Как стоят нещата по този въпрос - само за сериозни.

cecipenev

New Member
Няма да говоря нито за услуги, нито за линкове, преводи и прочие. Ще говоря за нещо, което дойде като идея на мен и още двама човека.

Как стои въпроса със следното:

Да речем, че се създаде речник, онлайн или се слага на диск. Говоря за голям речник, с много думи, няма такъв друг в българия за сега. Как може да се процедира да се продава този продукт. Ясно, че ако се продава на диск е достатъчно един да го закупи и да го качи в интернет, дори и да е запазена марка, разправия неземна ще е да тръгне да се съди всеки, който го качи по торенти и прочие. Целим голямо използване.

Мислихме и друг вариант - чрез смс, прави се официален сайт на продукта и за да се използва речника се заплаща достъп и то само онлайн, но по този начин, мисля, че няма да е много удобно, не заради самият начин на плащане ( смс и прочие ) ами защото е по -хубаво да си платиш достатъчно пари за един продукт и да си го имаш, но пак идва горния проблем? Искам да знам дали сте се сблъсквали с такъв проблем, не е задължително точно същия продукт да е, а просто опит да сте имали с такъв казус.

Как се процедира с патентоването на даден продукт, как може да си го защитим, какви пари ще струва и прочие. Наистина вашето мнение е много важно.

Говоря съвсем сериозно и очаквам сериозни коментари и най-вече компетентни.
 
От: Как стоят нещата по този въпрос - само за сериозни.

Здравей,

като начало ми е интересно дали ще бъде само на 2 езика този речник, разбирай БГ и ЕН или на повече. Ако ще е такъв, за какъво споменах, смятам че вече има предостатъчно продукти на пазара, както и един безплатен хегемон - translate.google.com

От гледна точка на правата и печалбата - ако ще е в онлайн формат е най-сполучливо да се направи на следния принцип - след регистрация всеки може да прави по 5 търсения на ден. За да се отключи пълната функционалност (тълковен речник, синонимен речник и неограничен брой търсения) се заплаща с смс, пайпал или епай определена сума за абонамент в продължение на 1 месец.

Дано ти бъде полезно.
Поздрави,
Вецков
 
От: Как стоят нещата по този въпрос - само за сериозни.

Хареса ми като отговор, естествено ми мина през ума, но да видим как ще се изгради, но до тогава ще събирам мнение.
Става дума за 2 езика, точно за този език има много търсене, но не и продукт, който да помага. Има един такъв речник, онлайн, който има адски малко думи, даже смешно в предвид това колко думи има в самият език. Поне за това сме разучили, че няма друга алтернатива, ако не направим ние.
 
От: Как стоят нещата по този въпрос - само за сериозни.

Може да погледнеш продукта, който се предлага тук http://www.multioffice-1.com/web.html[url]http://www.multioffice-1.com/web.html[/URL] това е самоучител по английски Разпространява се на диск. Самия диск има проста система за защита, която не е трудна за генериране, но все пак като вариант.
 
От: Как стоят нещата по този въпрос - само за сериозни.

За какъв речник става въпрос? Какъв интерес предвиждаш, че ще има (като брой потенциални потребители)? Ако не съществува такъв на българския пазар, може да бъде издаден в книжен вариант. Ако се направи сайт с онлайн достъп до речника, Вецков ти даде идеи за монетизиране чрез абонамент с плащане през ePay или чрез SMS. Ако направиш софтуер за офлайн ползване, не можеш да го опазиш от пиратстване по никакъв начин. Тогава решението е да се пусне безплатно с някакви рекламни банери в него. SA Dictionary например слага реклами в стартовата страница, когато е цъкната опцията "View home page on startup"
 

Горе