Нова административна тежест за фирмите, които ползват компютри и смартфони

happyslacker

New Member
МФ промуши данък за коли и смартфони в новия данъчен пакет

Въвежда се задължение регистрирано лице, което възнамерява да използва стока или услуга с данъчна основа над 700 лв., за която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, едновременно за целите на бизнеса и за лични нужди на собственика или на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица, да подаде предварително декларация в НАП. Фирмите трябва да декларират начина на ползване на всички смартфони и лаптопи, включително на служителите си. Това ще бъде голямо затруднение за бизнеса.


Новата мярка обаче показва неразбиране на новата икономика, при която все повече се заличават границите между работно и свободно време, между дом и офис и така нататък. За да илюстрираме абсурда на това изискване, нека да припомним, че благодарение на новите технологии все повече работници и служители могат да работят отвкъщи и да отговарят на имейли, използвайки личните си компютри, за които не са ползвали данъчен кредит, или амортизирайки дивана си, който също не са приспаднали като разход.

А на работещите у дома ще им признаят ли за разход амортизацията на дивана? А амортизацията на личния компютър?
 
От: Нова административна тежест за фирмите, които ползват компютри и смартфони

Отказаха се от това в този му вид, обаче го промениха и така де факто облагат с допълнителен данък разходите на фирмата за автомобили и недвижими имоти.

Формално го формулират по друг начин, но де факто въвеждат нов данък!
 
От: Нова административна тежест за фирмите, които ползват компютри и смартфони

Аз го разбирам така: ако работя от вкъщи и ползвам компютър, закупен с фирмени пари, но не съм ползвал данъчен кредит при закупуването на компютъра - не дължа данък.
 
От: Нова административна тежест за фирмите, които ползват компютри и смартфони

Това с компютрите отпадна, ще облагат имотите и колите с данък профилактично без да проверяват дали се ползват или не за лични нужди. Така де факто въвеждат нов данък - дори и за тези, които не ползват валяка и фадромата за лични нужди.

Ако имате ей такова моторно превозно средство ще бъдете обложени с данък профилактично, защото може да ходите на дискотека с него и така да ощетите бюджета:

WIq5EUR.jpg


Или ако имате нощно заведение може там да сте си сложили легло и да спите през деня - за да не давате пари за апартамент (така ощетявате бюджета - не плащате ДДС върху апартамента, който не сте си купили, защото живеете в служебния имот).
 

Горе