Не съм специалист , просто имам питане

Незнам дали е правилното място да попитам, но наистина смятам , че тук има само интелигентни хора. Преди 4 години работих за фирма по кораби. В момента съм с друга такава. Въпроса ми е за три дена получих три големи суми пари от предната ми фирма от преди 4 години, които след дълги размисли не разбирам откъде могат да доойдат освен от грешка. Изтеглих всички пари и въпроса ми е какво би могло да стане от тук нататък и има ли законови разпоредби , които биха ме накарали да върна парите на фирмата.
Моля ако някой знае да ми отговори по простичко , че не съм учил в това направление :)
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Ако се усетят и е грешка, ще си ги вземат. Ако не се усетят, всичко опира до моралните ти ценности.
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

ако ги поискат обратно ги върни
ако не - трай си :) едва ли са закъсали за тези пари

според мен щом си ги получил на 3 пъти се касае за грешка и е въпрос на време да разберат, че не са изпратили парите на правилният човек
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Има ли закон , който да ме накара да ги върна ме интересува?
Тези пари са преведени от бивша моя фирма по погрешка с която не съм в добри отношения в момента. Явно имената ми съвпадат с някои други и са направили грешка. Искам пак да кажа, тази грешка не е от банката аот фирмата
 
Не съм много запознат с корабните фирми и принципите им на работа но ако си работил с чужда фирма парите може да са от някакъв таксбек (ако в държавата на фирмата на контрагента са обявили някакви данъчни облекчения за периодите в които си работил) или пък си има стандартен кешбек за чуди работници... Може да са от някакво обещетение при напускане или изплащане на задържани пари при ликвидация на фирмата ... ако имаш електронно банкиране може да видиш каква е причината за изпращането на трансферите (на моето се вижда като цъкна на даден трансфер) или да питаш в банката какво пише но на разпечатките ми не го пише...



Иначе не мога да те задължат да ги върнеш след като са ги пратили (тук няма лъжа или измама например ти да си ги накарал да ти ги пратят за да има криминално преследване)... освен със съдене в граждански съд което ще отнеме години и винаги може да имаш контра аргументи и обажалвания... да го докараш до 10 години да ги занимаваш... Въпроса е да не си затвориш някоя вратичка към тази фирма за работа в бъдеще... и малко морален... (ако няма причина а е станала грешка) макар че трудно грешка (освен ако не са с Майкрософтското ЕРП като на датацентъра в германия дето ползва ицн и се получи дублаж на идентификационен номер и тръгнало преиснталира грешен сървър)

Задължително първо виж каква е причината за превода винаги я пише
 
Последно редактирано от модератор:
От: Не съм специалист , просто имам питане

Благодаря за мнението, изчерпателно е. Още утре ще отида до банката да попитам на какво основание съм получил парите от бившата ми фирма. а що се отнася до моралната гледна точка, тази фирма беше неморална към мен, не виждам смисъл аз да бъда по различен
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Подкрепям колегата coolice. Щом са ти изпратили парите, няма как да те задължат да ги върнеш. При евентуално подвеждане под отговорност и последвал процес в съда, което надали ще се случи, шанса да докажат, че с умисъл си прибрал парите, знайки, че това е нередно, е минимален. Твърде много аргументи може да изкараш в своя полза за да ги опровергаеш. А и лично мен ме съмнява да има грешка, за големи суми хората не правят грешки.
 
Последно редактирано:
От: Не съм специалист , просто имам питане

Според мен (не съм юрист), ако няма правно основание на което да си ти ги превели т.е има грешка и ти не им върнеш парите, ако те си ги поискат по надлежния ред обратно, то могат да те съдят по основание "неоснователно обогатяване". И ще имат доста голям шанс да спечелят съдебния процес.
 
И аз не съм Юрист, и постовете ми НЕ са ЮРИДИЧЕСКИ СЪВЕТ но http://www.lawsbg.com/lectures/75-obligacionno-pravo/468-neosnovatelno-obogatqvane.html е доста рзамито



Той е работил за тях не са някакви напълно непознати... винаги може да има някаква облиагционна връзка но да незнаел досега :).. иначе 2 години в първия съд поне, на втора инстация още 2 поне , на трета я 2 я повече а може и 10 години да откарат... освен това каза че са били неморални към него може и контра дело да им заведе и да им каже че ще заведе... и за двете страни при такава ситуиация е добре да се разберът извън съда (тук имахме един участник дето обича дасе съди до дупка с години -хора най различни) но си реже клона за бъдеща работа с тях...

Иначе в по нормални държави като сащ съм чувал за случай на авто сервиз осъден за овърчардж (твърдят че ти сменят неща по колата дето не ти ги сменят) отиваш за съдеинител те ти казват и маховика е заминал ще го сменяме (маховик - струва двойно и отгоре на съединтел) а ти сменят само съединител и си делкат за маховика (и в бг го има и то фирмени сервизи съм чувал слухове) и като един ги осъдил всички клиенти за години назад получили обещетения ( не големи но по някоя друг стотак или хилядарка) та ето още една причина да пратят... но всичко е спекулации :)

надявам се автора утре да ни начеша любопитсвото и да сподели

Първо да разбере защо са му ги превели и тогава да си мисли... и да се консултира с професионалист
 
Последно редактирано от модератор:
От: Не съм специалист , просто имам питане

А бе нека си има едно наум човека......:) "Неоснователното обогатяване" не е майтап работа.
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Благодаря, утре ще напиша основанието като проверя и ще чакам да ме посъветвате
 
Re: От: Не съм специалист , просто имам питане

Аз лично до сега на двапъти са ми пращали пари по погрешка (двойно пращане заради крашнал бач скрипт за плащане на комисионна) и в двата случая писах на фирмите да им ги върна (не ми трябват такива пари от фирми който са били коректни към мен) в единия ми ги подариха в другия ги приспаднаха от бъдеще плащане

А бе нека си има едно наум човека......:) "Неоснователното обогатяване" не е майтап работа.

аз си дописах поста горе и ако ще го играе така да се консултира с професионалист задължително че е размито законодателството (както винаги в бг)
 
Последно редактирано от модератор:
От: Не съм специалист , просто имам питане

Уруди...
върнете парите на хората ей.
Такива пари само за свещи и за лекарства се харчат...
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Съгласна съм с Амоуна, ако парите са изпратени по погрешка, независимо от всичко, следва да бъдат върнати. Авторът на темата може и да е в лоши отношения с фирмата, но авторът на сбъркания паричен превод, не е самата фирма, а най-вероятно някой неин чиновник или счетоводител, който може и да загуби работата си по тази причина.
Хора! Бъдете Човеци! Не всичко е пари.
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Да бе, не всичко е пари...абсолютно всичко е пари!

До автора, аз се занимавам с юридически казуси и подобни проблеми, ще проверя как седят нещата и ще ти пиша. Имам достъп до адвокатски услуги, а и твоето е класически казус.
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Да ги харчиш е тъпо, понеже така или иначе ще си ги вземат ако/като се усетят. Щото едва ли имаш документ на какво основание си ги получил - фиш заплата, граждански доворор, прочие...

Но щом не си в добри отношения с тях... Аз бих си трайкал. Даже може би бих ги прехвърлил на друго място, та да подухат малко супата кат се усетят.
С 2 думи - да мрат.
I'm a hater like this.

ПС: Единствено бих се замислил ако счетоводителката/личния състав не ми е особено симпатична...
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Да бе, не всичко е пари...абсолютно всичко е пари!

До автора, аз се занимавам с юридически казуси и подобни проблеми, ще проверя как седят нещата и ще ти пиша. Имам достъп до адвокатски услуги, а и твоето е класически казус.

Сега,няма какво да се правя на добра самарянка или на света вода ненапита. Да. Всичко е пари, но когато става въпрос не за пари, а за много пари.
Не знам какво има предвид автора на темата под "големи суми пари" - на някои парите не стигат за хляб, на други за хеликоптер.

Ако парите, за които става дума, както предполагам, ще стигнат, образно казано, само за някоя и друга маркова дрешка и за някои и друг каприз, според мен не си заслужава нервите и притесненията.

Но ако с тия пари, пак образно казано, ще оправи и своя си живот и този на децата си, тогава нека ги задържи и да търси схеми да избегне евентуална принуда да ги върне. Ама ако положението беше такова и сумата наистина си заслужава, едвали собственикът и щеше да търси съветници из форумите.
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Днес ходих до банката за да разбера основанието въз основа на което ми праща парите фирмата. От банката не можаха да преведат основанието, колкото и странно да ми беше, беше на английски. Явно в днешно време английският не е модерен в банките :)
Все пак с малко усилия са успели да преведат нещо от рода на болнични , но не са сигурни .Дано да е така, макар че не помня да съм имал подобни :) И в двата случая дори да е грешка ме посъветваха да задържа парите, че няма как да ми ги вземат законно :)
 
От: Не съм специалист , просто имам питане

Дреме ми ако ще да си бачкал като роб в солна мина за тия пари!

За мен си боклук и лайно, щом си готов за врътка и не ти пука.

Дано никога не се запозная с хора като теб, освен разбира се на посещение при работниците ветерани в солните мини :) .

и като ти видя ника... ти пикая на келешлъка деба.

имаше един друг боянския някъде тук по рано да не си същия? и оня бая псувни отнесе?
не ми отговаряй - въпроса е риторичен...

Ха дано да ти се случи същото и на теб в десеторен размер, ама ти да си този който праща парите, ама да са ти изсъхнали ръцете от кирката в солната мина и да не можеш после във форум да се оплачеш.
 

Горе