Как да си платя здравна осигуровка... :(

AdSenser

Member
Здравейте, и извинете, че .. може би темата не е "най по темата", обаче.. нали това все пак е секция за "Webmaster Help"... Та казусът е следният... от няколко месеца си живея само от доходи от разни програми от типа на Изи трейдър, Гугъл, Неоген, Уиздъм и т.н., обаче... излиза ми, че имам неплатени здравноосигурителни вноски (логично, след като няма работодател, който да ги плаща). Аз все си мисля, че трябва да регистрирам фирма, за да вървят нещата по някакъв установен ред, но дотогава.... знаете ли на какво основание да си платя здравните осигуровки?! Влязох в сайта на НАП (Националната агенция за приходите) с надеждата, че всичко ще стане бързо и точно... обаче при избор за плащане на здравни осигуровки, те ме заляха с един куп формулияри, измежду които трябва да избирам:

560101 Вноски от осигурители за работници и служители по трудови правоотношения и членове на кооперации, упражняващи трудова дейност и получаващи възнаграждение в кооперацията; за лицата, упражняващи трудова дейност и получаващи доходи на изборни длъжности; за с
560102 Вноски за лицата, работещи по служебни правоотношения. Вноски за лицата, работещи по служебни правоотношения, за времето, през което са в неплатен отпуск.
560103 Вноски за лицата, работещи по правоотношения, възникнали на основание специални закони. Вноски за лицата, работещи по правоотношения, възникнали на основание специални закони, за времето, през което са в неплатен отпуск.
560104 Вноски от осигурители за работници и служители и от самоосигуряващи се лица, върху паричното обезщетение за временна неработоспособност и за отглеждане на дете-до 31.12.2006.Вноски от осигурители за работници и служители и от самоосигуряващи се лица, за периодите на вр.неработосп. поради болест,бременност, раждане и отгл.на малко дете в-у мин.осиг.доход за сомоосиг.се лица-след 01.01.2007
560105 Вноски от осигурители върху паричното обезщетение за временна неработоспособност, за работещи по служебни правоотношения и по правоотношения, възникнали на основание специални закони-до 31.12.2006.Вноски от осигур.за работн.и служ. и от самоосиг.се лица за пер.на врем.неработосп. поради болест,бременност,раждане и отгл.на малко дете в-у мин.осиг.доход за самоосиг.се лица след 01.01.2007
560106 Вноски върху изплатени гарантирани вземания от фонд "ГВРС" (Внасят се само от НОИ)
560109 Вноски от осигурени лица или от осигурители за работници и служители в неплатен отпуск
560200 Лични вноски от работници и служители, работещи по трудови правоотношения и членове на кооперации, упражняващи трудова дейност и получаващи възнаграждение в кооперацията, лицата упражняващи трудова дейност и получаващи доходи на изборни длъжности; за служ
560201 Лични вноски върху изплатени гарантирани вземания от фонд "ГВРС" (Внасят се само от НОИ)
560401 Вноски от самоосигуряващи се лица при годишно изравняване /облагане/ на доходите /вноските се превеждат по ЕГН/
560402 Вноски от самоосигуряващи се лица по чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО
560403 Вноски от лица, работещи без трудови правоотношения, за периоди преди 1 януари 2003 г.
560405 Вноски от лица, неподлежащи на здравно осигуряване на друго основание по ЗЗО
560406 Лични вноски след намаляване с нормативно признати разходи от лицата, работещи без трудови правоотношения; работещите по договори за управление и контрол на търговски дружества и членовете на кооперации, работещи без трудови правоотношения в кооперацията,
560407 Вноски от възложители след намаляване със нормативно признатите разходи за лица, работещи без трудово правоотношение по чл. 40, ал. 1, т. 3 от ЗЗО, работещите по договори за управление и контрол на търговски дружества и членовете на кооперации, работещи б
560408 Вноски за членове на СИК и РИК по Закона за избор на народни представители за сметка на Републиканския бюджет
560601 Вноски за лица получаващи обезщетения за безработица
560603 Вноски за лица и членове на семейства с право на соицално подпомагане; за непълнолетни без родители, които не подлежат на осигуряване на друго основание и други лица, за които вноските са за сметка на общинските бюджети (чл. 40, ал. 1, т. 9 и 10 от ЗЗО в
560701 Вноски за лица без доходи, подлежащи на осигуряване по чл. 40, ал. 1, т. 7 от ЗЗО
560703 Вноски за пълнолетни учащи се във висши училища без доходи, до навършване на 26 – годишна възраст, както и за останалите лица по чл.40, ал.1, т. 11 от ЗЗО в редакцията му до 31.12.2002 г. , както и за пълнолетни учащи се в частни училища.
560704 Вноски за неосигурените членове на семейството от осигурени лица по ЗЗО. За периоди преди 1 януари 2003 г. Вноската е в размер 5 на сто от вноската (6%) за всеки неосигурен член на семейството.
562805 Начети и лихви по ревизионни актове за начет в приход на НЗОК
562806 Наказателни лихви по просрочени осигурителни вноски за НЗОК
562815 Глоби, санкции, неустойки и обезщетения по наказателни постановления
562818 Еднократно внесена сума за възстановяване на здравноосигурителни права на лицата, пребивавали в чужбина повече от 183 дни през една календарна година в размер на 12/дванадесет/ здравноосигурителни вноски върху минималния размер на осигурителния доход за
562822 Вноски и лихви за здравно осигуряване по разсрочени плащания

Дали някой от вас не е в същото положение като мен, и да знае кой формуляр да избера, за да си платя?! Благодаря ви предварително.. :? :( :roll:
 
Преди имал ли си работа за повече от 6 месеца?

Според мен трябва да ползваш някое от тези:

560405 Вноски от лица, неподлежащи на здравно осигуряване на друго основание по ЗЗО

или

560701 Вноски за лица без доходи, подлежащи на осигуряване по чл. 40, ал. 1, т. 7 от ЗЗО

Най-добре е обаче да идеш в НАП и да попиташ там. Все пак за да не те гледат като извънземно ти препоръчвам да не се опитваш да им обесняваш, че изкарваш пари от интернет.
 
Сърдечно благодаря, Tsanko. Попаднах на този блог: http://blog.thedezine.com/pro/?p=521 и аз също стигнах до извода, че трябва да избера "560405 Вноски от лица, неподлежащи на здравно осигуряване на друго основание по ЗЗО" ... и каква е изненадата... при опит за плащане по интернет, излиза: "Това задължение не може да бъде платено към избраната ТД. Натиснете бутона `Назад` и изберете друга ТД." (ТД - териоториална агенция, става въпрос за София...). И какво да се прави... трябва да послушам и другия ти съвет, като отида лично до НАП. Най-добре е да им се каже нещо от сорта... "между две работи съм" (търся нова работа), междувременно как да си платя осигуровките.. това е най-добрият вариант, но усещам просто с колко бюрокрация трябва да се бори човек!

P.S. Иначе, да, една година съм работил във фирма, която ме осигуряваше коректно.. но от какво значение е това?
 
Мисля че имаше някаквп значение дали се водиш безработен или неработил или нещо такова, но не съм напълно сигурен. Като идеш в НАП те ще ти кажат какво да правиш :)

П.С. Оправих си фонеичната клавиатура на Вистата и съм много доволен сега :)
 
Най-добрият вариант е именно да отидеш в някоя банка и да кажеш, че искаш да си платиш ЗО.
Също бих искал да те посъветвам да се регистрираш в Бюрото по труда като безработен, като по този начин ЗО ще ти е 6,60 лева на месец, иначе ако не си регистриран е около 14 лева.
 
СиБанк не е оферта, щото взимат 2,50 кинта за всяко платежно/вносна бележка. С Ипей комисиона е само 80 с'тинки + таксата на твоята банка (не повече от 25 ст.) И няма нбужда да ходиш където и да е. Основанието е 560405.
 
По принцип в общината е най-оферта. Но ще трябва да се наредиш до бай мангал и още 100 брачеда кат него за да си стигнеш до гишето. Мисля си че 2.50 е цена, която трябва да се плати, взимайки напредвид най-тънката алтернатива. И също така си мисля че само СиБанк работи с ЗК.
 
Blinky каза:
И също така си мисля че само СиБанк работи с ЗК.
Просто те са си платили, за да обслужват сметките на Касата и затова прибират и най-дебелите комисионни. В нормалните банки вътрешнобанковия превод на пари е безплатен, а при тях се плаща. Затова предпочитам да си плащам ЗО от друга банка и да си платя на тях превода.

Да не говорим, че лихвите се плащат по друг параграф и трябва ново платежно и нови 2.50 лв. Да се... хванат ... за ... работа :D
 
Ами благодаря ви на всички за мненията, всъщност се случи така да обиколя като индианец поне 5 банки и навсякъде да ме изгледат като изкопаемо, докато се довлача до някой клон на СИБанк. :lol: Действително само там става плащането, при положение, че не знаеш по коя сметка и колко да превеждаш.. всъщност именно натам ме насочиха и от "горещата линия" на НАП... така че.. който може да прежали комисионната, нека ходи там, пък може да плати няколко месеца накуп, така че загубата не е съществена. ;) И мерси на coolice, както и съжалявам, че не го послушах докрай, ами първо трябваше да се мъкна и да си губя времето! :roll:
 
Друго освен здравни осигуровки не се ли плаща? Пенсионни осигуровки?
 
Пенсионни, ако искаш да ти тече трудов стаж.

AdSenser, ако беше поразровил нета щепе да намериш банковите сметки за ЗО и нямаше да се налага да се луташ като гламав.

Ако беше ползвал ePay, там има списък, от който избираш къде и какво да плащаш и нямаше нужда да се разкарваш.
 
От: Как да си платя здравна осигуровка... :(

СиБанк не е оферта, щото взимат 2,50 кинта за всяко платежно/вносна бележка. С Ипей комисиона е само 80 с'тинки + таксата на твоята банка (не повече от 25 ст.) И няма нбужда да ходиш където и да е. Основанието е 560405.

Моля те помогни ми, цял ден търся в сайта на Epay от къде да ги платя ама не намирам, имат ли изнесена такава сметка някъде в сайта и ?
 
От: Как да си платя здравна осигуровка... :(

Плащането чрез ePay, ebg.bg или с платежно нареждане става от тук:
Код:
https://payments.nra.bg:4351/taxpay/client/login.php

Ползва се този код, ако си "безработен" и искаш да си платиш здравната осигуровка: 560405 (тази година се плаща 10.40 на месец (в началото на месеца (мисля, че срокът беше до 7-мо число, но не съм сигурен) се плаща за предния месец), а догодина - не знам).

Ако се притесняваш от съобщението за грешка - Google.
 
Последно редактирано:
От: От: Как да си платя здравна осигуровка... :(

Моля те помогни ми, цял ден търся в сайта на Epay от къде да ги платя ама не намирам, имат ли изнесена такава сметка някъде в сайта и ?
Aз го правя като пускам Многоредово бюджетно платежно нареждане.

Ако си от София, попълваш следните данни:

Име на получател ТД СОФИЯ-СОФИЯ-ГРАД
Номер на сметка на получателя (IBAN) BG19 BUIB 9888 8692 8299 00
Име на банка получател СТОПАНСКА И ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

Име и ЕГН - твоите

Сума сумата, която се получава като умножиш броя на месеците, за които плащаш, умножени по 10,40 (за 2009-та година е по 10,40)

Основание 8-ЗОВ

Код за вид плащане 560405

Дата за начало на период - Начало на периода, за който плащаш. (примерно 01.01.2009)
Дата за край на период - Край на периода, за който плащаш. (примерно 31.05.2009)

В конкретния случай плащаш 5 месеца по 10,40 = 52 лева

Общо взето това е.
 
Последно редактирано:
От: Как да си платя здравна осигуровка... :(

А от следващата година знаете ли какъв ще бъде точния размер на здравната вноска за самоосигуряващи се след като вече минималния осигурителен доход за тях скача от 260 на 420 лева

Аз не работя по трудови, граждански или каквито и да е правоотношения и не съм регистриран като Безработен, но това не ми пречеше до сега да си плащам здравната вноска от 10.40, въпроса ми е от догодина колко ще плащам.
 
Последно редактирано:
От: Как да си платя здравна осигуровка... :(

Има един счетоводен форум, много бързо отговарят - питай там, аз все там задавам въпроси и ми отговарят, даже не е нужна регистрация - http://www.odit.info/
 
От: От: От: Как да си платя здравна осигуровка... :(

Дата за начало на период - Начало на периода, за който плащаш. (примерно 01.01.2009)
Дата за край на период - Край на периода, за който плащаш. (примерно 31.05.2009)

В конкретния случай плащаш 5 месеца по 10,40 = 52 лева

Общо взето това е.
Лихви не се ли плащаха също?? Тя май отделно трябва да се преведе с отделен код...
 
От: Как да си платя здравна осигуровка... :(

А от следващата година знаете ли какъв ще бъде точния размер на здравната вноска за самоосигуряващи се след като вече минималния осигурителен доход за тях скача от 260 на 420 лева

Аз не работя по трудови, граждански или каквито и да е правоотношения и не съм регистриран като Безработен, но това не ми пречеше до сега да си плащам здравната вноска от 10.40, въпроса ми е от догодина колко ще плащам.
8% от 260 лева са 20,80 - 10,40 лв. Като безработен плащаш половината. 420 е за самоосигуряващи си, не знам за безработни дали няма да се запази прага.
 

Горе