Мнения за хард диск SSD

eshk0

Member
Някой ползва ли такъв хард? Чувам слухове че са били много добри и искам да си взема 1 такъв 60GB за (C:) :)
Какво ще кажете?
 
От: Мнения за хард диск SSD

E много по-бърз е, по-бюджетния вариант е ssd за операционната както смяташ ти за C и останалото на HDD, а оптималния е изцяло ssd, скоро гледах един Macbook pro с ssd, е няма толкова бързо зареждане.
 
От: Мнения за хард диск SSD

If:

You need lots of storage capacity, up to 2TB
Don’t want to spend much money
Don’t care too much about how fast a computer boots up or opens programs then get a hard drive.

If:

You are willing to pay for faster performance
Don’t mind limited storage capacity or can work around that then get an SSD.

Засега скоростта ме устройва и не смятам да плащам повече, само заради бързината на зареждане на приложенията, и операционната.
 
От: Мнения за хард диск SSD

Доста по бърз е от стандартните хард дискове, но помисли за какво ще го ползваш, дали си струва инвестицията.
 
От: Мнения за хард диск SSD

Погледнах един 60 ГБ, стува към 100 лв. В момента ползвам 1 хард (1TB) и е на две части (C: ) & (D: )
Но много скърца и ме дразни, точно заради това си мисля да си взема един SSD само за операционната :)
 
От: Мнения за хард диск SSD

Това скърцане... Скоро пускал ли си му дефрагментация ? Дефрагментирай всяка седмица по веднъж в режим SAFE MODE, никога не я пускай в нормалния MODE. На колко е разделен партишън C:\ и на колко D:\ ?
 
От: От: Мнения за хард диск SSD

Не, несъм пускал нищо 8)

Виж файлът 5215

Добре е 70 GB за партишън C:\ По принцип и 50 GB са достатъчни, понеже за да работи нормално OS, са нужни свободни поне 10 GB да имаш свободни. Но нищо, и това не пречи. Ами щом не си пускал дълго време дефрагментация, от това става тия хъркания вътре в хард диска, понеже четящата глава полудява да търси информация сред разпръснатите фрагменти. Аз всяка неделя пускам дефрагментация и нямам никакви проблеми. :)
 
От: Мнения за хард диск SSD

Няма опасност да изгубиш данни при дефрагментация, даже е по добре когато се дефрагментира диска, информацията вътре се пренарежда по строго определен ред и четящата глава по лесно намира информацията, и от там се увеличава бързината и производителността на PC-то. Ще ти го обясня просто: когато диска не е дефрагментиран, представи си влизаш в една библиотека, но книгите не са по местата подредени по томове и жанрове, а са изсипани разхвърляни по земята, в различни посоки. Представи си какво търсене ще падне. Това е когато не е дефрагментиран диска, независимо кой партишън C:\ или D:\. А когато диска е дефрагментиран - все едно си в аптека, всичко е на мястото си, все едно в библиотеката книгите са подредени по азбучен ред, по жанрове и автори. :) С какъв WINDOWS си XP или 7 ?
 
От: Мнения за хард диск SSD

Значи когато ще пускаш дефрагментация, винаги я прави в SAFE MODE, това става така: рестартирваш PC-то и по време на рестарта, преди да ти покаже на екрана логото на WINDOWS, още до като ти показва параметрите на BIOS или там марката на дъното ти, натискаш клавиш F8 но го натискаш не веднъж, а натискаш и пускаш, но правиш редуване натискане-пускане един след друг без пауза, все едно като кълвач, такива цикли, и така до като ти покаже един черен екран в команден промпт ( режим ) и ще видиш няколко реда различни опции, ще гледаш да избереш най горния ред на екрана на който пише Safe Mode, със стрелките на клавишите го избираш и натискаш ENTER, и WINDOWS ще байпасира всички излишни драйвери и подпрограми, и ще зареди един чист WINDOWS без антивирусни, и без други излишни неща, и влизаш в потребителския ти акаунт, и от START-бутона долу в ляво на екрана избираш All Programs, Accessories, System Tools и от там търсиш Disk Defagmenter или да пише Defragment и кликваш на тази програма, от там посочваш с мишката дял C:\ и натискаш Defragment и оставаш PC-то в покой до като тече операцията.

След като ти изпише че е готово, по същия начин дефрагментираш дял D:\ посочваш го с мишката и натискаш Defragment и оставаш в покой машината. Може да отнеме няколко часа, така че през това време можеш да свършиш други неща ( пазаруване, къпане, или шетане из къщи или гледане на TV, а още по добре ако имаш втори PC и сядаш на него ) и след като свърши всичко, рестартираш PC-то и този път без да натискаш F8 си го оставаш да влезе в нормалния режим. Това е добре да се прави всяка седмица по веднъж или поне 2 пъти в месеца, иначе стават проблеми - получава се задръстване на хард диска, и от там забавяне на производителността.

Също така не забравяй преди дефрагментацията да направиш Disk Cleanup. Това се прави като отвориш Windows Explorer или My Computer, отиваш на устройствата, и кликваш върху дял C:\ със десния бутон на мишката, и от там ще ти излезе едно падащо меню, като най долу ще видиш че пише Properties - кликваш на него, и от там на Disk Cleanup и ще се почистят ненужни парченца недоизтрита информация. Така се освобождава и място в хард диска. Така автоматично се почистват и папките Temp и Temporary Internet Files, както и ако е имало нещо в кошчето. Същото го направи и на дял D:\ Ако се затрудниш - пиши ми на лични. :) Ако трябва това направо си го принтирай.
 
Последно редактирано:
От: Мнения за хард диск SSD

Дефрагментацията я правя с Tune Up Utilities, докато върша други неща. Не ми се занимава с тези процедури под safe mode. Имах навремето програма, която при дефрагментация разполагаше по-често използваните програми на по-бързите части на диска (вътрешните), но и тя си бе една играчка. Не е нужно да си губи човек времето, заради малка разлика в performance-а.
 
От: Мнения за хард диск SSD

eshk0 Мога да ти предложа още един по лесен вариант на дефрагментиране ако не ти се занимава да влизаш в режим SAFE MODE, с рестарт че да натискаш клавиш F8, макар че не е никак трудно. Има една програма за дефрагментиране казва се Paragon Total Defrag и дефрагментира партишъна на свръх-ниско ниво. Тествал съм я и работи перфектно при новите хард дискове дето са по специфични и някои програми не ги "виждат". Значи при този дефрагментатор без да влизаш в режим SAFE MODE просто стартирваш програмата, и посочваш дяла който ще дефрагментираш, и можеш да зададеш да се дефрагментира или отделни файлове, или направо целия партишън. Най добре задаваш целия партишън да се дефрагментира. Самата програмата преди да тръгне да дефрагментира ще ти поиска рестарт на PC-то и ти ще се съгласиш с рестарта, и от там тя си зарежда нейна собствена OS, някакъв нейн режим подобен на SAFE MODE, и тогава започва да ти дефрагментира. След като завърши, затваряш я, даваш рестарт ( ти като я затвориш програмата, PC-то трябва автоматично да се саморестартира ) и си зарежда нормално WINDOWS.

Програмата е Portable дори не иска инсталиране, въвеждане на серийни номера и т.н. просто я стартирваш като преди това я поставяш в специална папка някъде в дял C:\ Гледам че в замундата в момента няма сийдъри, ако искаш пиши ми на лични да ти я пратя. Но ако искаш първо опитай този метод със вградения дефрагментатор от WINDOWS под SAFE MODE, и ако по късно решиш да ти пратя тази програма Paragon Total Defrag - тя дефрагментира на свръх-ниско ниво, макар и бавничко да го прави, но го прави. Както предцениш. :)
 
направо ще се преродиш и аз бях скептичен отначало и много мислех дали нов хард

гледай какво поддържа като скорост и сравнявай с други модели

например:

Max Read: up to 535 MB/s
Max Write: up to 480 MB/s
Random Write 4KB: 60,000 IOPS
Maximum 4K Random Write: 80,000 IOPS

защото тук там е имат залежали модели който са малко по евтини но са досата по бавни

може някой сата 3 ссд да ги сложиш на сата 2 както направих на лаптопа ми мислех че вече е маломощен и трябва да го сменям ама не мога да го позная в момента всичко се отваря на секундата много по удобно е

със стария хард постигах максимум около 70 мб при четена и аверидж около 30 със ссдто на сата 2 удари 300 при четене и аверидж от 280 мегабайта НЕ мегабита

просто няма място за сравнение ако знаех по рано щях да мина... а за простанство стария хард му взех кутия от 19 лв и си го нося насам натам
 
От: Мнения за хард диск SSD

Еми може да сложиш един ССД хард за системен, а другия да ти е за ДАТА и готово.
Щом е 100 кинта, значе не е кой знае колко по-скъп от другите
 
От: Мнения за хард диск SSD

Еми може да сложиш един ССД хард за системен, а другия да ти е за ДАТА и готово.
Щом е 100 кинта, значе не е кой знае колко по-скъп от другите

Точно така SSD HDD да го ползва за системен, а втория да е за данни и архиви. Хем ще усети увеличаване на производителността не само на зареждане на OS, но и на останалите програми. Но пак да не забравя от време на време да си дефрагментира диска, иначе става каша. :) Какъвто и хард диск да поставиш - иска си добра софтуерна хигиена, и често да се прави Disk Cleanup и дефрагментация. Иначе кашата е неизбежна. :)

esk0 ако си с 4 GB RAM изключи виртуалната памет, няма нужда от този пейджинг-файл, нищо че имаш място на хард диска, пак излишно се забавя системата. Windows автоматично увеличава размера на пейджинг-файла 2 пъти повече от реалната физическа RAM-памет. Ако си с 4 GB RAM, то пейджинг-файла ще ти е 8 GB ! Аз съм с 3 GB RAM и на двата ми PC-та съм изключил виртуалната памет, просто няма нужда. Изключил съм и хибернацията също, както и Stand By, няма смисъл от тях, така или иначе PC-тата ми са винаги включени 24 h / 7 days :)
 
От: Мнения за хард диск SSD

Точно така SSD HDD да го ползва за системен, а втория да е за данни и архиви. Хем ще усети увеличаване на производителността не само на зареждане на OS, но и на останалите програми. Но пак да не забравя от време на време да си дефрагментира диска, иначе става каша. :) Какъвто и хард диск да поставиш - иска си добра софтуерна хигиена, и често да се прави Disk Cleanup и дефрагментация. Иначе кашата е неизбежна. :)

Tune Up One Click Maintenance - друго не ми трябва по въпроса. :)
 

Горе