Малко помощ с митницата

Victor R

Well-Known Member
Дългогодишен клиент ми е изпратил подарък от Китай, като нямам представа какво има в кутията, но е нещо символично, а не скъпа техника и тн.
По тракинг номера виждам, че на 31.07 е пристигнала в България, като е отбелязано Receive item at office of exchange (Inb) и Insert item into domestic bag.
На 06.08 е отбелязано Send item to customs (Inb) и от тогава не мога да разбера какво става с тая пратка. Писма и известия нямам. Ходих в митницата, но в крайна сметка ме върнаха да пусна разни документи на някакъв мейл. Пуснах ги, получих отговор "Благодаря", което беше преди повече от половин месец. В клон на пощата не съм ходил.

Да чакам ли още, да ходя ли в митницата пак, или е нормално да отнема толкова време?
 
Като начало разбери клиента ти с кой куриер го е пратил и от там ще се знае точно с кои работят тук в Бг. Но май мисля, че е или в Български пощи или на митницата, то реално на други опции почти не съм попадал, освен ако не си насочиш от там къде да дойде тук. За Amazon.co.uk си ползвам една фирма с там (наша), която с малка сума препращаш към някой офис на еконт или спиди, а е възможно и за ваш адрес да се разберете.
 
Не, не е нормално. Не казваш с какво е изпратено, но най-вероятно е с пощите. Първо там трябва да отидеш. Или е в митницата или е върната обратно до Китай. Ако седи толкова време в пощата непотърсена ги връщат обратно, естествено ти може даже и да не разбереш че си имал пратка, тъй като някои пощенски клонове не доставят известия и не звънят на получател, въобще по никакъв начин не го уведомяват, че има пратка, въпреки че много често има телефон на пратката. Ако не знаеш, че имаш да получаваш нещо и нямаш тракинг номер вероятността да не разбереш никога, че е имало пратка за теб е огромна.

Също така, нищо не се разбира от обясненията ти за митницата, къде си ходил какво си правил, какви документи и т.н...Ако си ходил там и пратката ти е там, то тя си е при тях едва ли ще изчезне, трябва да се декларира какво има и да се платят съответните митнически сборове, после ти я освобождават и си я получаваш. Друг е въпросът защо изобщо е задържана малка пратка, която е подарък без обявена стойност на нея, нещо не се връзва...

Освобождаване на пратка от Митницата за такива клиенти, ФЛ получатели на единична пратка, не би трябвало да отнема повече от 2-3 часа, но съм чувал че на места отнема цял работен ден висене пред гишета в зависимост от натовареността. И все пак в твоя случай половин месец да чакаш, нещо не хващам какво става. Принципа е прост, 1) задържат ти пратка 2) предоставяш документи за стойност, извлечения, скрийн на поръчка, а в твоя случай може би някаква декларация от изпращача, че е подарък с незначителна стойност, абе въобще всякаква глупост може да ти поискат 3) митническа декларация със стойността от 2 и 4) плащаш и си вземаш нещата.

Кажи повече подробности, за да ти се помогне адекватно.
 
Мерси и на двамата за всключванията.
Пратката е изпратена с China Post Group, което не знам куриер ли е или техните си пощи. По тракинг номера, който имам, ми излиза това:
https://cdn.pushrcdn.com/bgpost.png

Прoпуснати обаждания от някакъв приличащ на стационарен номер, имам 3 докато бях по морето, но уви никой не вдига на него като опитам да върна обаждане, не знам дали са от тях.
На Митницата отидох в някакво бяло фургонче, в което се получавали пратки, при което ми беше казано че трябва да попълня декларация за стойност и декларация за съгласие да ме представляват БГ пощи пред Митницата. Това са двата документа, който изпратих на [email protected].

Все пак отидох до местния пощенски клон, откъдето ми казаха, че нищо не можели да проверят, но щом съм попълнил декларациите и съм ги изпратил, трябвало да чакам.

ПС. В това проследяване което гледам, в случай че пратката бъде върната в Китай това ще бъде ли отбелязано?
 
махния я тая снимка, бахти несериозното при такава услуга да си ползваш хоста за лични файлове....
 
Снимката съм я сложил, понеже не ми дава да я вмъкна в поста и ми е лесно. Ако можеш да помогнеш по темата, давай, а за това кое е сериозно сам решавам.
 
Снимката съм я сложил, понеже не ми дава да я вмъкна в поста и ми е лесно. Ако можеш да помогнеш по темата, давай, а за това кое е сериозно сам решавам.
Просто прикачи го. Това е от бутона под текст полето. В ляво.

И какво сега с пратката?
 
Снимката съм я сложил, понеже не ми дава да я вмъкна в поста и ми е лесно. Ако можеш да помогнеш по темата, давай, а за това кое е сериозно сам решавам.
ей всеки навирил носа не можеш да се обадиш....
Както качваш картинки може и торенти, екзета, порно и още милион глупости да хоставаш където ти е бизнеса. Ама ко са оабждам и аз
 
И какво сега с пратката?
Е нищо, пак писах на въпросния мейл, ще чакам отговор и ако няма отговор ще отида до митницата след празниците. Друго не знам какво да правя. Явно, че нещо става и не е нормално да се бави толкова.
 
Пък при мен, китаецът след поредна поръчка ми се направи на интересен - изпрати ми по DHL за негова сметка... И естествено митница, ходене, нотариус, ддс-та...
 
Пък при мен, китаецът след поредна поръчка ми се направи на интересен - изпрати ми по DHL за негова сметка... И естествено митница, ходене, нотариус, ддс-та...
Тук е отврат. Като знам какъв ужас ме чака, чак не ми се тръгва на това сафари. :) А и като гледам няма голям смисъл.

Едно вече знам със сигурност, фейсбут държат най-скемърските реклами и освен Амазон и иБей нищо друго. :)
 

Горе