Как да спестяваме с малка заплата?

hristo.iliev

Active Member
„Какви лични финанси, като аз получавам малка заплата и не мога нищо да спестявам?”, „Кажи ми как да инвестирам с 400 лева на месец?”, „Добре звучи, но за хора с пари”. Сигурно ви е познато? Или вие имате подобни мисли? Аз чувам тези коментари всеки ден и на всяко мое телевизионно или радио участие.

В тази статия ще ви дам няколко полезни насоки как да се справяте с финансите си, дори да получавате малка заплата. Прочете я, дори да си мислите, че няма смисъл и вие си „знаете най-добре”. Залогът е много висок – вашето по-добро бъдеще, а „цената” е 10 минути от вашето време.

За начало ще ви кажа, че не съм роден със сребърна лъжичка в устата, дори напротив. Родителите ми, преди да се пенсионират, са били обикновени служители в мина, а аз съм живял до 6-годишната си възраст на село при баба ми и дядо ми. Те също не са били богати – имаха само малко стопанство с животни и градини, които осигуряваха винаги прясно месо, яйца, мляко, плодове и зеленчуци на трапезата. От тях се научих да ценя това, което имам и да постигам с труд всичко, а не да се оплаквам как нищо не става.

На училище съм ходил само със стотинки като джобни, вкъщи е имало нещо сготвено, а почивката беше веднъж в годината, т.е. както всички деца. Първата ми „официална” работа беше на 16 години, а след това всяко лято съм работил, докато завърших бакалавърската си степен. През студентските ми години не съм имал кола и не съм хвърлял салфетки по дискотеките. Няколко месеца след завършването ми си намерих работа за 200 лева (и тогава не бяха много) и така 11 години. С много труд и постоянство се издигнах в кариерата, но миналата година започнах от нулата да градя бизнес.

След това лирическо отклонение, ще ви споделя моите начини за спестяване и успешно управление на пари, дори с ниска заплата.

„Наследство ми е, бащиния”
Да, ще си говорим за жилището ни. Сигурно, ще срещна доста отпор и ще се споменават думи като „бащиния” и „наследствено”. Запитайте се на първо място къде живеете – в кой град (или село) и в коя негова част? Няма да ви изненадам, ако ви кажа, че 95% от българите притежават собствено жилище, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Румъния и едно от челните в света.

А собственото жилище си е богатство, особено, ако е в по-голям град или по-голямо като площ. Как може да казваш, че нямаш пари и живееш с малка заплата, като имаш жилище, което може да продадеш и да купиш по-малко или да се преместиш в по-малък град? Всеки, който има жилище в София автоматично излиза от категория „беден”, независимо от неговия доход. Спокойно може да си продаде жилището и да отиде в по-малък град, където е много по-евтино.

Обратното също важи. Няма работа в твоя град или получаваш ниска заплата – събери си багажа и отиди в по-голям град с повече възможности. Ти не си дърво и нямаш корени. Ще е трудно – да, така е, няма нищо лесно. Аз съм пътувал доста години до София, като е имало периоди, в които отиването до работа ми е отнемало около 2 часа и половина, връщането – още толкова, а това са 5 часа на ден. След това живях няколко години в столицата, но от 3 години съм в по-малък град, където се чувствам страхотно и със сигурност разходите са ни доста по-ниски.

Когато предложа на някой да живее в Ботевград, Перник, Радомир, Дупница, Кюстендил или Елин Пелин, веднага чувам „пътуването е много и ще е трудно”, а разговорът продължава с „колко е скъпо всичко”, „взимам малка заплата” и „не мога да спестявам”.

Следващият въпрос, който трябва да си зададете: В какво живея? Тристаен апартамент не е ли малко голям за семейство с едно дете или без деца? „Този ми е наследствен”, „Ще ми идват на гости роднини от време на време”, „Нека има” – не ми звучат като сериозни доводи. Ако сте в това положение – продайте голямото жилище, вземете по-малко, а разликата – инвестирайте (първо в себе си, а после и в активи, които да ви носят доход).

„Нямам пари и затова взимам кредити”
В това няма никаква логика. Не ти стигат парите и взимаш на заем, като след това лихвите и таксите те правят още по-беден. И студентите първи курс по икономика знаят, че „цената” на кредитите е най-висока за хората с ниски доходи, просто защото те са по-рискови за банките и другите кредитни институции. А те напипаха доста добре тази ниша и вече усилено предлагат „бързи заеми до заплата”, а те не са евтини, нали знаете?

Ако имате ниска заплата, последното нещо, което трябва да правите, е да взимате кредити. За извънредни ситуации, свързани с вашето здраве и живот е допустимо, но да се хващате на въдицата на момичетата в магазините за техника и да си купите голям телевизор или таблет за детето на изплащане е престъпление срещу вашето бъдеще. А, повярвайте ми, това го виждам всеки ден и после „няма пари”.

„Взех я на старо и не е много скъпа”
Колата е другия пасив, след жилището, по който отиват много пари. Когато започнах първата си работа нямах кола и въпреки малката ми заплата успявах да спестя между 50 и 100 лева на месец. На 26 години изкарах шофьорските курсове и си купих първата кола – BMW не в първа младост. И разходите започнаха – 150 лева на година за застраховка Гражданска отговорност, 300 лева за Каско, смяна на гуми – 300 лева, нов акумулатор – 200 лева, смяна на ремъци, леки и по-тежки ремонти, данък, технически преглед и като последен разход – гориво, чиято цена не е като в САЩ или в арабските страни.

Тук, дори няма да споменавам какви са разходите за нов автомобил или такъв на лизинг. Идва интересната част – повечето хора, които се оплакват, че получават (или „взимат”, но никога не „изкарват”) малка заплата имат автомобил. Вече чувам някой да казва, че в 21 век, колата е стока от първа необходимост (нещо като iPhone 6 Plus). А, така ли е наистина? Може ли да се придвижваш в София без автомобил? Да, в 90% от случаите. Има едни 10% от хората, които работят или живеят доста далеч от всякакви превозни средства на градския транспорт или самото придвижване не е удобно. Тях ги оправдавам, донякъде.

И това е в София. Какво остава за по-малките градове, където почти всичко е на пешеходно разстояние. Аз също приемам колата за мое продължение, което ме прави мързелив. Преди разстояние от няколко километра не беше проблем, а сега краката сами ме водят към колата и докато се усетя паля и потеглям. Няма да ви казвам какви проблеми и болести може да ви докарат обездвижването и непрекъснатото седене.

Другият аргумент, който чувам е, че с автомобила се спестява доста време и е по-удобен. Така е, но ако работиш за малко пари, той необходим ли ти е, наистина. Колата е просто стока, която трябва много добре да прецениш дали може да си позволиш и да знаеш, че покупната цена (и горивото) са най-малкия разход.

„Няма да се правя на циганин”
Става въпрос спестяването на пари при покупка. Така или иначе пазаруваме, защо да не получим повече за нашите пари. Тук, обаче, има един голям проблем – българите са европейци и това да се пазарят не им е присъщо. Ориенталско е някак си (въпреки че всеки има история за оня турчин, с който са се пазарили на Капалъ Чарши). Аз го преодолях и това ми спести доста пари, както лични, така и за бизнеса.

Ще ви дам един пример. Когато обзавеждахме кухнята си, отидох в магазин на известна верига за техника и казах, че искам да си купя хладилник, фурна, съдомиялна и абсорбатор. Попитах за отстъпка. Дойде служителят, който отговаряше за този сектор от магазина и му казах „Решил съм да си купя тези уреди от вас, защото ми харесва обслужването и получих добра консултация от вашите колеги, но вашите цени са същите като в други магазини. Може ли да се договорим за отстъпка?”. След „дежурното” искане на разрешение от шефа, получих близо 400 лева отстъпка, с която си купихме и котлони за кухнята.

Когато споделих за тази „тактика” на един приятел, той ми каза, че няма да се прави на ром. Разбира се, той не е единствения. Друго си е да извадиш една пачка със стотачки и да платиш пълната цена в брой. Самочувствието е друго, нали? Но, ако всеки лев ти е ценен и знаеш как си го изкарал, няма ли да искаш да получиш повече за него? Аз искам, а вие?

Грешно разбраното „достойнство” пречи на много хора да живеят по-добре. Където мога, винаги си търся отстъпка или нещо допълнително, а това е почти навсякъде (без хипермаркетите, може би). Купуваш си 4 летни гуми, защо смяната и балансирането да не са безплатни? Или се колебая дали да си купя нещо, но бюджета ми е с 10% по-нисък. Защо да не кажа „Това много ми харесва, но съм определил за тази покупка по-малко пари. Може ли да получа отстъпка?”. За мен, това е нормално, независимо дали съм купуват или продавач, но последното нещо, което ще си позволя е да кажа „Ти за тея пари какво очакваш?”, както ми се е случвало.

Разбира се, това не е единствения начин да се спестят пари. Промоциите са национален спорт у нас и всички магазини се надпреварват да предлагат все по-големи отстъпки. Защо да не се възползваме? Тук, не става въпрос да си купуваме евтини и не толкова качествени неща (макар, че ако имаш ниски доходи, това е нормално), а да получиш същите стоки на по-ниски цени. Имам доста карти за „лоялен” клиент в портфейла си и те ми спестяват наистина много пари – като се започне от гориво, хранителни стоки и се стигне до по-скъпи дрехи.




Източник: http://smartmoney.bg/kak-da-spestqvame-s-malka-zaplata/
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Много увлекателно говориш, но просто не можах да изчета всичко.
Та ... какво искаше да кажеш (с две думи, ако може)...

Статията е на SmartMoney, не съм я писал аз. С две думи човека пише от какво можем да се лишим и да спестим. Честото обикаляне по барове, пушенето, колата... все неща по които пръскаме ненужни пари, които могат да се спестят и по-късно да се инвестират в нещо по-смислено. Тъй като и аз имам подобен доход, като се замисля почти всичко, което е написал е вярно.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Няма евтини и скъпи продукти, има хора с ниски и високи доходи :) това е истината. Вярно е, че за да имаш високи доходи трябва да тръгнеш от някъде и пестенето може да е начален "тласък" за някои, но като цяло се пести когато доходите са малки.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Егати глупавата статия. Пише много добре човекът, ама е пълно с глупости...

Сато имам работа за 400 лв в София и тристаен който нашите са изплащали цял живот и даже и аз малко как да го продам и да се преместя в Дупница, ами нали и работата ще си изгубя??? Или пък да го продам за да си купя по-малък апартамент. Същата глупост... Не може да направиш такава голяма разлика, че трайно да ти реши проблема с бедността.

Жилището не е пасив. То е актив. Дори и да го смяташ за пасив едва ли е по-голям пасив от тютюнопушенето, което някак си деликатно е пропуснато в статията. Сигурно автора е от онези пушачи които твърдят, че пушенето им е едничкото останало удоволствие след като вземат 300 лв заплата. Да ти имам удоволствието да се тровя. Доста по-често срещам пушачи висящи по кафетата как се оплакват, че нямат пари и да ми приказвал как много работи съм можел да си позволя, отколкото хора с големи жилища и същия проблем.

За кредитите и колата съм съгласен, но пазаренето в големите магазини е невъзможно. Виждал съм как в един от двата големи магазина за техника, едно семейство, видимо заможни, направи 6000 лв сметка, явно си обзавеждана на ново жилището и попитаха за някаква отстъпка или нещо подобно. Касиерката каза, ако искате говорете с управителя, но ви гарантирам, че няма да стане. След малко хората се върнаха, и да, нищо не получиха като отстъпка. Тук във форума може и да можем да се спазарим. С някой малки фирми - да, обаче с големите е трудно. Те ако искаха щяха да напишат над еди си каква сума - отстъпка.

За мен тази статия е просто чесане на езици.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Не мисля че разходите по собственото жилище са по-големи от наема на чужд апартамент.
 
Последно редактирано:
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Статията е на SmartMoney, не съм я писал аз. С две думи човека пише от какво можем да се лишим и да спестим. Честото обикаляне по барове, пушенето, колата... все неща по които пръскаме ненужни пари, които могат да се спестят и по-късно да се инвестират в нещо по-смислено. Тъй като и аз имам подобен доход, като се замисля почти всичко, което е написал е вярно.
Аха, отивай тогава в някой манастир - ще те хранят, ще спиш на топло, че и пари ще вземаш.
Какво чакаш?
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Има хора със заплата 400 лв. и без собствено жилище. За тях какъв съвет е подходящ!?

Ако получаваш заплата от 400 лв., нямаш друго решение, освен да си намериш втора работа, да имаш натурално стопанство или да разчиташ на помощ от роднини. И дано да имаш добро здраве!

Иначе е ясно, че човек с малки доходи винаги прави сметки и си налага големи ограничения. Дрехи втора ръка, мебели и техника втора ръка, почти никакви развлечения, за които трябва да се плаща. Ще бъде успех, ако не вземе заем до следващата заплата.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Прочетох само до часта, че ако имам собствено жилище в София да го продам и да се преместя в по-малко в провинцията и се отказах. Просто такава простотия не бях чувал до този момент.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

А бе има идея в темата, днеска се насилих да я прочета. Но това не би трябвало да присъства във форум за предприемачество, ако ще скатаваш и ще обикаляш магазините за 10стотинки, то ... по-скоро темата директно е за някой форум като бг мама или някой подобен.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Прав е човека, ако за 5 лв. вместо кутия цигари си купите реклама (В Адуърдс например). Без значение какво ще рекламирате с тях ще сте доста по - богат. Затова и винаги ще има такива, които мрънкат, че "взимат" малка заплата, защото не знаят (а и не искат да знаят) какво е да "изработят" голямата.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Стойнеф, твоя пример е прав, но тая статия е пълна глупост.

Съсредоточава се върху спестяването, а не върху печелене на повече пари. Така няма как да станеш богат със сигурност, поне не когато има значение. Аз лично не бих искал да спестявам 40 години, за да мога да карам Порше на 60 или да оставя много пари на мойте деца. Аз искам да живея живот.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Стойнеф, твоя пример е прав, но тая статия е пълна глупост.

Съсредоточава се върху спестяването, а не върху печелене на повече пари. Така няма как да станеш богат със сигурност, поне не когато има значение. Аз лично не бих искал да спестявам 40 години, за да мога да карам Порше на 60 или да оставя много пари на мойте деца. Аз искам да живея живот.

Изчетох я статията доста внимателно, защото и аз съм започнал от 0. Има много полезни съвети. Въпреки, че един фактор не видях да е оценен в нея и той се казва време.

Тъй като всички сме хора независимо от приходите и разходите си разполагаме с ограничено време. Затова колата не винаги е пасив (понякога ни пести време, а същото е и с АйФоня). Хареса ми статията, защото разглежда конкретни ситуации без да обобщава. Ако имаш скъп апартамент, то не си беден. Ако взимаш кредити ги инвестирай така, че да можеш да ги върнеш с лихвите, а и да остане за теб. За пазаренето не съм съгласен, но съм за идеята : "Аз съм лоялен клиент. Искам специално отношение." И т.н. има много истини в статията. А с това с което не сте съгласни просото го подминаваме. :)
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Доста скучна статия :) Аз не разбирам как човек, който няма пари, тръгва да дава финансови съвети на хора, които нямат пари. 5 ч. път на ден, че тоя ако беше работил онлайн, щеше да изкара още една заплата :lol:

За едно съм съгласен - никога кредити.
 
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Като цяло Тони(позволявам си така да пиша, щото го познавам лично) дава пример за 90% от хората (масата), а 90% от хора са конвенционална в мисленето(пари се правят не като си от масата, а като и задаваш посока), Ред-а даде добър пример, но щото масата си е маса, няма как да очакваш много от нея. За това и са такива съветите му и като цяло концепцията му за доход е доста консервативна или поне беше преди да почне да навлиза в бизнеса/предприемаческата част.
 
Последно редактирано:
От: Как да спестяваме с малка заплата?

Напротив РЕД - Само с кредити имаш шанс да направиш нещо голямо, ако нямаш нищо - Проблема е че когато нямаш нищо никой не ти дава кредити за бизнес, дават ти за кола и най много за ремонт на жилището.
 

Горе