Как се води касова книга на онлайн магазин?

smartex

New Member
Здравейте.

Днес си взех новия касов апарат. Ще извършвам само онлайн продажби, които ще изпращам чрез куриерска фирма и парите ще ги получавам чрез наложен платеж в офис на Еконт.

При изпращането всяка пратка ще е придружена от касов бон. Възникнаха няколко въпроса:

1. В началото на деня, каква трябва да бъде сумата на касовата наличност, след като няма да обслужвам физически клиенти и няма да връщам ресто на никого?

2. Когато издавам касова бележка, начин на плащане ще е "наложен платеж"(от сервиза го въведоха), но в края на деня, когато приключвам касата, а парите ги няма, в полето "наличност в края на деня" какво се изписва?

3. На следващия ден, когато си получа парите от продажбата през Еконт, тези пари като "служебни въведени суми" ли се вкарват в касата?

4. В края на деня, когато изкарам дневния отчет, общия оборот трябва ли я изкарам от касата и как това се описва. Целта е на следващия ден касата пак да започне с кръгла сума?

Благодаря на отзовалите се!

П.П. Имам счетоводителка, но досега е нямала клиенти без физически магазини, които да продават само онлайн.
 
1. Почваш с нулева сума, щом не работиш с клиенти, не ти трябват служебно въведени суми.
2.Изписваш 0(нула), това и ще ти пише на дневния отчет. Ще имаш оборот едисиколко, на каса 0.
3. Тези пари ги харчиш за стока, разходи и тн. Не е нужно да ги вкарваш служебно в касата. Но да знаеш, че се водят като налични.
4. Нищо не изкарваш от касата, защото нямаш нищо в нея. Всеки ден си е сам за себе си. Око искаш да вкараш физически пари в касата си ги вкарваш служебно и ти се водят налични. В твоя случай няма смисъл да го правиш. Прикрепяш дневния отчет, разписваш където трябва и това е.
 
Благодаря за изчерпателното мнение. С напъните на НАП за изсветляване на сектора, все повече хора минават на светло и мисля, че темата ще е полезна и за други.
 
Ако работиш от офис изобщо няма какво да се притесняваш. Цъкай си бончетата с наложен платеж и не го мисли много, няма кой да дойде да ти брои стотинките в каста, това го правят по магазините. Единствената грешка може да стане при контролна покупка или ако ти сверят месечните отчети с наложените платежи по куриерите. Ти щом си работиш по този начин, няма от какво да се притесняваш.

Касовия бон също е много удобен да го закачаш по флаери, визитки и тн. рекламни материали. Тъй че възползвай се и от това :) Ако съдя по ника, някаква техника ще продаваш. Тъй че доста от рекламните ти материали ще се пазят заради бончето. Успех!

Благодаря за изчерпателното мнение. С напъните на НАП за изсветляване на сектора, все повече хора минават на светло и мисля, че темата ще е полезна и за други.
 

Горе