Къде да си съхраняваме инвестиционното злато

happyslacker

New Member
Абе цялата тая работа със златото много интересна, ама какво ще кажете за съхраняването му? Мен това ми е сериозното притеснение за да не почна да трупам. Има ли вариант с трезор ама да е застраховано или примерно сертификат, че го притежавам в някоя рафинерия в Швейцария? Нямам желание да си го крия в шкафовете...

Този въпрос е интересен и заслужава да му се отвори цяла тема. По-горе в темата споменах за тази офшорна банка* и за услугата на Райфайзен (обаче излиза по-скъпо от това да си го съхраняваш в чекмеджето с чорапите).

Райфайзенбанк (България) ЕАД предлага за своите клиенти сключване на сделки с инвестиционно злато на съхранение в трезор на Райфайзен Централ Банк (Виена).

* Услугите на Euro Pacific Bank са два вида - „златни сертификати“ (сертификат, че имате злато в трезор в Австралия), „златна сметка“ с дебитна карта. Австралийската фирма има и други дистрибутори на сертификатите.

Някои банки в България предлагат и съхранение в трезор на ценности (вкл. и злато). Има и небанкови доставчици на такава услуга.

КТБ предлага само срещу 80 лева на година да ползвате трезор - това май е най-ниската цена на пазара. Обаче не знам дали има много желаещи, особено след онази случка с отнемането на лиценза и законното ограбване на трезорите (държавата си „набра“ картини и ги натовари на миробуса за разнасяне на строителни материали - после собствениците трябвало да доказват, че картините са техни, а не на Цветан Василев или на банката). :) Не знам дали приемат нови клиенти за трезорите си.

Много от банките крият цените на услугите си - в тарифата им не пише колко струва ползването на трезор.

Една от банките, които не си крие цените е ПИБ:

cDllyeg.png


Ето и тарифата на СОД Варна:

RiMuaNG.png


Трезор Маласар (София):

wD9liuC.png


Цените на Обществен трезор "Кремъл" (София) не са публикувани - липсват на страницата "цени". Трезорът им е толкова сигурен, че даже не можеш да му научиш цените от сайта му. Даже и те се съхраняват сигурно.

Друг вариант да си купите злато без да се чудите къде да го криете е да си купите ETF, който инвестира в злато. В тази тема писах по въпроса.


Колко от цената на актива (напр. SPDR Gold Share) се намалява заради цената на управлението на фонда? От отговора на този въпрос зависи кое ще е по-изгодно - физическо злато или борсово търгуван фонд.

Ето го и отговора на горния въпрос:
The ETF pays an annual expense charge of 0.40% per annum
Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/SPDR_Gold_Shares#Management


Бях сметнал, че за 6 години ще губите 2,4% + комисионните на инвестиционния посредник. По това време в Тавекс разликата между "купува" и "продава" на физическото злато беше приблизително толкова. Тоест ако го държите повече от 6 години ви излиза по-евтино сами да си пазите златото. Сега при Тавекс разликата между "купува" и "продава" е около 5% - т.е. сметките са други - ако държите златото по-малко от 12 години и половина е по-изгодно да е през ETF.*

* Това обаче е само при определени условия. В действителност може да се окаже, че златото го няма и инвестицията ви в ETF да се окаже „дарение“ в полза на неизвестно кого... Не се знае дали пазарната цена на ETF ще отразява цената на златото. На теория би трябвало, но на практика цените на търгуваните активи на фондовите борси варират от цената на реалните активи, които стоят зад тях. Хората не действат рационално, включително и тези, които „гласуват“ какви да бъдат цените на финансовите активи, които се търгуват на финансовите пазари. Ти, който четеш този текст, също не си изключение - поведението ти също в много случаи не е рационално (знанията по психология са едно от важните неща, които хората не научават в училище).

Ако купувате дялове от борсово търгуван фонд (ETF) дългосрочно, гледайте да не ви взимат лихва (т.е. не купувайте на маржин). Иначе, след като платите лихвата ще излезе, че сте на загуба.

Ако знаете къде цените на трезорите са по-изгодни (при достатъчно добра сигурност) и от къде могат да се купи по-изгодно злато и услуга по съхранението му - пишете.

Иначе трезорите са решение - сертификат не те устройва, за да притежаваш злато то ти трябва да го притежаваш физически не да имаш документ, които ти казва, че може го замениш евентуално в злато.

И каква е разликата дали ще ти дадат документ, че притежаваш злато в трезор някъде си (примерно в трезорите на Perth Mint в Австралия), или ще ти дадат една бумага, в която пише, че си платил за правото да ползваш клетка номер 1024 в обществения трезор на банката, и евентуално ако някой ден дойдеш в банката с личната си карта (пак документ!) ще можеш да си вземеш каквото си сложил вътре?

Принципно и в двата случая има риск да се окаже, че златото го няма.

Ако го скриеш в чекмеджето с чорапите - пак има риск да отвориш чекмеджето и да се окаже, че златото го няма.

Винаги има риск. Рисковано е да се живее. Може да умреш по всяко време и по всяка възможна причина, която не е забранена от законите на физиката (така наречените природни закони). Как правилно да мислим за риска и смъртта пише в книгата „Противоотрова“ на Оливър Бъркман (авторът се позовава и на Bruce Schneier). Други добри книги - трилогията на Талеб, Походката на пияницата.

Темата за книгите.

Друг проблем с „хартиеното злато“ е, че трябва да имате документ за самоличност за да си упражните правата. Ами ако държавата откаже да ви издаде такъв (защото примерно сте казали нещо против вожда и неговите слуги от по-високите етажи са решили, че трябва да не ви дадат документ за самоличност за да ви накажат)?

Златото, което криете в чекмеджето с чорапите, не го интересува дали имате паспорт. Може да прежалите и някоя монета от колекцията си за да я ползвате като паспорт - чух, че на границата митничарите ще ви пуснат, ако им дадете една такава вместо паспорта си.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: bioz
От: Къде да си съхраняваме инвестиционното злато

Изваждаш го от контекста - говоря за ЕТФи, сертификат от банката, че имаш нещо злато, но ти се изплаща в хартийки. А ти нямаш сертификат за златен сейф, а дори и да имаш ти имаш за сейф не за златото. Реално ще имаш правото на притежание на сейф, а не право на Х вещи в сейфа това е разликата. Но да винаги го има 3-рд парти риска.
 
От: Къде да си съхраняваме инвестиционното злато

Последно ползвах сейф (за съхранение на документи) в банка ДСК преди 4-5 години и цената беше далеч под обявената от ПИБ... Не помня точните цифри, но беше от сорта на 120-130 лв за най-малкия размер с 3 безплатни посещения. Искаха да имаш сметка в банката, за да мога да си дърпат парите автоматично в случай, че не отидеш да си го платиш в брой.

Сега проблема с евентуален обир на трезора винаги го има, преди години имаше няколко случая. Ако не декларираш какво има в касетата ясно че при проблем гориш. Ако обаче декларираш едно кюлче може ли да се застрахова и при какви условия?! Би трябвало да ти гарантиран изплащането му при евентуален обир, ама пък ще трябва след всяко посещение да го проверяват че е вътре ... Много сложно стана :)
 
От: Къде да си съхраняваме инвестиционното злато

В градината на Баба и Дядо, до голямият орех изток от него на 1 метър дълбочина


Също е идея
 
От: Къде да си съхраняваме инвестиционното злато

Къде да си съхраняваме инвестиционното злато?

Краткият отговор: на повече от едно място, а една дума - Диверсификация!
 

Горе