Как правилно да проведем търг?

Fozzy

Well-Known Member
Още една тема създавам, която може да помогне на потребителите да подобрят провеждането на търговете от тях, да избегнат недоразуменията и съответно да получат по-висока цена за продаваното от тях.

Отново се надявам темата да бъде преместена, където и е мястото защото нямам права да публикувам там.

Каква информация е нужна при старт на търг:

  • Детайлна информация за това, което продавате.
  • Ясно обозначена начална и крайна дата. Под ясно имам предвид освен ден, да се посочи и час.
  • Информация дали търгът се провежда и на друго място и как се определят бидовете и победителя.
  • За цената. Задължително трябва да се сложи начална цена и минимална стъпка за наддаване. Трябва да се посочи резервирана цена (която ако не се достигне няма да има продажба) и "Купи сега" цена ако продавачът желае.
  • Начини на наддаване. Посочете дали може да се наддава тайно чрез ЛС, email и т.н. или наддаването става само явно в темата.
  • Ако търгът се провежда на няколко места, продавачът е ДЛЪЖЕН сам да обновява текущите стъпки на всяко едно място. Купувачите не са длъжни и НЕ ТРЯБВА да следят търгът навсякъде.

Забелязвам някои грешки, които се правят относно изборът на победител, но не съм навлизал в спорове досега.

Ако двама потребители са наддали една и съща цена е редно да се вземе под предвид бидът на този, който е наддал пръв. Това е така защото потребителят е наддал, а следващият просто не е спазил стъпката на търга.

Това важи и за крайните наддавания. Да речем, че имаме цена от $30 с минимална стъпка $5. Търгът трае до 12 часа и точно в последната минута наддават трима потребители. Първият дава $30, вторият $35, третият пак $30. На теория би трябвало да се избере последният, защото последен е наддал и трябва да спечели търга. Обаче не е така. Реално погледнато имаме потребител наддал $35 и последният не е спазил стъпката от $5.

Същото важи и ако този с бида от $35 го няма. Двама са наддали $30, но първият печели, защото последният наддал не е спазил стъпката на търга.

Надявам се като прочетете това, да започнете да правите търгове с по-ясно изразени правила и съответно победителят да бъде избиран по-акуратно.

Приятно бидване :)
 
Само да вметна че търговете с много ниска стартова цена и резервира цена... не протичат много добре и са по скоро иснтруемнет ибей да дсмъкне допълнително пари от продавача...

Търгове с Резервирана Цена
 
От: Как правилно да проведем търг?

Полезно четиво.Браво:clap:
 
Как правилно да проведем търг

Ще добавя една грешка която 85 от българското поколение,да,не само тийновете,ами цялото поколение-пише се и се казва ПРЕДВИД,не впредвид,не на предвид,не изпонапредвид да,доста хора го казват така а просто ПРЕДВИД
п.п.
поздравления на valantain_love че го написа правилно,и оттам се сетих да го добавя като правило
 
От: Как правилно да проведем търг?

Също така Българското население би звучало по-добре и разстояние след запетаите би трябвало да има:)
 
Последно редактирано:
Re: Как правилно да проведем търг

Ще добавя една грешка която 85 от българското поколение,да,не само тийновете,ами цялото поколение-пише се и се казва ПРЕДВИД,не впредвид,не на предвид,не изпонапредвид да,доста хора го казват така а просто ПРЕДВИД
п.п.
поздравления на valantain_love че го написа правилно,и оттам се сетих да го добавя като правило

Това в каква връзка? Аз съм писал "предвид" на две места в текста, съответно "имам предвид освен ден" и "да се вземе под предвид бидът". Друг в темата не е употребявал думичката :)
 

Горе