Как идеята ми умря. Лека й пръст.

sunstorm

Active Member
За мен цялата история, която ще ви разкажа е поучителна и странна.
Занимавам се с няколко сайта, единия от които е за новини, клюки, снимки и други интересни статии. Точно за него искам да ви разкажа.
Преди 2 години и половина стартирах сайта, като идеята ми беше да пиша и превеждам интересни статии и новини. Регистрирах го във всичките инструменти на гугъл за уебмастери, сайт мап, онпейдж сео-мео и всичко както си трябва. Без никакви набиване на хиляди линкове, купуване и продаване на такива. Регистрирах го по най-различни директории, създадох му страница във фейса и направих профил в туитър. Постарах се дизайнът на сайта и навигацията да са добри, добавих rss с 10-те най-нови статии и т.н и т.н.

Пак казвам никакво черно, сиво и пембяно сео. Постепенно добавяне на линкове, по малко без да прекалявам.
Сайтът започна да расте като посещения. 100-200-500. Сложих гугъл реклами на Адсенс. Екип от 3-4 човека пишехме статии всекидневно. По 4-8 статии всеки ден.
Първо взеха да ни копират статиите разни "големи и сериозни" медии. Те излизаха преди нас по търсенията. Гугъл определяше тях за първоизточник явно... защото те са стари и доказани сайтове. Ок де. Започнах да пингвам всяка статия, веднага след като се пуснеше в сайта. Публикувах в сайтове като свежо.нет и др. "социални мрежи".

Ефектът беше - социалките преди мен в търсенията. Хм-м-м. Даже си направих експеримент с определена дума и статия, която пуснах по "свежоподобните сайтове" с различно описание и заглавие и.... гугъл съответно вместо да ме побутне нагоре, ме навря в 3-та глуха на тази дума.
Реших да наблегна на качественото съдържание. Нали уж всички това разправят: уникален контент, не копирай, пиши интересни статии. Между другото, доста сайтове с копирано съдържание имат много повече посещения отколкото моя сайт и дори излизат и по-напред на някои търсения.

Та... достигнахме пик от 1300-1500 посещения, някои сайтове изполват нашия rss за да показват новини и клюки. От гугъл адсенс съответно изведнъж решават, че нарушавам правилата им с нещо и ми изпращат писмо, с което ме уведомяват, че са спрели рекламите, които ми носят доходи от 15 евро на месец - WTF?!?! Писмото е общо и без конкретизиране на точния проблем. Започвам да премахвам техните реклами от евентуални проблемни страници. От всяко едно място което ме съмнява, че поне малко нарушава правилата им. Разбира се, получавам отказ отново. Х-м-м дали си струва да се занимавам с въшливите 15 евро, които не могат дори да покрият разходите по един "текстописец". Колко пъти сменях цветове схеми и места на реклами... ей повече от 17-18 евро на месец не се вдигна. Както и да е. Премахнах кода на рекламите и вече нямам реклами от гугъл адсенс.
Дори получих анкета от какво не съм доволен. И вие сте ги получили. А забелязахте ли на колко пъти в анкетата се засягат неясните правила на програмата? Съгласете се, че субективно мнение на проверяващ, би ти спряло рекламите от раз. Дайте един сайт и веднага ще му намеря кусур и че нарушава правилата. Както и да е, да не се отклонявам от темата. Примирих се, че няма да забогатея от тази програма. Две години и половина се грижим за този сайт и се опитваме да играем по правилата и накрая бан.

Два дена след като спрях рекламите на гугъл... сайта тръгна надолу. С по 100 посещения на ден. Всеки ден намаляват. Проверявах уебмастер тулс, аналитикса, никъде няма проблеми. Вчера приключи със 600 посещения. Утре може да са 500-400-300. Знам ли. А имаме над 2500-2700 уникални статии. Красота. Не съм правил никакви промени по сайта, само добавяме нови статии. 85-90% от материалите ни са уникални.
Замислих се върху нещата които чета тук във форума. Гугъл нали уж в момента "наказва" сайтовете с прекалена оптимизация за търсачки. Нали уж иска уникален контент. Е аз моя сайт не го правя да е удобен и угоден на гугъл. Сайтът ми е насочен към потребителите.
Абе всъщност някой не беше ли писал в една тема: "Майната им на потребителите".

Само да вметна, че в никакъв случай не смятам, че не съм сбъркал някъде по работата си върху сайта. Може, а и най-вероятно е моя вината за случващото се.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Brad
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Уникално съдържание и аз си пиша на разни места и няма никакъв ефект. Като го сложа в svejo и излиза то при търсене, моето е навряно не знам къде. Аз си пиша от време на време че ми харесва, но иначе според мен гугъл е много зле.
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Така, разгледах сайта и мога да обобщя следните неща:

1. за да имате успех - обръщайте ГОЛЯМО внимание на мета таговете (особено на meta description)
2. задължително проверявайте наситеността на думите, по които оптимизирайте
3. задължително обръщайте внимание на <h1,2,3... таговете за да направите йерархично представяне на важните думи
4. никога, ама никога, не правете статия, която да се линква навътре в сайта САМО с котва "прочети още"
5. вътрешната линкова структура на сайта има 2 цели - да е удобна на посетителите и да държи бота на гугъл максимално време вътре
6. стремете се съотношението Text/HTML на страниците ви да е поне 50%... ако не може, да не е по-малко от 30-35
7. никога не е излишно са имате сайтмап. Някои ще кажат, че е задължително...
8. ех тези микротагове, давайте, давайте, слагайте, слагайте
 
Google толкова се скофти, че ако той мисли, че съдържанието не е хубаво, винаги имай едно на ум. Имаш потребителите, които са с много по-обективно и точно мнение от некви измислени алгоритми, които като гледам как работят, чак се плаша за бъдещето на интернет. Но едно е важно, прави ги така, че хората да искат да те споделят. Това е много важен момент. Запомни!!!

Колкото до големите медии, пълен цирк е и там. Това, че са такива не ги прави честни и коректни. Така, че това го приемаш и продължаваш напред.

Реално ми звучи много странно историята и ако не беше направил нещо нередно, както каза, че не си, бих си помислил, че си отнесъл малко наказание, което те е върнало назад в класациите.

Ох....ето какво мога да препоръчам:

1. Добави сайта си в големи директории
2. Пиши големи статии, богати на картинки и ги пиши за потребителя, не падай под 500 думи, пингвай ги
3. Участвай активно в социални мрежи, форуми, блогове и други социални канали, за да разберат за качеството и потребителите да се превърнат в линк билдъри
4. Не преоптимизирай с цел да се харесаш на търсачката, майната й, не го заслужава, но твоите потребители го заслужават
5. Започни да мислиш по-глобално вече.

Всеки сайт стигне ли един определена цифра трафик, той вече иска, не иска, минава в друго ниво. Не може да си с по 2,3,4,5К потребителя всеки ден и да не си важен за мрежата, както и да не го възприемаш за нещо важно и ценно. Мисълта ми е, участвай в някакви мероприятия. Нека разбере не само скапания Google, но и хората, че си качество. Наблегни на това. Ааа, и линковете, които пускаш, гледай да са от добри и авторитетни сайтове.
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Тео благодаря за идеите, ще погледна внимателно всяка една точка по която си писал. Обаче дали точно това би могло да накара един работещ 2.5 години сайт, да се "срути в посещенията" за 3 дена.

По различните точки:
1. Много противоречиви мнения за тия метатагове и така и не съм добавил такива. Явно ще трябва.
4. Да веднага го промених, защото и аз от няколко дена имах съмнения, че изобщо не е добре така.
7. Имам сайт мап, добавен е в гугъл вебмастер тулс. Задължително ли е да има и линк в самия сайт. (май е риторичен въпрос)
8. С микротаговете не съм наясно. Ще прочета.

Blinky - благодаря за полезното мнение.
 
Последно редактирано:
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

А, това за срутването може да се дължи на идиотщините, които прави гугъл през последните седмици. Такова ненормално ръчкане из алгоритмите им не съм виждал през последните 2 години.
 
Re: От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

А, това за срутването може да се дължи на идиотщините, които прави гугъл през последните седмици. Такова ненормално ръчкане из алгоритмите им не съм виждал през последните 2 години.
Да, и аз залагам на това. Но хубавото в случая е, че още не могат да се оправят в това и пускат чести ъпдейти, което е шанс за всеки качествен сайт. Не знам как алгоритъма разграничава качествен от по-качествен, та от по-качествен, но е факт, че при много силен интерес от потребителите в мрежата няма начин сайта да събира прах на задните места. Логиката е потребителя да е най-добрия мерите за качество, и колкото и да смятаме за нелогично - това трудно се манипулира. Все пак не може да убедиш повече от 2К думи, че и нагоре, че сайта ти е готин, ако наистина не е. :)
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Обърни внимание на фейсбука, нямам експериментално подтвърждение, но вярвам че това помага за укрепването на "тръст", така да го наречем.
Пиши ръчни мета
И най-важното - какво ти е отношението подадени към индексирани във сайтмапата в google webmaster tools?
И обърни на HTML Suggestions, може много да ти каже за грешките в сайта
Ако там има нещо - покажи и него
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Колега и при мен в последните няколко седмици се забелязва спад в трафика почти наполовина. И то за няколко сайта с подобна тематика. Кликовете също падат и като цена и като бройка, достигали са от порядъка на 0,01 СРС. Не знам какво става с алгоритмите, но дано по-скоро тръгне на някъде.
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Обърни внимание на фейсбука, нямам експериментално подтвърждение, но вярвам че това помага за укрепването на "тръст", така да го наречем.

Поставянето само на прозореца с феновете мисля, че би му свършило работа. В тази тема може да се намери малко повече инфо
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Тъкмо щях да охуля гошо (Аз това го правя постоянно, защото ми писна от този конгломерат, дето ври и кипи, и никой не знае какво и за какво се случва. В стремежа си да налапа всичко, гошо вече е неуправляем и неразбираем.) и се появи анализа на тео.
От скромния си опит мога да кажа, че всички тези неща са важни. Сайта ми беше хаос от код. Половината код бе прекопиран на почти всяка страница. Поразчистих, пооправих, понапудрих (макар да има още какво да се прави) и резултата не закъсня. Неграмотно и неправилно направен сайт няма особени шансове, дори и 500 хиляди бек линка да има.
В Хрома имам вкарани няколко инструмента за анализ на сайтове - много ми помагат. Споменава се, че и за Лисицата има такива. Съветвам всички да ги ползват. В процеса на работа сами ще прецените кои да оставите и кои да разкарате.
Ако може и на мен на ЛС въпросния сайт - любопитно ми е да разгледам толкова труд как изглежда.
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Аз мисля, че може почнеш със сивото, не за друго, а просто ако си на етап за отписване спокойно може да по експеремтираш, след като променищ това което казаха по горе колегите - почни по солиден линк билдинг, по константен събмит с един и съща честото и гони по добрите мо сериозните сайтове за беклинкове, от там натък мятай сивото, но обезателно си оправи онпейджа
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

YuRiX: Да фейсбук активноста би дала резултат. За индексираните страници: Изпратени - 4 227 ; Индексирани - 4 092. Би трябвало да е добре.
Blinky: Дано си прав.
vicbg: Предположих, че не е само при мен.
snux: Имам кутийка на фейсбук.
Вискяр Бг: Постоянно оправям проблеми останали от "ровичкането" ми по сайта. Пратих ти го на лично. Мисля, че далеч не е "Неграмотно и неправилно направен". Да явно имам пропуски, които с ваша помощ ще отстраня.
blackout0826: по-солиден линк билдинг - ДА
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Здрасти,
най - странното е че и аз имам същия проблем като твоя. Имам сайт които е на около 5 години. От около 2 може би 3 години трафика му варира между 400-500 уникални. Преди около 2 месеца реших, че от гугъл адесенс няма да стана милионер и премахнах рекламите им от сайта, и след няколко седмици установих че съм загубил 50 % от трафика си по необясними причини (поне за мен) не съм правил никакви промени по сайта и форума освен премахването на рекламите. Пейдж ранга си стои същият само посещенията изчезнаха.

Странно нали ? :D
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Странно нали ? :D

Не е странно. Как смееш да премахваш рекламите на Google? Тези 50% са заложени в новия алгоритъм. :mrgreen:
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Готина тема (поучителна и леко плашеща с грубия си реализъм), сещам се затова как преди 20-на дена точно след като бях "одобрен" от Адсенс получих 7 клика ей така от нищото, а след това имах случаи на кликове за по 1 или 3 цента?! Определено има нещо мътно в цялата работа.
 
От: Как идеята ми умря. Лека й пръст.

Много кофти случка и определено доста хора биха се демотивирали да продължават напред..., но щом не сте се отказали имате наистина железни нерви.

Относно алгоритъма, наистина напоследък доста активно се сменят алгоритмите, серп-а денси почти постоянно, а наказания дебнат зад всеки линк :) Нека и аз да споделя малко опит :)

Преди няколко дена стартирах нов блог. Естествено уникални статии и понеже експериментирах, реших да ускоря процеса по индексиране и класиране на 1-ва страница. Естествено ми е пределно ясно, че Google не толерира агресивният линкбилдинг ( особено на нови сайтове ), но да си призная исках да включа актуална информация към теста и затова си позволих след няколко дена, когато ми индексира всичко да линкна сайта стабилно от социални мрежи, разбирайте букмарк сайтове ( около 500-600 ).

Естествено започна един безспирен денс из серп-а. Първо сайта изскочи на 10 позиция, след час падна на около 30-40, след ден се качи на 10-15 и от там постоянен денс от 2 до 4-5 страница. След около 3-4 дена сайта изчезна тотатлно от индекса.
Понеже не бях много сигурен на какво се дължи този спад ( дали на спама или просто си е част от новият процес по индексирането на сайта и класирането му ) изчаках няколко дни и така до вчера, когато реших да експериментирам и да създам Google+ страница, да се асоциирам като автор на блога и естествено да свърза сайта с страницата в Google+. Случайност или не, след 4-5 часа сайта се появи на 7-ма позиция :) Мисълта ми е, че напоследък социалните мрежи станаха част от метриките за качество на един сайт и колкото по социално активен е той, толкова по-голям авторитет получава ( просто мое предположение ).

Моята препоръка е да видите дали няма да успеете да го вкарате в Google News, след като става дума в край на сметка за новинарски сайт с актуални и качествени материали...

Възхищавам се на борбеният ви дух и се надявам в най-скоро време да се справите и с този проблем ;)
 

Горе