът на живота винаги е такъв, преди нещата да се оправят винаги трябва да станат зле.

Нямаме алтернативи. Ако можеше да ни назначат служебно правителство от ЕС друго щеше да е :D :D
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

20 години тъпчем на едно място и едни и същи хора крадат от бедния българин

"Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава!" :-|

И какво стана освободи ли си пратката?
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

Не не съм я освободил, трябва да пиша пълномощно до София и да им го пратя в оригинал, заедно със заявка за митническо посредничество и бланка с моя EORI номер.

Надявам се да успея да ги изкарам до 1-2 ден и да нямам проблеми с попълването на бланките...

Може би като приключи случая ще го опиша в блога си.

Относно баницата смятам, че този коментар не е правилен за нашата политическа ситуация :) Баницата трябва да се даде на някой и когато нямаш избор я даваш на когото можеш иначе ще се развали :)
 
От: Как да освободя пратка от митницата?

За тази сума мисля че не е необходимо ваденето на ЕРОЙ номер - по спомен ЕРОЙ се вади когато стойността е над 150лв

И как точно ще се разделим от комунистическите похвати на управление, като за премиер избрахте човека дето носеше куфарите на бай Тошо и му масажираше ушите (последното по изказвания на ББ), а вицепремиерът му ЦЦ, шефа на митниците ВТ и един от министрите БД са били доносници на държавна сигурност (потвърдено по официални данни) както и Президента Гоце - и какво ги различава тях от него.
На фона на негативните промени направих няколко добри - вече не следя толкова активно политиката сигурно съм изпуснал нещо предполагам ще ме подсетиш - защото освен шумни ПР акции стил ЯК обезглавил читанка не мога да се сетя.
 

Горе