Неоправдано висок bounce rate

cMe7eH

Member
Здравейте,
От създаването на сайта ми ЗдравБъди, който вече стана на почти година, забелязвам все висок баунс рейт, който варира около 75%, т.е. повечето потребители влизат и директно излизат. В началото се утешавах с факта, че 90% от трафика си получавам от мистър Г. Освен това тематиката на сайта е здраве и е вероятно тази категория да се радва на висок баунс рейт. Добре, но скоро четох, че едва ли не сайт с баунс рейт над 50% е зле положението.
Затова ви моля за някакъв съвет как да задържам потребителите. Какво съм правил до сега: Пиша хубави статии, слагам навсякъде интересни линкове, промених цвета на връзките, създадох форум и все пак хората излизат.
Благодаря.
 
75% за такъв сайт е ужасно много. По какви ключови думи идват? Да не би да не са много по темата на сайта?
 
От: Неоправдано висок bounce rate

90% (да не и повече) от трафика от гугъл е тематичен - на здравна тематика, отслабване, диети, спорт, фитнес и пр.
Не вярвам и грешката да е в аналитикса? Въпреки, че импресиите, които ми отброяваше тиксото (докато имах тиксо) бяха с една идея повече.
П.С. Тествал съм го с всички браузъри и се вижда добре, дори с ие6 го оправих наскоро, но ефект никакъв :/
 
От: Неоправдано висок bounce rate

Да, трябва да се анализират ключовите думи и страниците, от които отскача най-често трафика. Има много възможности. Примерно, ако влизат хора с английски ключови думи е много ясно, че ще отскачат веднага щом видят сайт на чужд език. Много могат да са възможните причини.
 
От: Неоправдано висок bounce rate

А колко е средната продължителност на престоя на потребителите? За такива сайтове като твоя е възможно потребителите да търсят точно конкретна информация и да ги мързи или просто да не търсят друга и затова баунс рейтът да е висок. Иначе поздравления за сайтчето!
 
От: Неоправдано висок bounce rate

Нормално е според мен за сайт с новинарска здравна тематика да има по-висок bounce rate (чак такъв е доста наистина, но към 70% е в рамките на нормалното) , тъй като потребителите търсят конкретна проблематика, а когато в сайта тази проблематика е във вид на дописки, то влизат, прочитат и си излизат. Ако успееш да развиеш форума, това ще намали доста bounce rate не само поради основното ядро посетители, но и новодошлите ще има какво да четат повече по даден въпрос, тъй като вече ще са дискусии, а не новина.
 
Re: От: Неоправдано висок bounce rate

... влизат, прочитат и си излизат ...

След опредeлен престой на страницата не се отчита като bounce, така че едва ли прочитат цяла статия при неговото положение. Или пък да са много бързи освен.
 
От: Re: От: Неоправдано висок bounce rate

Здравейте,
Първо, искам да благодаря, че проявихте интерес относно проблема ми. За да илюстрирам каква най-общо е ситуацията, ще приложа една снимчица на обстановката в аналитикса (по-долу).

Ключовите думи мога да ви уверя, че са всичките български (натам съм си таргетирал и трафика в webmaster tools). Като леко вманиачен тип често разглеждам ключовите си думи, така че съм доста наясно с тях. Вероятно страна е прав и бих го питал какъв е баунс рейта на лекарбг? Въпреки че бая се различават...

И пак мерси за всички отговори.
 

Прикачени файлове

  • zdravbadi-trafik..jpg
    zdravbadi-trafik..jpg
    76.8 KB · Преглеждания: 32
Последно редактирано:
Аз мога да ти кажа, че на сайт за обяви bounce rate ми е доста по-нисък. А те традиционно имат много висок bounce rate.
 
От: Неоправдано висок bounce rate

При обявите все пак има някакво допълнително обикаляне, в смисъл като търсиш двустаен в Пловдив преглеждаш и други обяви освен тази, по която си дошъл на сайта. Докато при идване от Гугъл за "плеврит" четеш какви са симптомите и случаите и си заминаваш, ако нямаш допълнителни въпроси, а и да имаш - гледаш дали има с кого да ги обсъдиш. Доста е специфична нишата в здравните и медицински сайтове - утвърдилите се вече са като прахосмукачки и издърпват мощно като око на ураган, а останалите трудно успяват да задържат потока и да заформят социална група - все пак не е като да коментираш бат Бойко или загубите на националния по футбол.

На въпроса на cMe7eH за ЛекарБГ - 70% е, но е с подобни проблеми - неразвит форум и липса на стабилно читателско ядро - 80% от посетителите идват от търсачки и са новодошли. Когато (и ако) се развие дискусионна група (било чрез форум или коментари), то процентът на BR ще падне със сигурност.
 
За обявите това е вярно, но само за посетителите дошли по търсене на "обяви" или "обяви за xxx". Те обаче са около 5% от общия брой посетители. Всички останали идват по всевъзможни ключови думи и съвсем не търсят обяви. Например търсене на "карта на София по квартали" - попада на сайта, обаче там съвсем не намира карта, а някаква обява, че някой си продавал карти на едро. И съответно първата му работа е да натисне бутона Back.
 

Горе