Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

$INeed$

Well-Known Member
Безспорно е, че всеки уеб сайт има нужда от хостинг, за да съществува в уеб пространството. Скапаният (лошият, некачественият, понякога и етвиният) уеб хостинг може съвсем споконо да унищожи вашия онлайн бизнес и вие дори няма да имате време да разберете и реагирате. Звучи зловещо, нали? Да, но е истина. Виждал съм го и продължавам да го вижам. Когат сайтът е малко натоварен, може би в часовете, в които нямате много трафик, натоварването на сървъра, падането сайта ви и дори изчезването на продажбите по това време може да се забележат. И нормално, кой ще забележи след като го е оставил работещ и без надзор.

Но когато става дума за избирането на хостинг компания за вашия сайт / онлайн бизнес, не търсете с думичките "евтин хостинг", "хостинг компания", "тънък хостинг" и прочие. Подобни заявки ще ви забият в едни резултати, които аз лично не бих проверявал натам. Но всеки си решава. Просто вярвайте на хората. Те са най-добрият сигнал кое си струва и кое не. Ако не познвате човек, който плаща за хостинг (едва ли има някакъв такъв типаж тук), то разровете се из големите уебмастърски форуми като webmasterworld.com, blackhatworld, digitalpoint, и най-вече тук. Но не чете бзмислените спам реклами, а ревютата и постовете на хората, които реално използва услугата и имат някакви впечатления от нея. Това е нещото, което препоръчвам и което спазвам като правило през годините. Надявам се да ви накарам и вие да го придобиете. Полезно е ме спасява от много главоболия. :)

Нека ви запозная в топ проблемите, които съм преживял и класирал в следните точни долу. Проблеми, които са ме карали да изтръпвам. Засечете ли такива, знайте, че проблемите не закъсняват, ако вече не са на лице.

Пренатоварване

Често срещан проблем при повечето шер хостинги (Shared hosting plans). И нормално, в своята си дефиниция share (шер) означава споделяне, което говори, че вие споделяте една машина с други сайтове. Ако 1,2, не дай си Боже и повече започнат да използват по-големи резурси от сървъра, на който сте разположени, вие също ядете дървото. Тук има решени, което е следващото ниво - VPS или казано Virtual Private Server - по-скъпо, но си залсужава. Все пак говорим за вашия бизнес, не за хостване на картинки с кученца или държане на семейни снимки на някоя машина. Колкото по-сериозно се отнасяте с бизнеса ви, толкова повече ще ви се отплаща. Не се прецаквайте сами!

Овърселинга

Тъй като не намерих подходяща дума, ще накрека овърселинга - надпродаване. А именно, продават от машината, на която сте повече от това, което е позволено и разписано. Защо, защото вие или друг ваш "съсед" имате неизползвано място и ресурс, защо пък не се създаде още някой друг акаунт, за да може машината да не печели ХХХ, а ХХХ+Х. Гадно, но някой го намират за усшена бизнес система. Да успешна е за хостинг формата и определено е губеща за клиента. ;)

Някои фирми ще ви лимитират в параметрите, които сте закупили под формата на някакъв план. Така е и редно. Дори и ще ви спрат хостинга, ако ги превишите без да ви уведомят. Това не е коректно. Обраното, което е овърселинга, е мишкарска идея и явно системата, ако работи, работи само в посока на фирмата. :)

И да ви кажа, ако все още смятате, че това не е проблем. Проблем е, защото дори и да си урадите лимитите, сайта ви бави. А Google не се кефи на бавни сайтове. Споменали са го много добре в техните правила. За това, при оптимизацията на картинки, скорости на сайта, скриптове и други, проверявайте и често времето за отговор на сайта ви.

Бавна база данни или лимиране на връзката

Друг проблем, с който съм се сблъсквал е (най-вече с големи сайтове с CMS системи и малки хостнг пакети или кофти) показването на празна бяла страница и зареждаща се иконка горе до адрес бара (мислеща), което значи, че базата ви зарежда бавно, за да се визуализира изцяло. Основните статични HTML елементи ще заредят, но какво става за всички други, които реално са фунции, картинки и прочие, теглени от базата данни. Това е кофти хостинг или план, който определено не отговаря на обема на сайта ви. Ако е първото, сменяйте или си останете, ако смятате, че потребителите ви имат 2-3 живота, за да изчакат да се зареди сайта.

Кофти съпорт

Големите хостинг компании имат няколко нива на съпорт. дори понякога има шанс да "заседне" между нивата, и да не ти се реши проблема. Да, често се случва и това едно от нещата, които най-много ме изнервя.

Това бяха най-честите, от които са ми побялвали косите. Мисля, че ще се сетите и за други. Давам ги за пример, заедно с някакво решение, за да може кажа повече на новите потребители или на тези, които смятат да имат скоро. Опитните кучета могат да допълнят, а ако бъркам някъде - поправят. Няма да се разсърдя.

И ще продължа с: Лоши пракитки, които съм наблюдавал през годините:

Проблемите са пак често срещани. Така и дата става дума за уеб хостинг, нека да видим и къде можем и ние да бъркаме. Грешки, които ще ви струват бизнеса.

Става версия на уеб сайта ви

Отваряте сайта си и...изненада, имате става версия, която е върната от хостинга, защото примерно последния бекъп е преди 5 дни, а вие сте актуализирали сайта си доста често до сега. В такива случаи, правете ваши си локални бекъпи и определено знайте кога е този на хостинг провайдъра. ;)

Несъвпадане на DNS Zone-ите

Това е когато се опитвате да отворите сайта си и виждате, че домейна ви не може да бъде отворен (не е намерен сървъра). Лоша работа, но тогава проверявате дали всичко в домейн настройките е наред и веднага се свръзвате с вашата хостинг фирма. Не проспирайте това, защото търсачките няма да ви го простят.

Ниска сървърна сигурност

Много популярен сред уебмастърите е проблема със сигурността. В наши дни си има всичко - хак атаки, дос атаки, флудене. Това може да бъде или на сървърна основа или заради уебсайта. Изберете си добър хостинг провайдър нека някой по-опитен програмист погледне да нямате дупки в кода, от които може да се проникне. Има и случаи, в които и двете ги има, а това е вече сериозен проблем.

Пример на вече игран сценарии: Някой велик хакер си купува хостинг план, и вие по някакво нещастие се оказвате на същата машина. След има-няма няколко дни той качва скрипт, който пачва всички index.php файлове, които намери на сървъра. Кофти нали? В резултат, можете да се "сдобиете" с купиша нежелани и добре скрити линкове на Home страницата, нещо което Google никак нехаресва и това ще ви се отрази сериозно на позициите там. Никоя себеуважаваща се търсачка няма да покаже сайт, който е вреден за потрбителите й. Пак....пазете бекъп.

Сървърна миграция

Използвам кофти хостинг за сайтове, които са стари и не ги поддържам вече. И след като съм ги позабравил, не ги гледам често. Моят хостинг доставчик решава да ми преместят сайтовете на друга машина (евалата, купи ли са нещо ново). И защо ли, те са се оплели яко и са схафили с това.Така са мигрирали сайтовете, че са мигрирали от два сървъра в един друг всички файлове със същите потребители. Като резултат друг уебсайт се появява на моя, Google си индексира каквото си вижда и единственото което направиха е да ми се извинят. Глупаво, но факт, понякога и миграциите не са леки.

Избирайте хостинг компанията много предпазливо и винаги имайте бекъп на сайтовете си при вас.

Две правила, които задължително спазвайте:

1. Винаги правете локални бекъпи на сайтовете си и съобразявайте се с това и колко често го ъпдейтвате. Винаги имайте последната версия.

2. Използвайте някой друг тул за мониторинг, като ChangeDetection.com. Безплатен е и нямате лимит за сайтове. Има опция дори да наблюдавате отделна страница.

Надявам се да се включите. Ей така, да става темата интересна и да се види какво още може да се види като опит от други хора. :)
 
От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Приятно изненадан съм. При това материал написан от потребител, а не от представител на хостинг бранша. :beer:
 
От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Извод - За проект с много трафик - Впс. Ежедневен бекъп:)
 
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Приятно изненадан съм. При това материал написан от потребител, а не от представител на хостинг бранша. :beer:

Мерси. Споделям това, което съм видял и преживял през годините. Може някой да има други впечатления. Ще се радвам да ги сподели тук. Идеята ми е да направя ретроспекция какво се случваше и какво може да се направи като превенция. Дори и хостинг фирмите ще е добре да се включат, за да споделат как се справят с тези проблеми от явно често случващи се ситуации. :)

Ще ме извините, ако нещо не съм се изразил правилно. Но ако има такова, ще се уточня в детайли. ;)
 
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Извод - За проект с много трафик - Впс. Ежедневен бекъп:)

Да. Аз бих добавил - сериозни инвестиции за бизнес, изкарващи прехраната на собственика му. Всеки компромис с цена, качество и друго коства много загуби и проблеми. ;(
 
От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

О много пъти съм стигал до същият извод. Икономисам някой лев и после ми излизат през гъза...
 
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

О много пъти съм стигал до същият извод. Икономисам някой лев и после ми излизат през гъза...

Имам пример, който е подходящ, но тук клиента си бе виновен. На план от 5 лв. на месец (разбирайте шер хостинг) беше сместил онлайн магазин с над 2 500 продукта и сайта буквално циклеше. Мина на VPS, отвърза кисията демек, и нещата му полетяха. ;)
 
От: Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Имам пример, който е подходящ, но тук клиента си бе виновен. На план от 5 лв. на месец (разбирайте шер хостинг) беше сместил онлайн магазин с над 2 500 продукта и сайта буквално циклеше. Мина на VPS, отвърза кисията демек, и нещата му полетяха. ;)

Имах подобен клиент, но не беше на 5лв хостин, а на около 7лв. Магазин за цигари и алкохол, с хиляди продукти и хиляди посещения на ден(поръчките също не са малко, но не съм ги следил). Сайта почна да пада и около 15% от деня беше само он-лайн, естествено поръчките намаляха, докато спряха тотално.

Ето как заради спестяване на малко пари фалира един бизнес :)
 
Доста примери има.

Спомням си за един медиен сайт, забележете на Joomla, с над 1000 статии и неоптимизирани картинки, който бе на споделен хостинг, тънък при това. Там като пускаха някаква интересна и споделяна новина да видиш как бозеше. Да ти влязат едно 1000 човека. Направо не знам какво беше администраторско решение.

Сещам се за още една простотия, зя която наскоро разбрах. Фирмен сайт на WordPress, който се хоства на машина в една стаичка на фирмата, с интернет от 20 лева на месец. Няма по-несериозно отношение. Тук дори ке говорим за VPS от $40 , а за план от 10 лева примерно. Иначе баровци, коли Audi. :)
 
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Приятно изненадан съм. При това материал написан от потребител, а не от представител на хостинг бранша. :beer:

@dragozh тука някой от старите кучета много са патили братле и дори като клиенти като ползват хостинг от близо 10тина години са видяли много :)

някой са и девелопъри и са си общували хора занимаващи се с хостинг са им надували главата много като ги видя :wink:

@$INeed$ не съм съгласен с часта че само на шеърд като си ударите лимита сайта ви бави, и на впс и на дедикетед сървър сайта почва да бави като свършът ресурсите...
 
Последно редактирано от модератор:
  • Like
Реакции: Test
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Извод - За проект с много трафик - Впс. Ежедневен бекъп:)

Ще използвам да се самоизрекламирам :oops: както е разрешено на всички от форума да го правят, в която и да е тема :)

Или някакви хибридни планове може да се пробват :) ако ви се намират под ръка

Мощни като VPS, CloudLinux хостниг планове с cPanel и Varnish Cashe - CooliceHost.com



предимството е че конфигурирано от опитен админ ,cPanel е калкулиран в цента, и са налични адвансъд кеширащи добавки който намачвват подобни системи в чистата им конфигурация с много (виж статистиката от трети пост на линкатна темата) :) а разцепването на и ресурсите е абсолютно същото като при VPS ...

само е важно да си го оразмерите правилно!!!


ще дам за пример най-големите ми планове понеже цпу ресурсите са еднакви за тях... сайт на на който под товар пхп заема 1900 ГБ рам ще работи по бързо в 4 гб плана отоколкото в 2 гб понеже свобоната рам се ползва за дисков кеш - точно като при ВПС (все пак е базирано на основата на OpenVZ впсите)

има хора който ползват 16гб впси и са тествали и мен за други техни сайтове и са доволни :)

Пупу да не ми уроки :oops:
 
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Да. Нека всеки предатавител на хостинг фирма даде повече информация. Знам, че в много случаи самите клиенти са единствената причина за ситуациите, които попадат. Дори слабо се сещам са хостинги, които са читави, и те да са на 100% причина. Да. Имат си даунтай, някой друг новобранец ще се учи върху вашият акаунт, съпортът ще ви мота, може да ви натоварят някъде. Но щом сте с такива, не е ли пак ваша вина. Много пъти съм се обвинявал, защото съм правил прибързани грешки. Времето ме притиска и трябва да се вземе бързо решение. Нямаш много опции и няма за кога да проучваш и събираш информация.

Важно също от опита ми е показва, че трябва да имам граница. Това, че нещо по сайта ми не работи, не означава, че трябва да търся съпорта на хостинга, за да ми го оправи. Казвам го, защото и това го виждам. Жал ми е за съпорта. Наистина. Но глупави клиенти, кофти ситуации. Не се отнася само за хостинг компаниите.

И като се сетя за още примери, ще ги дам. ;)
 
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

@$INeed$ не съм съгласен с часта че само на шеърд като си ударите лимита сайта ви бави, и на впс и на дедикетед сървър сайта почва да бави като свършът ресурсите...
Приемам поправката. Но никога не съм почвал със сайт, който да затормози дори и малък VPS. Даже и в черния ми период. :) Говоря от моя опит, за това и това съм дал като примери. Иначе дай Боже всекиму да започне със сайт, задръстващ ресурсите на дедикейтед сървър. :) Говоря от гледна точка на трафик, да стане ясно. Защото в противен случай си е голямо кълнене. :D
 
От: Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Ще използвам да се самоизрекламирам :oops: както е разрешено на всички от форума да го правят, в която и да е тема :)

Или някакви хибридни планове може да се пробват :) ако ви се намират под ръка

Мощни като VPS, CloudLinux хостниг планове с cPanel и Varnish Cashe - CooliceHost.com



предимството е че конфигурирано от опитен админ ,cPanel е калкулиран в цента, и са налични адвансъд кеширащи добавки който намачвват подобни системи в чистата им конфигурация с много (виж статистиката от трети пост на линкатна темата) :) а разцепването на и ресурсите е абсолютно същото като при VPS ...

само е важно да си го оразмерите правилно!!!


ще дам за пример най-големите ми планове понеже цпу ресурсите са еднакви за тях... сайт на на който под товар пхп заема 1900 ГБ рам ще работи по бързо в 4 гб плана отоколкото в 2 гб понеже свобоната рам се ползва за дисков кеш - точно като при ВПС (все пак е базирано на основата на OpenVZ впсите)

има хора който ползват 16гб впси и са тествали и мен за други техни сайтове и са доволни :)

Пупу да не ми уроки :oops:


Мой клиент съм ги сложил при coolice, всичко е много добре. Няма никакви проблеми, зарежда за 4 пъти по-бързо от vps на друг Български доставчик.
 
От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Между другото, овърселинга не е чак толкова огромно зло, ако се прави културно и възпитано. По същия начин с интернет доставчиците, които дават 40 мегабита, но не ги гарантират, а тук съм сигурен, че ако пуснем тема за доставчиците доста хора ще са доволни от съотношението цена/качество. Ако искаш гарантиран канал обаче цената скача неимоверно.

Подобно е и с овърселинга на хостовете, да гарантираш ресурси на някой, който никога няма да ги натовари е просто лошо бизнес решение - и за теб, и за клиентите които ще плащат като цяло повече.
 
Културните и добре направени неща не правят спечатление. Говоря за тези, при които се получава грубианската. Да ти разпродадат твоето място след като сървърът е предвиден за определен брой акаунти с определени параметри. А това сайт, който няма да стигне никога параметрите на хостинг плана си, да, случва се често. Но сайт, който не расте като обем / сървърни ресурси, малко са случаите. Това ще да е някое мъртвило.

През годините често виждам как сайтовете са предимно със системи за управление на съдържанието, купчина модули и плъгини, и след 100-200 страница се принуждават да минат или на по-сериозен план или друг тип хостинг решение. Абе при VPS и Dedicated няма овърселикг. Или поне толкова често, че да ми е правило впечатление.
 
Доста примери има.

Сещам се за още една простотия, зя която наскоро разбрах. Фирмен сайт на WordPress, който се хоства на машина в една стаичка на фирмата, с интернет от 20 лева на месец. Няма по-несериозно отношение. Тук дори ке говорим за VPS от $40 , а за план от 10 лева примерно. Иначе баровци, коли Audi. :)

Това ама изобщо не е простотия. Фирмен сайт колко посещения ще получи? Особено ако е строго профилиран - да речем за бургии (свредла). 10-20-50 ден, дали и толко? И ако е 5-10 страници чист хтмл, кво?
За 20 лв в БГ получаваш повече от достатъчен ъплоад канал (5-6 Мб/с). Ако доставчика работи >90% от времето си е ОК.
Такъв сайт мога да хостна и на raspberrypi за 50 лв - хаби 2 вата ток.

За другото в темата съм 100% съгласен.
 
Последно редактирано:
От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Страшна тема. Много добре да я прочетете и да си извадите изводи, че бекъп и добър хост е основата, дори и да имате страшен проект може да отиде подяволите лесно ... Отново много добра работа на автора
 
Re: От: Как лошият хостинг може да загроби бизнеса Ви

Страшна тема. Много добре да я прочетете и да си извадите изводи, че бекъп и добър хост е основата, дори и да имате страшен проект може да отиде подяволите лесно ... Отново много добра работа на автора

Мерси много. Гледам да съм полезен, защото е хубаво и да се види как изглеждат нещата от потребителска гледна точка. Някой, който реши да купува трябва да се запознае с действителнстта от срещането на проблеми. Защото във всеки бранш (не само хостинг бранша) има разлика между фирми и фирми, а няма да е лошо и самите потребители да знаят какво точно се предлага и от какво те имат нужда. Тъпо е да си наблъскал някой сайт с 100 плъгина, 1 000 статии , и катинки по няколко мегабайта (обикновенно неоптимизиани, неуразмерени и седящи най-често в категория Галерия) и да си мисли, че трябва да се качи на някой тънък шер хостинг план. Не само е тъпо, но е малко наивно. Не говорим за незнание. Предплага се, че щом е стигнал нивото на задръсти малък или среден план, значи знае и за по-добри решения - по-голям шер план или направо VPS или Dedicated Server. :)

@garnet, така е. Който си го знае си го знае. В темата споменавам само сайтове с CMS-и. Статичните HTML сайтове с по 20-30 посещения, както се вика може да се хостват и на машина във вкъщи, което пак не е много правилно решение де. ;)

Нека вземем пак твоя пример. Но замисли се, ако собственика на фирмата реши да мине на динамичен сайт, със система зад фронта? Примерно, защото иска да си качва сам страници, новини, галерии, а защо не и магазин. В един момент това се превръща в сериозен проблем, не само за него, но и за хостинг компанията, защото те са хората, които трябва да му обяснят защо технически план от 5 лева на месец ще го задъжи трудно. Да, ще го крепи, но зареждането си е фактор. Едно време с дайл-ъп канекшъните все тази дали сайта ти се отваря за 1 мин. или за 30 сек. Това можеше да се обвинява не само сайта или хостинг доставчика, но и самия интернет. :) Технологически сме стигнали до нови висоти и такива неща са ъпсурт. :)
 

Горе