Как да си изберем лаптоп?

$INeed$

Well-Known Member
Това ми дойде така, международно. Имаше една тема тези дни за лаптопи, та реших да драсна нещо по темата. Ако ще избирате. Четете. ;)

Днес да сте собственик на преносим компютър не се смята за лукс, а за необходимост. Информационните технологии навлизат все по-широко в нашето ежедневие. Цените на преносимите компютри значително падат, което ги прави много по-достъпни за обикновения купувач! Практиката показва, че все по-често си задаваме въпроса ” Какъв лаптоп да изберем”? Ако сте решили да си купите преносим компютър, особено ако това ви е за първи път, е необходимо да получите малко помощ, защото сами едва ли бихте могли да се справите и да изберете оптимално подходящия за вашите нужди преносим компютър сред днешното многообразие на пазар.

Обикновено повечето хора не знаят как да подходят правилно и на какво да обърнат внимание при избор на преносим компютър. Най-често те се обръщат за съвет към продавач- консултанта, но това е много погрешна и неправилна тактика. Повечето продавач- консултанти получават процент от продадените стоки, следователно той ще се опита да ви убеди и да ви продаде максимално най-скъпия преносим компютър, който вие можете да си позволите в момента. Преносимият компютър, който ще ви убеди да закупите може да разполага с много функции и допълнителни параметри, но това не означава, че тези функции и параметри ще са ви необходими и, че вие ще ги използвате. По-скоро всички тези функции само ще оскъпят допълнително лаптопа. За да си отговорим на въпроса “Как да си изберем преносим компютър” е необходимо първо да се определим с това за какво ни е необходим лаптоп и за какво ще го използваме след покупката!

Повечето от нас гледат само на техническите характеристики на лаптопа, но има и други важни аспекти, на които трябва да се обърне съществено внимание, като: размер, тегло, икономичност..

По-голяма част от преносимите компютри са с тегло от 1.5 до 4 килограма, затова още от самото начало вие трябва да предвидите дали ще ви се наложи да носите лаптопа навсякъде със себе си. Ако добавим към теглото на лаптопа чантата, зарядното и различните необходими аксесоари теглото на преносимият компютър, все пак става двойно!
След като сте определили необходимото за вас тегло, трябва да изберете какъв да бъде размера на дисплея. В момента повечето преносими компютри са с размер на дисплея от 10 до 15,4 инча, разбира се срещат се преносими компютри с по-големи или по-малки размери на дисплея. Ако, Вие ще държите лаптопа си в офиса или вкъщи ще бъде по-целесъобразно да изберете преносим компютър с по-голям дисплей. Ако лаптопа ви е необходим за пътуване или бизнес срещи по-рационално ще бъде ако изберете лаптоп с по-малък дисплей. В случай, че сте геймър, дизайнер или просто ви е необходимо да работите с 3D обекти, се ориентирайте към преносими компютри с големина на дисплея от 16 до 19 инча. Много е важно да запомните, че малките преносими компютри са предназначени за изпълнение на не особено сложни задачи ( предимно за сърфиране в интернет и слушане на музика ). Освен на размера на дисплея е необходимо да обърнете внимание и на осветеността на дисплея, той трябва да има максимално наситени и ярки цветове, за да може да работите на лаптопа и при слънчева светлина.

Обема на хард диска, избирайте според вашите потребности. Все пак по-голямата част от хард диска ни е запълнена винаги с не толкова необходима информация, като филми, музика и игри! Ако няма да съхраняваме много информация на хард диска си, не е необходимо да доплащаме за излишни гигабайти!

Ако имате намерение много да пътувате обърнете внимание на издръжливостта на батерията.

Не забравяйте да огледате внимателно клавиатурата на бъдещият си преносим компютър! Все пак няма да се чувствате много комфортно ако не разполагате с максимално удобство при работата си с него!

За да имате безжична връзка вашият преносим компютър трябва да разполага Wi-Fi адаптер, повечето модели лаптопи в момента го предлагат като задължителен елемент в конфигурацията си, но все още могат да се срещнат модели, където той не е включен в цената. Ако искате да имате възможност да прехвърляте файлове между други устройства и лаптопа, без да ви се налага да използвате кабел за тази цел, обърнете внимание дали модела има вграден Bluetooth.

Разгледайте колко USB—изхода има преносимият компютър. От тяхното количество зависи и количеството на аксесоарите, които може да включите към лаптопа.
Обърнете особено внимание на гаранцията, която ви предлагат с покупката на преносимия компютър, колкото е по-дълга толкова по-добре!
 

Горе