Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

BRAIN_PAIN

Well-Known Member
Здравейте,

Изникна един въпрос докато обмислях една моя идея. Козметиката може ли да се причисли към хомеопатични продукти и хранителни добавки, което автоматично я прави незаконна за онлайн продажба??

Става въпрос за сапуни, кремове, шампоани, сокове от плодове, серуми, лусиони, гелове и други подобни.

Всички те имат "лечебно въздействие" върху кожата, косата, тялото като цяло :)

Това не ги ли приспада към "хомеопатичните продукти", които по закон не може да предлагаме чрез договор от разстояние.

А ако хората не поръчват директно от сайта, а трябва да се обадят на телефон, който е посочен в сайта, за да поръчат, това отново ли се води договор от разстояние?

Изобщо някой ако има опит с козметичните продукти ще се радвам да сподели.
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

И за какво ви е да се притеснявате за такива въпроси. Като отидете да правите Договор с Вносителя се задава един единствен въпрос:

- Вашите продукти подлежът ли на свободна продажба от всички или трябва да бъдат продавани в специализирани магазини или от лица с подобаващо образование за тях.

Самите фирми вносители имат всичката информация.

Ако се съмнявате в нещо трябва да знаете какви точно състваки са ви проблем в онлайн продажбите и кои продукти ги съдържат и тях просто да не се качват в Е-магазина.

Това е.
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Здравей и добре дошъл в този форум :)

Ами те хранителните добавки не трябва задължително в специализирани магазини да се продават, но е забранено да се продават по интернет с договор от разстояние. За това питам, дали описаните от мен козметични продукти спадат към хомеопатични продукти и хранителни добавки :) Не мисля, че в закона е описано, точно кои съставки са забранени за продажба. Пише "хранителни добавки и хомеопатични продукти". Под хомеопатични продукти се разбира такива, които имат лечебно въздействие върху организма. Това означава ли, че кремовете против стареене или против тъмни петна под очите са такива продукти, шампоаните против косопад и пърхут?
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Не е зле да спрем да обобщаваме. То има 1000 вида кремове. Закона не ги обобщава, че всички имат един и същ статус пред потребителя. Тоест закона казва, че 30 вида от тези 1000 имат съставка която не трябва да влиза в Контакт с очите на хората и заради това се продават само на фирми, които имат Персонал знаещ как да ги нанася и не се продават примерно в Аптеката или в кварталният магазин за Кремове.

Това искам да Ви споделя. Когато имате по-точна информация и таргетирате видовете продукти - но това трябва да ви се даде като информация от Вносител; Официален представител и т н....вие ще можете да си прецените какво да продавате най-безопасно за вас като търговец.
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Благодаря за този отговор, но той не е отговорът на въпросът, който аз питам :)

Явно не разбирате какво питам :)

Според вас мога ли да продавам например капсули на екстракт от Акаи в България чрез интернет сайт/онлайн магазин? Или протеини и аминокиселини също през интернет сайт?

Става въпрос за това:
Из ЗЗП:

Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Забранява се предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на:

1. лекарства, хранителни добавки и хомеопатични продукти;

2. други продукти, представяни с лечебно въздействие.

Според този закон не могат да се продават посочените продукти, но под ДРУГИ ПРОДУКТИ ПРЕДСТАВЯНИ С ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ влизат ли кремовете и шампоаните и другите козметики??? Това ми е въпросът :)
 
Последно редактирано:
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Протеини и аминокиселините са хранителни добавки! За останалите, останалите зависи върху какво действат. Основата в това е какво според закона са хомеопатичните лекарствени средства. Аз не смея да тълкувам и да разбирам закона поради това преди да почнеш какъвто и да е бизнес е добре да се консултираш с адвокат без значение какви мнения ще получиш във форума. Най-важното е ти да си сигурен, че ще си в законовата рамка.

Лично моето мнение е, че хомеопатичните лекарства са природни средства за повишаване на имунната система в резултат на което козметичните продукти за външна употреба не се отнасят към тази група. Но хапчета и таблетки ... са друга работа... и бих ги избягвал. Другия вариант е да попиташ адвоката как може да заобиколиш закона и да продаваш хранителни добавки и хомеопатични лекарства, защото си има врътка и начини щом все още толкова много хора и толкова много онлайн магазини успяват да продават!
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Забранени са неща които твърдят че лекуват определени болести тоест лекарства, не би трябвало да е забранено да се продават неща които не твърдят че лекуват болести а просто се борят с процесите на стареенето на кожата тоест козметика. Защото не знам още да са обявили остаряването за болест.
Ако в описанието на козметиката която мислиш да продаваш се твърди че и лекува нещо значи и тя би трябвало да е забранена за продажба онлайн на физически лица. ( Не е проблем да продаваш и хранителни добавки и лекарства онлайн, ако продаваш на фирми)
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Аз разбирам какво питате.

Но отговорът не търсете в закона. Търсете отговорите си при Вносители; Официални представители или Производителя дори.

Аз поне така бих направил - защото:

Лекарства
Хранителни добавки
Хомеопатични продукти
Други продукти, представяни с лечебно въздействие

В изрброените по-горе 4 реда продукти, които се обобщават от закона не се крие никаква полезна за вас информация.

Вносителят ИМ
Представителят ИМ за българия
Производителят ИМ

Тези 3 фрази ви гарантират къде е качествената информация. Защото:

- за да се нарече даден продукт и да се определи той се Сертифицира. Естествено и се регистрира след това. Този Сертификат се намира при Вносител - Дистрибутор - Производител....те не могат ако искат да правят сериозен и коректен бизнес да не притежават такива документи.

Никога аз не бих продавал продукти според информацията, която се тълкува в Закона. Защото закона не посочва в подробности кои състваки в кои продукти подлежът на Сертифициране. Кои продукти подлежът на задължително регистриране от страна на Вносител - Производител - Дистрибутор.

Дано съм ви помогнал. Никога не бих продавал Козметика без да съм провел поне 5 сериозни разговора с всяка фирма заявела, че е Официален вносител-Дистрибутор и т н.............

Защото иначе ТЕ прехвърлят риска при вас?
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Примерно стотици продукти са забранени от Свободна продажба заради наличие в тях на ОПРЕДЕЛЕНИ СЪСТОВКА. Това са химични елементи; билки и ала бала простотии. Има списъци в интернет на такива съставки.

Автоматично присъствието на такава съствака вкарва продукта в графа ВНИМАВАЙ КАКВО ПРОДАВАШ И НА КОГО.

На мен са ми минавали на проверка и са ми правели протоколи и съм свалял продукти от магазина си точно заради такива врътки в съставките на продуктите, които съм продавал.

После започнах да изисквам информация от Вносител - Производител - Дистрибутор. И като не ми я дават - не продавам такива продукти или точно и определен вид-видове продукти.

Министерството твърди, че ако продукта е "Свободно продаваем" няма да е в техните черни списъци. А щом е там Вносителя-Производителя трябва да предупреждава Търговеца. Но това рядко става - защото всеки искса оборот.

Това е.
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Забранени са неща които твърдят че лекуват определени болести тоест лекарства

Забранени са не само нещата, които лекуват. Забранени са нещата, които са "представяни с лечебно въздействие". Не само лекарствата се представят като продукти с лечебно въздействие. Например магнитните наколенки се представят с лечебно въздействие (а дали имат такова е отделен въпрос, законът не дели продуктите на такива, които лекуват и такива, които не лекуват - за да се наруши закона е достатъчно продукта да се представя с лечебно въздействие (защото може и да няма такова)).

Поръчките по телефон също се смятат за сключване на договор от разстояние.

Чети добре какво пише на опаковката на продукта и внимавай какво ще пише в сайта ти. Пиши някъде, че продуктите не се представят като продукти с лечебно въздействие. Защото някои козметични продукти може да съдържат твърдения, че имат лечебно въздействие. Даже като се замисля повечето кремове против бръчки са описани като такива (обясняват как лекуват кожата и изглаждат бръчките).

Най-добре бизнес (инвестиции) в България да не правиш. Така по-бързо икономиката ще се сгромоляса и депутатите, които не са чак толкова тъпи ще се уплашат за живота си и ще отменят повечето закони, които повече пречат, отколкото има полза от тях.

Колко трябва да се увеличи безработицата и да се вдигнат цените, за да разберат хората, че техния най-голям враг е европейската/българската бюрокрация? Как може хората да са толкова тъпи, че да се радват когато въведат закон, който ги ограничава повече?
 
Последно редактирано:
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Как може хората да са толкова тъпи, че да се радват когато въведат закон, който ги ограничава повече?

Коооой се радва?Каква част от населението научава,когато се въвежда нов закон?30-40%,ако се спомене това в новините.Каква част от населението разбира точно какво се променя с новия закон?10-20%...
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

В новините обясняват законите така, че да изглеждат смислени. И овцете вярват на телевизора без да се замислят за истинските ефекти от законите. Щели да конфискуват имуществото на лошите. И овцете се радват...
 
От: Можем ли да продаваме козметика в онлайн магазин?

Цитата: "Как може хората да са толкова тъпи, че да се радват когато въведат закон, който ги ограничава повече?". Хората искат да бъдат ограничавани, защото масово са тъпи и без образование в Интернет пространството. Треперят като листа на дърво и гледат на Интернет на "Опасна зона". Това преебва Е-бизнеса в България. Радват се, че някой ги е ограничил с мисълта, че им защитава правата. Гошко трябва да защитава правата на Пенка - тъпотия. Те дори не си знаят правата.

Когато си ограмотявам клиентите ми е най-готино. Научавам ги как да пазаруват от мен и да ми имат доверие на Е-търговец. Но масово са голо - вода. Защото просто са купили компютъра заради внука си и т н....

Абе аз съм оптимист, че ще се променят нещата в България. Просто гилдията на Е-търговците трябва да си научи клиентите на всичко от А до Я. Иначе нема бизнес.
 

Горе