Как да сменим домейна без това да се отрази на класирането?

bizz

Active Member
Промяна на домейна на вашия сайт може да има сериозно въздействие върху оптимизацията и органичния трафик, и по принцип не се препоръчва от SEO гледна точка. Това е така, защото всеки домейн е свързан с няколко показатели (доверие, авторитет и т.н.), характеристики (възраст на домейн, Гео сигнали, и т.н.) и най-вече хипервръзки. В това ръководство ние ще обясним рисковете от прехвърляне от стар домейн към нов и ще опишем подробно стъпките, които трябва да предприеме, за да се сведе до минимум загубата на трафик от търсачките.

1.Регистрация на нов домейн или купуване на стар домейн

Първото нещо, което трябва да направите е да се снабдите с нов домейн. Имайте предвид, че разширението на домейна, често се използва като GEO сигнал(.fr, .co.uk, .bg) и това може да повлияе на класиранетo.

Бъдете особено внимателни, когато купувате стар домейн. Винаги съществува риск, даден домейн е наказан от най-големите търсачки. Направете проучване за историята на домейна, проверете предишни WHOIS записи, проверете дали домейна има някакви индексирани страници, използвайте Archive.org, за да видите на какъв сайт е използван и т.н.
Добавете новият домейн в Google и Bing Webmaster Tools, за да видите статистиките и да проверете е получавал някакви предупреждения за тези сайтове. Ако смятате, че домейнът е бил забранен поради спам, подаване на молба за преразглеждане може да бъде добра идея, преди да прехвърлите вашия сайт.

2.Качете страница "Очаквайте скоро"

С качването дори само една HTML страница на Вашият нов домейн, няколко седмици преди преместването, вие давате възможност на търсачките да обходят и индексират нов уебсайт. Имайте предвид, че повечето търсачки се опитват да откриват паркирани домейни с помощта на няколко класификатори.
Чрез поставянето на някакво съдържание на домейна, с което споменавате, че това ще е място за нов сайт, помагате на търсачките да открият, че това ще е нов сайт, а не паркиран домейн.

3.Прехвърляне на по-малки части от вашия сайт (по избор)

Ако е възможно, не прехвърляйте директно всички страници от вашия сайт на новото място, а вместо това опитайте да преместите по-малки сегменти от него. Например може да прехвърлите първо поддомейн и да тествате дали преходът е бил успешн. След няколко седмици, след като се потвърди, че класацирането не е засегнато сериозно, можете да преминете към преместване на останалата част на сайта. Същото важи и когато искате да обедините няколко различни уебсайтове в един нов домейн. Можете да започнете с този, който получава най-малко трафик и след това да продължите с останалите. Тази стъпка не е задължителна, но е силно препоръчителна, защото може да ви помогне да избегнете сериозни SEO проблеми.

4.Качване на страниците на новия домейн

Следващата стъпка е да се качите страници / снимки / файлове от вашия стар сайт на новия уебсайт. Ако решите да променте структурата, папките или пътищате на новия сайт, се уверете, че сте си отбелязали промените, защото на следващата стъпка трябва да свържете URL адресите на старите страници към новите.

5.Пренасочване на старите страници към новите

След като качите съдържанието на новия уебсайт ще трябва да поставите пренасочвания от стария домейн към новия. Имайте предвид, че това трябва да бъде направено на ниво страница, което означава, всяка страница от стария сайт, трябва да бъде насочена към URL на страница към новия домейн. Свържете всяка страница с подходящя нов URL, а не просто да пренасочите всички страници към новия домейн.

Препоръчително е да се използват 301 пренасочвания, защото по този начин успяват да се пренесат повечето метрики, характеристики и статистика (PageRank, връзки, котва и т.н.). Имайте предвид, че 301 пренасочванията трябва да се използва за постоянни промени. Ако вашият план е да отмените тази промяна в бъдещето, трябва да използвате 302 пренасочване (имайте предвид, обаче, че 302 пренасочванията не пренасят PageRank, анкор или всяка друга информация / показатели за новите целеви страници).

6.Използвайте инструментът за промяна на адреса в Google Webmaster Console

Друго нещо, което трябва да направите, е да използвате инструмента за промяна на адреса в Google Webmaster Console. След като регистрирате стария и новия сайт в Google Webmaster tools, трябва да уточните, че старият е прехвърлен към новия адрес. Инструментът за промяна на адрес работи на ниво сайт, което означава, че ясно дава на Google да разбере, че този преход се случва за целия домейн, а не за конкретни страници

7.Актуализиране на важни препратки

Въпреки че 301 пренасочването се очаква да прехвърли PageRank и линковете, е силно препоръчително да опитате да актуализирате най-важните препратки (линкове от авторитетни източници например), които сочат към стария си уебсайт и да линкват директно към новите страници. Разбира се, че не трябва да се свържете с всички уебмастъри, които линкват към вашия сайт, а само да се съсредоточите само върху най-важните. За да получите списък на всички препратки на вашия сайт, можете да използвате Analyzer Backlink tool или Google Webmaster Tools

8.Бъдете търпеливи и поддържайте сайта

Промяна на домейна е сред най-големите промени, които можете да направите за вашия сайт. Бъдете търпеливи и се уверете, че отделяте време, да изпробвате всичко, преди да прехвърлите целия си уебсайт. Също така се уверете, че ще подновявате старите домейни редовно и няма да им позволите да изтекат. По този начин няма да загубите нито препращания трафик или PageRank, от старите страници.
И накрая, но не на последно място, не забравяйте да поддържате 301 пренасочванията от стар домейн към нов и да обновявате промените на адреса на всеки 180 дни.

Ако следвате внимателно стъпките по-горе и тествате актуализацията, това ще сведе до минимум загубите на органичния трафик и няма да се засегне толкова вашият SEO статус.
Не забравяйте, че никога не трябва да се сменя името на домейна, освен ако нямат друг избор.

Disclaimer:
Източник - http://www.webseoanalytics.com/blog...our-domain-name-without-losing-your-rankings/
Преведох го колкото мога. Аз никога не съм прехвърлял на нов домейн!
 

Горе