Как да създадем комерсиален блог?

defteros

New Member
1. Имате ли какво да предложите?
Преди да започнем да разсъждаваме над въпроса е добре да се изясним, че става въпрос за продукт и като такъв той ще бъде предлаган на един мащабен пазар,където ще се опитаме да наложим съответният продукт. А като всеки продукт той трябва да притежава типичните характеристики, които определят всеки един бизнес. Колкото и минимален да изглежда той. Имаме ли продукт? И тъй като най често се набляга на съдържанието в блоговете- то в случая се явява и продукта, който предлагаме на потребителите.
2.Кое определя съдържанието в блога?

Изборът на тема. Нямам предвид темплейта! За да пишете във вашият блог трябва да сте решили, за какво ще пишете! Ако сте стоматолог- това е начин да приложите на практика знанията си, но този път онлайн. Блогът ви може да дава препоръки и съвети \в случая от специалист\ , като статиите, които пишете ще имат пряка полза за потребителите. Може и да сте любител. Например ако се интересувате от сериали и ви са нещото, което сте готови да обсъждате винаги – това е вашата тема. Освен избор на тема обаче съществува и избор ниша! А може и на под ниша! Вие избирате конкретно за какво ще пишете. Ако сте решили да правите блог за бизнес не забравяйте, че има онлайн бизнес, конвенционален бизнес, МЛМ бизнес и т.н. На кое точно ще се спрете или трябва да се спрете ? За мен отговорите са два:
- изборът е личен
- изборът е резултата от проучвания

3.Защо изборът на тема е толкова важен?
Защото не бива да забравяме, че конкуренцията е голяма и жестока навсякъде. Лично аз виждам в този избор сблъсък на емоционално и на рационално ниво! От една страна дадена тема може да ми е любимата, но да не предлага големи възможности. Не забравяйте, че говорим за комерс т.е. за изкарване на пари, а не за лични блогове. В резултата на проучването може да установим, че съществуват теми, които може да не са ни толкова любими, но пък много по популярни! На кое ще заложим? Аз залагам на това, което ми харесва по простата причина, че иначе се губи мотивацията. т.е желанието пресъхва , а това е доста опасно за вашият бизнес.

4.Изборът на ниша
След доста прочетено и проучвания изкарах следните изводи:
- Нишата също трябва да е в резултата на проучвания
- Можем просто да яхнем вълната, както се изразяват мнозина, на някоя популярна тема или ниша към момента и така да изкараме пари от онова, което е интересно или модерно към момента. Това може да е блог за клюки, простотии или секс. Не трябва да забравяме обаче, че всичко тече- всичко се променя! Затова са проучванията!
- Ако изберем да създадем блог за МЛМ бизнес това е профилирана ниша. Можем да изберем обаче да пишем, за МЛМ бизнес в областта на козметиката. Това е
- под ниша. Ние избираме частта върху, която да се спрем.
- Колко е по тясно специализирана ниша по голяма е вероятноста и да се класирате добре във Гугъл.
- Нишата може да се определи от нашите собствения желания. Без да се съобразяваме със тенденциите. Не ви го препоръчвам. От друга страна винаги можем да създадем стойностен блог, за по тесен кръг потребители, които се интересуват например от творчеството на Достоевски.

5.Защо трябват проучвания?

Защото целта на блога е да изкарва пари или т.е. искаме да развием онлайн бизнес. Ако просто пуснете един продукт на пазара – вие няма да сте сигурни дали този продукт ще се окаже успешен! Ако пуснете на пазара поредната шоколадова вафла без ясна визия, за това как ще я наложите на пазара и без стратегия тя просто ще се изгуби из сред множеството други вафли и най вероятно ще фалирате. В Блогосферата също има конкуренция и достатъчно блогове по определени тематики. Ето защо ви са необходими проучвания, събиране и анализ на информацията.

6.Бечмаркетинг

Това е проучване на конкуренцията. Трябва да сме наясно с това какво предлага тя и с това, което искаме да предложим ние. Не ви съветвам да копирате. Аз по скоро се старая да бъде различен, за да се откроя.

7.Продукта

С какво нашият блог по определената вече тематика е по добър от този на конкурентите ни? Кое е вашето конкурентно предимство? Какви за ползите за потребителите? Не за вас, а за потребителите. Ако тръгнем наобратно ще сбъркате. Първо са потребителите! С какво нашето съдържание ще бъде полезни за тях? Какви съвети и конкретни препоръки може да дадете? Какво друго може да предложите, което липсва при другите блогове? Проявете малко въображение и малко творчество! Няма готови рецепти! Конкурентно предимство може да бъде предлагане на съответни продукти на много по ниска цена или лична консултация. Всичко, което ще ви заведе една крачка напред и което е полза за потребителя!

8.Реклама

Колкото и добър да е един продукт – хората трябва първо да научат за него. Тук идва ролята на оптимизацията! Колкото по добри резултати имате в търсачката –толкова повече хора ще имат шанс да харесат вашият продукт на онлайн пазара, който е Интернет. Начини да рекламирате много. Няма да се спирам на тях.

9.План

След като сме направили проучвания, взели сме решение и сме на етапа продукт –не бива да забравяме, че освен ясна стратегия за неговото рекламиране трябва да сме наясно и как ще се развива за в бъдеще. В случая продуктът е съдържането, което предлагаме и преките ползи от него. И не само. Той може да включва определени физически стоки и т.н. Но при блоговете съдържанието е основно. Трябва да сме наясно да къде искаме да стигнем с нашият блог – като брой потребители. Т.е. да имаме ясно поставена цел и стратегия за нейното постигане. Какъв дял от пазара искаме да завладеем? Целта е да бъдем най добрите и ако сме решили да промотиране нови филми да постигнем максималното като предлагане, информация, стойност. Колкото по голям процент от хората, които които се интересуват от конкретна тематика придобием- толкова по добре! Или бизнес план, който трябва да включва всички посочени етапи. От създаване на продукта до неговото пускане , рекламиране, развитие и постигане на печалби.

10.Как ще изкарвате парите от блога си?

Това е основната част, но преди нея са всички тези, които посочих. Монетизацията на блог може да включва реклами, продажба на афилейт продукти, предлагане на лични платени услуги. Монетизацията и видът, който ще изберем е пряко зависим от характера на блога и целите, които ще си поставите. По темата има достатъчно информация в Мрежата. Но трябва да сме наясно как смятаме да печелим, иначе впоследствие ще бъде доста трудно. Това е и фактора, който ще определи облика на блога, както и горе посочените фактори. Трябва да проучим всички възможни, легални начини и да решим кои ще бъдат най удачни за нас.



Целта е да създадам стойност за всички, като обсъдим темата. Приемам както критики така и препоръки. Лично аз мисля, че това са основните неща, за които трябва да помислим преди да започнем с блог. Нещо като рамкиране на основните дейности.
 
Последно редактирано от модератор:
От: Как да създадем комерсиален блог?

Поздравявам те за труда.Всички тези точки ако ги развиеш,като статии ще се получи доста контент(защити го от копиране) нямам време в момента ако се заформи темата ще се включа.
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Поздравявам те за труда.Всички тези точки ако ги развиеш,като статии ще се получи доста контент(защити го от копиране) нямам време в момента ако се заформи темата ще се включа.




:)И как да ги защитя от копиране? А и има още доста неща, които трябва да се отчетат:wink:
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Мисля че май няма достатъчно хора които се интересуват от направата на комерсиален блог. Или си въобразяваме че просто като стартираме някакъв там ще започенм да печелим от мижавите реклами на Ад сенс. Всъщност започнах да се замислям дали изобщо блог във Бг. може да се комерсиализира и да носи реални печалби. Дори при 1000 уникални- най добрият случай- колко ще изкараш от Ад сенс и струва ли си големите усилия по писане на съдържание, ортимизация и т.н. Т.е. слагам акцент на най съществената част-монетизирането на блог. В нашите условия \след като порових в Мрежата\ реално не виждам съществени приходи от подръжката на блог.
1. Ад сенс. Не съм изчислил какво може да се спечели от кликания, но общите ми впечатления са че повечето хора се недоволни от резултатие.
2. Афилейт продукти. Те могат да монетизират даден блог, но в Бг. според едно проучване за 2008г.\ линка го открих някъде във форума\ едва 4% пазаруват онлайн. Най ниските резултати за цяла Европа. За какво говорим тогава?
3. Платени онлайн курсове. Апостолов май ги предлага но затова трябва все пак да си някакъв авторитет. И отново в Бг. хората не са свикнали да плащат за такива неща.
Има още няколко други възможности, които открих и честно казано не ми се струват обнадеждаващи.

Изобщо има ли смисъл да се насочваме към аудиторията във Бг?

Ако някой може да ме обори със факти и цифри - нека го направи!

Известен ми е само блогът на Тодор Христов който печели обаче от основните, платени дейности на фирмата - като блогът се явява просто вид промотиране на тези услуги. Поразмърдайте си мозъците.
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Почти е безсмислено да се прави сайт на БГ според мен, освен ако не е за слава, пари няма или ако има са мижави от adsense или easytrader. Не си струват работата по сайта.

За Афилейт продукти не знам и въобще продукти онлайн дали се продават в БГ, не съм опитвал(няма смисъл).:) Дори да търсят нещо онлайн после отиват в магазина и си го купуват.

Забелязал съм, че огромна част от хората нямат интернет култура ако мога така да се изразя. Както казва amoun те хората си мислят, че Google е интернет. :lol: Как искаш при това положение да направиш нещо комерсиално в БГ и да има успех?:)

Аз примерно на който се опитам да обясня нещо за онлайн бизнес или изкарване на пари от нета, ме гледат сякаш съм избягал от някой психодиспансер. И това са хора на по 20 години.

То в България за сега поне освен от мошенгии и далавери (било то онлайн или офлайн) от друго добри пари не се изкарват.

Или си правиш сайт за чуждия пазар или ходиш на работа и слугуваш на някого за месечна заплата колкото един дневен надник в някоя нормална държава от ЕС (освен ако нямаш някакъв бизнес) :)
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Прав си...Може трябва да помисля за външен пазар..или най малкото един комерсиален блог да бъде и на двата езика...Има доста свободни ниши при блогването , но няма пари и май това е причината освен ако не е корпоративен блог. Има ли някой да сподели за доходи направени от блог в Бг ?
От друга страна има множество сайтове в Бг. но предполагам, че там става дума за значителен трафик и предлагане на конкретни продукти и услуги...
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Аз преди време бях търсил из нета какви пари могат да се направят от БГ сайт/блог, единственото което намерих беше за личните блогове и пишеше, че хората изкарвали по $50-60 на месец от adsense. Може би от комерсиален блог може да се изкарат и повече но ми се струва, че няма да са повече от $100.

Аз мислех да се пробвам да видя какви пари се изкарват от БГ сайт на месец от adsense ама за $100 малко ме мързи да си мръдна пръста нещо:lol:

Може да си на далавера ако имаш 10 сайта x $100=$1000. Ама много трепане ще трябва да се администрират и с пълнят с контент.

Сайтове за продукти има доста, май почти в всяка ниша поне по 1 ама дали продават нещо?:)
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Все пак трупаш ноу хау, а практиката е най добрият учител. Аз нещо не мога да се добера да такава информация. Да знаеш дали има някаква официална статистика? Без значение дали става въпрос за блог или сайт.
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Не знам дали има май-не. Всички си крият приходите, ще кажеш че милиони получават. :) Ровиш из Г и ако намериш нещо.

Аз попаднах случайно на някакъв блог и човека беше направил някакво проучване между собствениците на лични блогове, според което от личен БГ блог се изкарват $50-60 на месец. Не помня как го търси, но сега не мога да го намеря.
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Към момента си мисля че от български сайт ще бъде изключително трудно да се изкара нещо прилично чрез адсенс.
В момента работя по 2 мои блога. българския има добри позиции в гугъл, в тясна ниша. От 100 уникални на ден имам 0 клика, но и кликовете ми носят около 0,08$

Английския сайт е 50 уникални. Закача от време на време по някой клик. Кликовете са ми по между $0,2 и $0,7. Предполагам че с изкачването ми в гугъл ще постигна по-добри цени на клик.
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

За БГ пазара имам от скоро впечатления.За да печелиш прилично от трафик ти трябват поне 5 сайта 1-3 позиция за кл думи,като новини филми,рецепти и т.н или поне да са в първите 5 и да имаш по един рекламодатели за по 100лв на месец/сайт.Печелившите магазини онлайн са малко също.Не се залъгвайте,че с един сайт/блог се правят пари в БГ.Големите правят обръчи от сайтове(защо ли) какво остава за нас.
 
От: От: Как да създадем комерсиален блог?

За БГ пазара имам от скоро впечатления.За да печелиш прилично от трафик ти трябват поне 5 сайта 1-3 позиция за кл думи,като новини филми,рецепти и т.н или поне да са в първите 5 и да имаш по един рекламодатели за по 100лв на месец/сайт.Печелившите магазини онлайн са малко също.Не се залъгвайте,че с един сайт/блог се правят пари в БГ.Големите правят обръчи от сайтове(защо ли) какво остава за нас.


Абсолютно си прав! Аз също достигнах до този извод и в момента подготвям един проект със досто повече от един блог\сайт. Иначе няма как да печелиш. Някой друг няма ли да сподели колко печели от блог\сайт?
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

И да сподели някой каква ти е ползата? :) Всичко е индивидуално ако аз правя 5 долара на месец друг прави 10 трети 100 а някой хора се издържат от това.Концентрирай се над трупането на опит и изграждане на контакти с точните хора.
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Ако направиш добре посещаван блог( освен ако не е на безплатното място в blogger) .. ще си имаш проблеми с хостинг доставчика.
Според мен, при един горе-долу добре развит блог (3000-5000 посещения на ден) никой хостинг доставчик няма да те търпи(особено ако имаш много снимки в блога) и ще трябва да минеш на VPS.. Тъй че тези приходи, които споменахте ще отиват за поддръжка на блога.
 
Последно редактирано:
От: От: Как да създадем комерсиален блог?

И да сподели някой каква ти е ползата? :) Всичко е индивидуално ако аз правя 5 долара на месец друг прави 10 трети 100 а някой хора се издържат от това.Концентрирай се над трупането на опит и изграждане на контакти с точните хора.



Ползва ме щот основната идея е да докажем че може да се печели от комерсиален блог.
Говорим за Бг. обаче!
Пък к каво толкова си криете приходите\ако имате такива\ ще кажеш че хилядарки изкарвате.:)
 
От: Как да създадем комерсиален блог?

Аз нямам какво да крия от българския ми сайт който е на 3-4 седмици е по 10-40 пенса/ден (английски лири),което пак е добре за 300-400 уникални 1000-1500 импресии.Бях планирал след 4 години на EN пазара да пробвам БГ,но се отказах вече.Най-забутания ми EN сайт прави повече пари с 10 пъти по малко импресии.Ако ще печелиш от БГ сайт задължително трябва да предлагаш услуги.Но все пак явно сме тотално изостанали и онлайн.Като сметнеш икономическото положение на БГ потребителя,както и малката му бройка трябва да ти е ясно,че много малко хора в БГ правят пари от БГ пазара.Има със сигурност,но не са стартирали вчера.
 

Горе