Може ли така да се направи...

dnc

Well-Known Member
Здравейте,

Един бърз въпрос: Възможно ли е англииска фирма да притежава сайт на български :) ( малко тъпичък въпрос но... ), сайта няма да продава нищо, ще е по-скоро информативен и евентуално ще печели от реклама ( не адсенс, по скоро директна реклама )

Въпроса е ако бъдещите рекламодатели си плащат към англииската фирма ( по банков път ) и приходите се осчедоводяват в Англия дали това е възможно и е позволено от закона, или ще трябва да отварям и фирма в БГ?

Мерси предварително.
 
От: Може ли така да се направи...

Здравей, първо да си кажа че не съм много компетентен по счетоводните въпроси (за което се извинявам), но пък това не пречи да имам мнение :)

Аз лично не виждам никаква връзка между езика на сайта, регионалната принадлежност на ползвателите и англиската фирма.
Какво искам да кажа - според мен сайта може да е на какъвто си пожелаеш език и клиентите ти може да са от кадето си поискат - нали за това е уебсайт и за това е онлайн да може хора от цял свят да се възползват от услугите ти.
Всичко опира до плащането - плащат си хората по банков път, пускаш си им електронните фактури, осчетоводяваш си ги и така - аз лично не виждам проблем никаде :)
 
От: Може ли така да се направи...

Няма никакъв проблем. Плащаш си в англия не е нужна бг фирма. Незнам чисто данъчно дали в България няма да ти е по добре тука май са по ниски данъците не знам в англия как е но предполагам са по високи. Мисълта ми е, че може да ти излезе по евтино да си направиш бг фирма за да плащаш по малко данаци. Иначе нямаш проблем и така както си го измислил.
 
От: Може ли така да се направи...

В Англия данъците са по-високи ( спор няма ), но фирмата си е с история 5 годин, и всичко си ми е ок, не ми се занимава да отварям и други фирми в бг, нови разходи, разправии и т.н

Мерси за бързите отговори, утре ще съм в София, та ще разбера повече дали ще го бъде :)
 
От: Може ли така да се направи...

Няма дерт затова е форума. Ако има друго питай.
 
От: Може ли така да се направи...

Сайта може да е в Китай, а да си БГ фирма, както и обратното!
Да кажем фейсбук има хора от цял свят трябва да са бая кухи да искат фирма във всяка една държава, в която се ползва.

Ако е магазин е по-сложно, но пак е същото фирмата може да ти е в Англия, или където поискаш а да продаваш в БГ или в цял свят!
 
От: Може ли така да се направи...

Принципно данъци се дължат там, където се извършва дейността, която носи печалба. Ако продаваш в България, може да се плаща данък в България. Ако договорът ти за реклама е с българска фирма и сайтът се хоства в България, ще трябва да плащаш данъци тук. Има тънкост, че Англия е в ЕС и може да ги плащаш и там.
 
От: Може ли така да се направи...

Възможно е, но мисля, че ако мине прага за ддс регистрация, трябва да се регистрира и плаща ддс тук.
 

Горе