Как да си набавим реклама ако имаме успешен български сайт [СЪВЕТИ]

TretiKolovoz

Well-Known Member
Говоря само за български сайтове, насочени към български потребители.

Направили сме хубав сайт на някаква тема. Инвестирали сме малко пари и много труд. Минала е една година. Вече имаме солидно и стабилно количество уникални посещения. Жълтите стотинки, които пускат АдСенз и подобните системи вече не ни задоволяват. Искаме да правим истински пари, да строим къща, да ходим по-често на почивка...
За целта ни трябва директен контакт и договори с рекламодателите. Как обаче да намерим така мечтаните рекламодатели, които са склонни да ни плащат прилични месечни суми за показване на рекламите им?
Според тематиката на сайта определяме секторите на дейност на потенциалните фирми рекламодатели.
Намираме фирми, които са склонни да рекламират в Интернет. Как да разберем, че една фирма е склонна да се рекламира в Интернет? Проучваме най-популярните системи за реклама от сорта на АдСенз, ИзиТрейд и др., в които има български реклами. Така си съставяме списък с фирми от нашия сектор, които вече плащат за реклама в Интернет. Този списък е приоритетен, там имаме най-голям шанс за успех.
Правим друг списък с фирми, които са от нашия сектор, но не се рекламират никъде, а само имат фирмен уеб сайт. При тях също има шанс за успех, щом имат сайт значи вече гледат на Интернет като поле за реклама.
Правим трети списък с фирми. Те са от нашия сектор, но нямат нито реклами нито сайт. При тях убеждаването ще е най-трудно, но не невъзможно. Както е казал народът: "Блага дума железни врати отваря!" :) .

Свързваме се с фирмите като започнем от първия списък и водим преговори за реклама. Където постигнем успех сключваме договор. Ако след края на първия списък все още има свободни полета за реклама продължаваме към втория списък и накрая третия.

За да станат горните неща реалност трябва да има що годе популярен сайт. Иначе няма да стане работата :) . Как се прави популярен сайт пише в други теми ;) .
 
Срещаш се примерно с някой рекламен директор примерно на мтел, казваш какво им предлагате на каква цена, какво могат да очакват. Сключвате договор, ако те желаят да рекламират при теб и си готов. Аз по такъв начин ги виждам нещата, защото се съмнявам мтел(примерно) да те търси за контакт.
 
За да се стигне до всичко това обаче, човек трябва да има фирма, разработени добри договори.. може би ще е добре някой да напише и такива теми, ако е запознат. :roll: Или примерно ми изглежда готино да има тема, в която счетоводители да предлагат услугите си, както и срещу какво заплащане при какъв оборот... такива работи.

Наистина е добре да се знае, в случая със сайтовете, т.е. предимно се осланяш на реклама, кое е най изгодно - ЕТ, ЕООД, ООД и т.н., въобще... такава тема би била от полза :roll:
 
  • Like
Реакции: Sky
Малко наизуст си ги написал тия неща и вероятно не си продал реклама и за един лев на голям рекламодател. 100% от бюджетите на ГОЛЕМИТЕ рекламодатели минават през медия шопове, така че и директният контакт НЕ ВЪРВИ!!!

Иначе хубаво е да си мечтаеш.
 
добре хубаво казвате договори да се подписват и т.н но аз като съм на 18 и си нямам никаква представа какво пише в тези договори и въобще как се сключват и т.н. какво правя ?
 
Най-обичам да ми обясняват как нещо не става и аз в същия момент да го правя :) .
Правиш го пак за жълти стотинки. Истинските бюджети са в медия шоповете. Но, ти си знаеш. Само не давай напразни надежди на другите.
 
Е как така напразни надежди? Защо кадърните хора да работят за забогатяването на незнайни американски компании вместо да си развият собствен успешен бизнес в държавата където се намират? Вярно, че не е за всеки тая работа, но това важи за всяка професия и бизнес.
Моите прогнози са, че от тук нататък презокеанските печалби ще намаляват, а българските ще се увеличават. Така, че който започне да развива бг сайт сега и го направи успешно ще е осигурен финансово много добре след време. Някъде се писаха приходите от реклама в българското интернет пространство, те тепърва ще се удвояват, утрояват и т.н. Не си налагам мнението на никого, но съм категорично против да се обезкуражават хората, които тепърва започват да се занимават с онлайн бизнес. Освен големите рекламодатели от сорта на БТК, МТЕЛ, Глобул и др. има хиляди други, по-малки, които са потенциални рекламодатели, но не намирам за нужно да навлизам в подробности имайки предвид стила на горното мнение.
 
Ако си търсиш рекламодатели, не започвай с големите играчи от ранга на телекомуникационни фирми, бирени компании и прочие едри играчи. Няма да ти обърнат никакво внимание. Там бюджетите се определят година напред и минават задължително през медия-шопове. Започни с по-малки фирми и таргетирай предложенията. Внимателно си подготви офертата, слагай картинки, таблици, хората се впечатляват. Започни с ниски цени, колкото да захапеш, и после вече можеш да гониш печалба.
 
Е как така напразни надежди? Защо кадърните хора да работят за забогатяването на незнайни американски компании вместо да си развият собствен успешен бизнес в държавата където се намират? Вярно, че не е за всеки тая работа, но това важи за всяка професия и бизнес.
Моите прогнози са, че от тук нататък презокеанските печалби ще намаляват, а българските ще се увеличават.

Най кадърните ще играят на чуждия пазар и ще станат много богати 8)

един профил в миспеис може да струва колкото цяла уебгрупа от по малките Как 17 годишна стана милионерка

няма начин да сравняваш 13 млн приходи от реклама общо от големите рекламодатели с:
2004 - $14-billion sports nutrition & weight-loss market in the larger context of the broader,
more inclusive $62-billion U.S. nutrition industry and $59 billion lesser evil food

[FONT=arial, helvetica] 2007 $18.2-billion U.S. sports nutrition and weight loss(SNWL) [/FONT]
Топ сайт в която да е от тези ниши ще те направи мулти милионер без значение с какво го монетизираш афилиейт, адсенс, директни продажби или директна реклама и ще струва повече от които и да е от големите бг портали.... няма да стане бързо нито лесно може да отнеме години но ако стане си ще си голям играч..... А глямото предимство на афилейт прогрмата че от теб се иска да се занимаваш само със маркетинга на сайта си....

това с бг пазара може и някои ден да се промени някои ден но сега ако нямаш връзки да уредиш реклама просто забрави за цени от 10 лв за 1000 импресии ще си цъкаш за жълти стотинки и като им кажеш истинска цена ще те гледат глупаво....

ПП Няма начин да направиш някои богат като получаваш повече от него за свършената работа. За програмите с билкови продукти е точно така
 
това с бг пазара може и някои ден да се промени някои ден но сега ако нямаш връзки да уредиш реклама просто забрави за цени от 10 лв за 1000 импресии ще си цъкаш за жълти стотинки и като им кажеш истинска цена ще те гледат глупаво....
Много добре казано.
 
Как го реши това?

Това е ПРОГНОЗА, а не решение. Базирана е на факти. Американската икономика е в рецесия и като гледам развитието на политическите процеси кризата тепърва ще се задълбочава и е въпрос на време новата Голяма депресия.
Ако обичате да не ми слагате в устата думи, които не съм казвал. Не е възпитано!
 
Оле, Боже! 'Реши', 'прогнозира', 'стигна до заключението' - няма значение...no ти явно доста ги разбираш икономическите понятия като рецесии, депресии и балони и тн, затова да не навлизаме в по-задълбочени разговори...успех на всички на презокеанския пазар, че му се видя края :(
 
Трудното тук е направата на сайт с много на брой, редовни уникални посетители. Продаването на самата реклама е лесната част, особено ако сайтът има тематика предполагаща посещението на ценна аудитория. Мислех да избегна даването на конкретни примери, но все пак ще ги дам. Нека разгледаме бг сайтовете за малки обяви. Цялата им аудитория е от потенциални потребители на стоки и услуг и съответно рекламата в такъв сайт е атрактивна за широка гама рекламодатели.

Търся по ключов израз "малки обяви".

Първия резултат от Гугъл е malkiobyavi.com . Не знам дали някой от авторите е регистриран в този форум и не искам да го обидя, но първото впечатление от сайта не е добро. Направо ми настръхна косата! После ми отне известно време да намеря откъде се влиза към същинските обяви, но като цяло те се губят на фона на другите... услуги. Гледам, че има рекламки тук там, явно сайта носи пари. Има и добра оптимизация за Гугъл. Дизайна обаче е ужасен и сайта не е приятелски настроен. Въпреки това явно има оправен собственик, който троши повече кинти от всички сайтове по-долу взети заедно. Доколкото разбрах, за да пуснеш обява трябва да се регистрираш, а щом се регистрираш ползват e-mail адреса ти в рекламни кампании, което е кофти.

Втори са bitak.net. Дизайнът им е доста добър, макар че има какво още да се желае. Мяркат се реклами, има вероятност някои от тях да са платени. Има доста обяви, но категориите са прекалено много и объркват. Най-важното е че са предоставили статистика за посещаемостта на сайта, която към момента показва средно 344 уникални на ден, което според мен значи че там влизат само авторите на обявите и някой друг заблуден посетител. Отчайващо слаба посещаемост имайки предвид тематиката.
Следват обявите на Гювеча, тях ги пропускам.

obiavite.eu - Добър дизайн, но има сериозен недостатък в системата за пускане на нови обяви. Не можеш да си определяш сам срока на обявата. Всички обяви стоят точно по 100 дни. Казват, че правят по 6000 импресии дневно, което според мен значи максимум 700-800 уникални в най-оптимистичния вариант. Мярнах 2-3 реклами, но доста рекламни позиции са празни и си го пише "Вашата реклама тук!". Съдейки по позицията в Гугъл сайта го има достатъчно време на този свят, но явно и те имат проблеми с рекламата.

oxily.com имат малко странен дизайн. Предоставили са статистика, която сочи че последния месец имат средно към 170-180 уникални на ден. Реклами не видях. Има разни линкове долу, но едва ли са платени. Обявите са с фиксирана валидност от ЕДНА година, което е просто смешно.

eobiava.com оставя добро първо впечатление. Дизайна е красив, сайта е функционален. Реклами не видях, както и избор за срока на валидност на обявите! Има доста старички обяви. Например някой си продава Playstation 2 от септември 2007 г., сигурно вече го е продал отдавна. Липсата на такава функция е сериозен недостатък. Статистиката им показва над 800 уникални дневно. Има секции за новини и връзки, които не разбрах какво отношение имат към сайта. Няма обаче информация за самите автори на проекта! На страницата им с цени за реклама не видях телефони и имена за връзка. Има само една стандартна контактна форма.

bitak.info дава най-нужната на евентуалния потребител информация още в първите секунди след отварянето си. Имената на категориите и броя на обявите в тях са първото, което виждаме. Статистиката за посещения дава около 100 униклани на ден. Отгоре има рекламен банер, който върти няколко реклами. Когато се пуска нова обява е предоставена свободата да определим до коя дата да е валидна. Странното е, че не видях никакъв начин за връзка с авторите на сайта, нито информация за рекламните тарифи. Нищо няма.

dalavera.net имат много посещения! Към 10 000 уникални на ден. Май те са номер едно в този род сайтове. Имат някаква система за разделяне на обявите по региони, която не ми се видя достатъчно удобна. Странното е, че не видях реклами, а си бях изключил всички програмки, които блокират реклами. Рефрешнах доста пъти, но само веднъж се показа един банер, който изчезна на следващия рефреш и повече не се появи.

Общо взето никой от горните сайтове няма кой знае какъв успех заради вече изброените недостатъци. Имат обаче и общи кусури. Според мен, главния е, че сайтовете нямат регионална насоченост. Те са национални. Всеки може да си пуска обяви ама на Пешо от Варна не му пука, че Иван от София продава старата си пералня. Инструментите за търсене на обяви в определен регион или изобщо ги няма или са неинтуитивни. Освен това хората искат да видят обявите само от техния регион без да ползват сложни функции като търсачките на сайтовете. В bezplatniobyavi.com видях опит за разделение по градове, но там в списъка липсваха някои от големите градове на България :) . Регионалните вестници на забутани градчета получават годишно за реклама седемцифрени суми (имам достоверна информация), а се купуват главно заради малките обяви. Няма регионални сайтове за малки обяви или аз поне не намерих. Има само разни забутани раздели за обяви из градските портали, където почти никой не влиза и има минимална функционалност. Ето ви една огромна, празна и лесна за продаване ниша. Само трябва да направите сайт съобразен с нуждите на потребителите и рекламодателите ,и получавате сигурен източник на добри доходи за неограничен период от време. Понеже сайта ви ще е регионален ще можете да зарибявате потенциалните рекламодатели лично. Няма да е нужно да ходите надалеч :) . Трафика от такъв сайт ще е безценен защото ще е от потенциални купувачи намиращи се в строго определен географски район. Рекламата ще върви като топъл хляб. Само трябва да избегнете грешките на горните сайтове и да си свършите работата в началото, което всъщност е доста труден процес. Тая работа не е за всеки.
Това беше бърз, неизчерпателен, среднощен анализ на една от многото ниши, които са свободни за разработване в България. Мързи ме да се задълбочавам повече, почти се съмна докато го пиша, а и мисля, че който трябва ще схване мисълта ми.
 
Последно редактирано:
Май си изтървал Pozvanete.bg, те са най-големи в момента. Обявите се пускат по региони - Варна, Пловдив, София. При публикуването им, освен в сайта, излизат и в съответните издания на в-к. "Позвънете" (според региона), което е голям плюс. Рекламирам там и съм пре-доволен от резултатите, за един месец имам приключени вече 2 сделки от там, както и множество посещения на сайта ми, въпреки че не рекламирам на топ позиция в сайта.
 
Трудното тук е направата на сайт с много на брой, редовни уникални посетители.
За мен пък това е най-сладкото и най-лесното. Дали да не станем партньори? ;)
 

Горе