Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Philip

Member
Здравейте,

Най-сетне сме пред пускането на електронния ми магазин за компютри. Все още не съм го обявил, с разработчика (Стан) го довършваме.
Моля за всички ваши препоръки, критики и т.н. - по функции, дизайн и т.н., ще са от полза.

За да съкратя списъка критики, ето какво съм набелязал дотук и ще стане скоро:
- описанието и спецификациите да са видими едновременно
- класът на техниката да се изписва само при показване на единичен продукт
- редакция на някои полета от базата (HDD, RAM), за да се съкрати и филтърът на параметри (chechboxes => sliders)
- редизайн на менютата и шрифтовете за категории.

Останалите критики - от вас, моля :)

Благодаря предварително,
Philip
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Темата е много пуста и прекаленно семпла.
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

А ти искаш да ти кажем безплатно какво да направиш? Нали знаеш, че точно тези съвети струват пари, и то много пари? Въобще и темата, питането ти е глупаво, тъпо, защото сам го каза:

... го довършваме....


Та значи искаш да ти кажем как изглежда един недовършен продукт? Все си мислех, че оценка се дава на нещо готово...

Погледнах сайта и съжалявам, че го направих. Много празен, много бял, липса на много информация, липса на снимки, въобще какво има в него?
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Темата ти е семпличка, но потребителят лесно би се ориентирал. Сложил си и филтър по характеристиките, което е чудесно. На продуктовата страници можеш да опиташ под дефолт първо да се показва полето "Спецификация", а не "Описание". Бих ти препоръчал там също да сложиш филтъра, за да не стои така голо, а и аз по-лесна навигация. Имаш нужда и от малко OnPage SEO, дребни проблемчета и малко по-специфични настройки на предполагам Paladin ти е сложил СТАН. Успех!
 
  • Like
Реакции: CTAH
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Темата е Модернс на Харниш Дизайн и съм я ползвала няколко пъти. Макар че не съм фенка на индийците, трябва да кажа, че е една от малкото безпроблемни теми. Ама да се махне автора от футъра.

Очевидно е че шрифта за заглавията не поддържа кирилица - да се оправи.
И аз мисля, че футера трябва да се отвори - Стан знае къде да гледа за да го направи.
Аз така и не разбрах Г вижда ли контента в табовете - по-добре спецификациите да се отворят.
Има проблем с рич снипетите - добавени са 2 пъти - в темата и от Паладина. Едните трябва да се махнат, но проблема е че и двата вида имат дефекти. Като свършите се обади да мина една майсторска ръка :)
Филтъра не може да се сложи на страницата на продукта(няма какво да филтрира), но може да се сложи на търсенето.
Продуктовите снимки не са хубави, но поне могат да бъдат с еднакъв коефициент шир/вис
Това за сега - после пак.
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Неща които забелязах , но май се и повтарят с такива от колегите ...

1. Логото - задължително нещо което грабва повече :)
2. Шрифтовете определено не поддържат кирилица на повечето места .. заглавие, меню ...
3. В категорията .. когато няма снимка на нейно място да стои нещо че списъка се разбутва
4. Когато добавиш нещо в кошницата и продължиш да разглеждаш сайта по никакъв начин не разбираш че имаш нещо добавено там ...
5. Цена без данък ... изключете ...
6. В продукта Снимките ... малко по големи ги пуснете ... от дясно стои много не симетрично .. но щом ще пускате видими атрибутите , качете горе описанието ..
7. Всеки атрибут с атрибут група ...? Стои едно дразнещо повтаряне .. идеята на групите е да имаш Памет - после обем , тип а не .. Памет обем - Памет обем .. Памет тип - Памет тип ...
8. Като отвориш снимка ан продукта ... бая гонене пада с Х-а да я затворя ... там дол в ляво не емного инстинктивно ....
9. :)
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Здравейте колеги,
Та за сайта, защо даваш да критикуваме нещо, което не е завършено по проект, СТАН е много коректен колега и винаги е завършвал нещата на 100%, след като каже че е завършен на 100% и готов за пускане тогава ти (Philip) можеш да обявиш в Форума за критики. Сайта е с добра тема, която и аз ползвам, но след като не е завършен на 100% защо ни е да критикуваме??? И много некоректно от твоя страна така да постъпваш с колегата СТАН, защото утре може и така да постъпят с теб и да те критикуват! Моля завършете нещата и тогава поискайте мнение от колегите.
Поздрави.
 
Последно редактирано:
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

- Домейн от типа *-bg.com" ми се струва несериозно. На кой му е притрябвало да помни частта -bg? Още по-лошото е, че има сайтове pchelpbg.com, pchelp.com и още един тон сайтове съдържащи pchelp. Просто домейна е супер неоригинален и трябва да се измисли нов. Дори не съответства на магазин! PcHelp е подходящо за сервиз за компютри или сайт за въпроси и отговори при проблеми.
- Аз не вярвам в бутоните "Купи" в началната страница, само заемат място. Не мога да си представя как някой влиза в сайта, веднага цъка на няколко "Купи" и после наистина плаща.
- Задния цвят на менюто не съответства с цвета на шрифта и иконките в него. Излиза ми #333 заради някаквo media условие.
- Нещо много ми се виждат филтрите в търсачката, особено тия за процесор и видеокарта. А няма филтър за дисплея примерно. В такива сайтове винаги съм си търсил "IPS" или "touch" дисплей с Ctrl+F :)

Аз съм малко нетрадиционен, или по-скоро прекалено традиционен купувач и от интернет не бих си купил PC по начало, особено ако не намирам никаква информация за самия магазин. Все пак има Technopolis, Technomarket, Techmart, Зора и т.н., както и множество компютърни фирмички още от едно време - JAR, Stealtech, Reset и не знам още какви. В смисъл, нямам доверие на уебсайт в който няма адрес където мога да ида лично. Също толкова недоверчиво гледам на момента в който намирам два или повече различни сайта с едни и същи данни за фирмата. Тук някой ще каже "Ама той сайта е за хората от провинцията", но има Technopolis и подобни вероятно във всеки главен град. Един такъв сайт трябва да предизвиква доверие при посетителите си, независимо от цените, това искам да кажа.
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Изглежда добре на iPhone. Десктоп несъм гледал , но ще коментирам след като видя. Успех ! Всеки започва от нула и стъпка по стъпка се коригира !
 
  • Like
Реакции: CTAH
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Само констатирам, дано ти е от полза: След като добавиш продукт в кошницата и после решиш да го изтриеш дава следната грешка:
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pchegnvk/public_html/shop/catalog/language/bulgarian/checkout/cart.php:1) in /home/pchegnvk/public_html/shop/vqmod/vqcache/vq2-system_engine_controller.php on line 28Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pchegnvk/public_html/shop/catalog/language/bulgarian/checkout/cart.php:1) in /home/pchegnvk/public_html/shop/vqmod/vqcache/vq2-system_engine_controller.php on line 29
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Домейнът не ми допада, несериозен е както казва колегата AseasRoa или по-скоро: безмислено е името му. Или ще е .ком или .бг. Купи лесен и запомнящ се домейн, редиректни този към новия, ако това е възможно. Или прехвърли системата на магазина в новия домейн. Лично мнение, не си длъжен да го приемаш сериозно. :)

Ясно е, че ще таргетираш магазина за България, но помисли за сънародници, които цъкат от чужбина - с кирилските линкове ще захапе добри позиции в гугъл.бг, но не и в гугъл.ком. Трудно ще ги споделяш в социалките и непрекъснато ще се налага да ги скъсяваш с тулове. Според мои лични наблюдения, ако направиш латински урл-та, ще се класираш на приблизително еднакви позиции и в международния (.ком), и в българския Гугъл (.бг). В уеб мастъра можеш да зададеш географско насочване "България".

Към дизайна нямам критики - семпъл и лесен за ориентиране, без излишни джунджурийки. Ако може Стан да уеднакви цвета на кликаемите връзки с този на менюто. Явно сте нагодили шрифта, защото ми харесва както е - четим и опростен. Можеш да хвърлиш око и на семпъл шрифт с еднаква визия на кирилица и латиница - виж тук: https://www.google.com/fonts/specimen/Roboto+Condensed. Този линк https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto+Condensed:400,700,300&subset=latin,cyrillic може да се ползва в хедъра като CSS стилов елемент, за да ти генерира фонт: 'Roboto Condensed' или да го внедрите по един от посочените методи на Google Fonts. Нагледно този шрифт можеш да видиш от кликаемата част на първия ред в подписа ми.

Успех с разработката и довършването на магазина! Стан е гениален OpenCart майстор. ;)
 
Последно редактирано:
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Така... съвсем накратко, понеже последните дни ми бяха доста изтощителни.
Благодаря на всички колеги, дали мнения, препоръки и критики. Част от проблемите са отстранени (вкл. последния бъг), по други се работи.
Да, наложи се да поискам мнения за незавършен продукт. Просто времето ни притисна и предпочитам да го сложа пред "приятелски огън", вместо сериозни проблеми да останат в крайния вариант.
OnPage SEO - тепърва ще се подобрява, вкл. с адекватна серия статии, много от които по определени съображения ще пиша лично. Същото важи и за оформлението, спецификациите и т.н. Както и филтъра. Някои неща вероятно ще се наложи да бъдат препрограмирани.
Единственото, което (засега) нямам никакво намерение да променям, е домейнът. Причината е проста и в голяма степен емоционална - преди 15 години започнах да пиша и публикувам комп. уроци и ръководства, с които създадох първия (понеже се нароиха и други) PC Help в страната. Да, след това по определени причини го замразих. Но съм работил много за това име. Твърде много хора са се учили от моите и на екипа ми материали, за да захвърля с лека ръка това. Сегашният домейн е унаследен, след като бях пропуснал да взема друг, по-добър, а .com вариантът винаги е бил ангажиран.

Stay tuned... продължаваме работа :)
Още веднъж, благодаря на всички отзовали се!
 
От: От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Причината е проста и в голяма степен емоционална - преди 15 години започнах...

На бъдещите посетители нито им пука, нито им дреме. Ако искаш успешен сайт, той трябва да е насочен единствено към тях, да задоволява техните желания и емоции :)
 
От: Колеги, моля за критики/препоръки по e-shop

Не мога да разгледам целия сайт, тъй като е в профилактика (а, всъщност мога...ама не ми се занимава), и незнам мойто мнение дали е от значение за теб, но ще ти кажа какво мисля.
1. На телефона в това положение не мога да видя менюто надоло, само до където стига екрана. И "Меню" и "Вход" се бутат, нещо не са нагласени. (това "Меню" не излиза като се отвори от комп.)
12346908_1011183842238442_773276985_n.jpg
2. Само с "Категории" горе, ако няма нищо друго, изглежда празно. По-добре направо да ги извадиш там.
3. "Хардуер за компютри" --> "Памет за компютри", "Твърди дискове за компютри", "....за компютри". Това според мен е излишно да се повтаря, за лаптопите също.
4. От телефон е добре горе доло менюто защото излизат в една колона, ама от комп. излизат няколко колони с някакъв текст..., няма никакви border-и нищо. Не изглежда добре. Като за сайт предлагащ компютри и софтуер дизайна не го бива. :)
 

Горе