Как се прави плащане към производител при внос на стоки от Турция или друга държава с най-минимален риск от измами

bentosa

New Member
Здравейте,

имам фирма и искам да внеса един камион със стока от Турция, производителите са регистрирарани в alibaba.

За целта ще ползвам БГ логистична фирма, която ще изпрати камион до фабриката на турският търговец, за да натовари стоките.

Интересувам се кой е най правилният начин за плащане при сделка с цел минимизареното на риска от измама, с две думи да платя, а да не ми натоварят нищо на камиона.

Говорих с един турски търговец, той иска да му изпратя 30% от сумата като депозит , когато му изпратя заявката за стоките, а когато моят камион пристигне пред фабриката му да речем след 10 дена(понеже толкова време ще му е нужно за прозвеждане на стоката) да му изпратя останалата част от сумата. Не ми е ясно как ще стане целият процес, тъй като на турчина например ще му е нужно 3 часа да натовари камиона, а не се сещам как ще му изпратя по банков път сума за 2-3 часа, така че той да види, че съм направил плащането и да позволи на камиона да тръгне

А тези 30% депозит ми се струват най рисковани, тъй като му изпращам пари предварително и той може да изчезне. Кой е според вас най-правилният начин за плащане за цялостната сделка?
 
Последно редактирано:
Риск пичели, риск -губи!

Сори, ама така е в началото, а и без връзки и намествания.. Какъв съвет търсиш тук, каквото и да ти се изпише, първо - ти си го знаеш, второ - няма как да те спаси ако решат да те изклатят :)

Иначе яките договори и яко чек на търговеца, тва по-дефаут.. А по-иначе, ако той те иска - ще се вземете ;)
 
Според мен, виж се с юрист за съдействие.
Или другия вариант е да идеш до Турция като от 90-те с джипа и една чанта с пари и да водиш пазарлък, може и отстъпка да ти даде. След това ескортираш камиона до там с другите 70% кеш и така.
Това в кръга на шегата, виж се с адвокат, може би някакъв предварителен договор ще трябва да се направи.
 
Алибаба си имат система за разплащане-няма никакъв проблем и е 100% сигурна. В цял свят подобни поръчки изискват капаро. Може би никога не сте поръчвали така-но това е практика.Дори да поръчате от някой съмнителен китаец-когато плащането е през тяхната система - няма никакъв проблем. Парите ви стоят в това междинно звено (както много подобни аналози) и когато си получите стоката и потвърдите,че всичко е наред-те превеждат парите на продавача.Няма никаква драма.
 
До колкото разбирам сделката не минава през Алибаба, въпреки, че чак сега видях, че се споменава в поста :)
 

Горе